GEACHTE REDactie

Griekse villa (1)

Als de safari van de Spaanse koning een begrijpelijke woede bij zijn landgenoten heeft losgemaakt (Ten eerste, 16 april), dan hoop ik dat de Griekse villa, waarvoor de kroonprins het honderdvoudige heeft neergeteld, in ons land een evenredig grote woede veroorzaakt.

Het beveiligingsargument klinkt niet onredelijk. Maar in een tijd van economische malaise, waarin velen in financiële nood verkeren omdat hun huis onverkoopbaar is, getuigt deze aankoop, alweer, van een gebrek aan tact en solidariteitsgevoel. Moet deze man binnenkort de zogenaamde eenheid van Nederland symboliseren?

Griekse villa (2)

Prins Willem-Alexander is erg goed in gedag zwaaien en koekhappen op Koninginnedag. Maar begrijpt hij ook dat het misschien niet zo'n goed idee is om een vakantiewoning van 4,5 miljoen euro aan te schaffen als de rest van Nederland 18 miljard moet bezuinigen?

Amsterdam

Spitsmijden

Tot mijn grote genoegen las ik dat het mijden van de spits nu eindelijk geld gaat opleveren (Binnenland, 14 april).

Wie zijn auto niet elke ochtend en avond parkeert in een aantal aangewezen files, krijgt daarvoor een beloning van 4 euro per keer. Ik heb direct thuis de vlag uitgehangen natuurlijk. Want mijn vrouw en ik mijden die files allemaal, al jaren trouwens.

Wij gaan namelijk gewoon op de fiets of met de trein. Waar kan ik me aanmelden voor die beloning? Nu ik er zo eens over nadenk: er zijn waarschijnlijk miljoenen Nederlanders voor wie dit geldt. Krijgen we allemaal elke dag 4 euro van de regering?

Wij allemaal wel, en die paar sukkels die de file vormen niet? Of heeft iemand écht bedacht dat de mensen die de files eerst hebben veroorzaakt, nu beloond moeten worden van ons belastinggeld? Dat zal wel een late 1-aprilgrap zijn toch?

Rotterdam

Politiek en economie

Arnold Heertje stelt dat het voor de economie beter is als de gedoogcoalitie blijft zitten (O&D, 14 april). Hij besluit zijn stuk als volgt: 'Politieke afwegingen zijn van een andere orde.' Politiek en economie hebben weinig meer met elkaar te maken. Het zijn twee tektonische platen die langs elkaar heen schuren. En op het wrijvingsvlak liggen wij, weggedoken in de plooien van het snel oprimpelende landschap, wanhopig de rondvliegende brokken en boerende oprispingen van de kolkende onderstroom ontduikend.

Bierum

Sony

Brandsteder heeft zich laten strikken ( Economie, 14 april)? Zijn vader was directeur Sony Nederland en in de jaren zestig al importeur van de eerste Sony transistorradio's en bandrecorders.

Sliedrecht

Links en rechts

Frits Bolkestein is, als exponent van een voorbije generatie, het contact met de politieke werkelijkheid kwijt (O&D, 14 april). Met aandoenlijke krampachtigheid probeert hij de begrippen links en rechts overeind te houden. Voor zijn stelling dat de Volkskrant een linkse krant is, voert hij zelfs twee overleden schrijvers op.

Alleen politici hanteren nog de scheiding links-rechts bij gebrek aan onderscheidend vermogen. Wil je de hedendaagse politiek verdelen in twee overzichtelijke kampen, dan is het tussen populistisch en niet-populistisch. Dat Bolkestein deze nieuwe fase heeft gemist, blijkt alleen al uit 's mans eloquentie.

Alkmaar

Hypotheek

Kwijtschelding van een ton op te hoge hypotheken (O&D, 16 april)? En krijgen degenen die wel braaf op hun hypotheek hebben afgelost dan een ton op hun spaarrekening?

Utrecht

undefined

Meer over