Geachte redactie

BOB BOSSCHERT,

Concentratie

Op een foto van groep 8 van de basisschool De Bogaard in het Brabantse Ravenstein (Voorpagina, 6 februari) staan houten schotten tussen leerlingen die met de Citotoets bezig zijn. Volgens het bijschrift beogen deze de concentratie te bevorderen.

Laat ik nou denken dat die houten schotten vooral bedoeld zijn om het afkijken tegen te gaan!

Bob Bosschert, Amsteram

SNS Reaal

Nu ook 'gediplomeerd kok' Ronald van Latenstein als bestuursvoorzitter het veld heeft moeten ruimen bij SNS Reaal, moest er door de onwillige nieuwe eigenaar - de Nederlandse staat - een nieuwe bestuursvoorzitter worden benoemd die namens de al even onwillige nieuwe aandeelhouders, de Nederlandse belastingbetalers, op de boel bij SNS zal gaan passen. Die nieuwe bestuursvoorzitter stond blijkbaar al klaar tussen de coulissen: Gerard van Olphen. Wie?

Gerard van Olphen, die de afgelopen tien jaren financieel bestuurder van verzekeraar Achmea is geweest voor het, naar men zegt, marktconforme jaarinkomen van anderhalf miljoen euro. Da's veel, maar Gerard blijkt bereid het in zijn nieuwe functie voor bijna een miljoen minder te doen; voor precies 550 duizend euro. Dat is ook nog veel, maar geldt in de kring waaruit hij afkomstig is als bescheiden.

En dat maakt voor de gemiddelde krantenlezer duidelijk dat die nieuwe SNS-baas afkomstig is uit hetzelfde circuit als dat waaruit al die andere blunderende veelverdieners afkomstig zijn. En dus is de vraag: leren wij het dan nooit?

Hans Crombag, oud-hoogleraar rechtspsychologie, Maastricht

Kippen

Johan van Rhijn (bioloog) stelt in de brief van de dag dat de jasjes voor de kale legkippen die we gered uit een scharrelschuur hebben een ramp zijn voor de veren die eronder groeien.

Graag wil ik erop wijzen dat we de jasjes alleen gebruiken bij de echt kale kippen als de temperatuur rond het vriespunt ligt. Normaliter hebben deze kippen een dik pak veren om zich te beschermen tegen de kou.

Nu zijn ze door de erbarmelijke omstandigheden waaronder ze gehouden worden voor de eierenproductie bijna geheel kaal. De keuze die wij dan hebben is dood laten vriezen of een fleecejasje tijdelijk aan. Wij kiezen voor dat laatste.

In Engeland krijgen de geredde kale kippen al jaren als het koud is een jasje aan. En ze krijgen daarna allemaal een mooi verenkleed!

Sandra van de Werd, initiatiefneemster van stichting Red een Legkip

Rijke ouderen

In 1963 trouwden we, 27 en 31 jaar oud. Geen huis te vinden, dus drie jaar in Amsterdam op zolder gewoond. Dat was toen normaal. In 1966 kochten we een goedkoop huis in Purmerend voor 40 duizend gulden, met een (voor ons) hoge hypotheek.

Net na de aankoop werd mijn man, toen 35, werkloos. Kort daarna kon hij in een fabriek gaan werken, maar tegen veel minder loon: 660 gulden per maand.

Dus hielden we vakanties in een klein tentje op de Veluwe, hadden geen auto en met hard werken, ik ging ook werken, kwamen we er bovenop.

We worden nu door jongeren als 'rijk' bestempeld. Ons huis is hypotheekvrij en 150 duizend euro waard. Verder hebben we wat spaargeld waar we meer belasting over betalen dan dat we er rente voor krijgen.

Waar hebben we het over?

L. Boelaars-Schipper, Purmerend

Man en vrouw

Een aantal jaren heb ik lesgegeven aan asielzoekers. Tijdens één van mijn lessen kwam het onderwerp 'verhouding man-vrouw' ter sprake. Eén van mijn leerlingen voelde zich geroepen de positie van de vrouw te duiden met behulp van een curieuze tekening.

Hij tekende naast elkaar twee tonnen op het bord met daaronder een klein tonnetje en liet een slangetje lopen naar de kleine ton met het woord 'kind' erop.

Die kleine ton had hij weer in tweeën verdeeld met de verhouding 4 staat tot 1. Het slangetje vanuit de ton met het woord 'man' erop, mondde uit in het grote compartiment en die met het woord 'vrouw' in het kleine compartiment. Kijk, verklaarde hij: nieuw leven ontvangt in deze verhouding niet alleen bloed, maar ook het verstand.

Een man is dus vele malen belangrijker dan een vrouw. Hieraan terugdenkend, vroeg ik mij af of Adriaan Slooff (O&D, 5 februari) misschien familie was van die leerling van mij.

Emile Snell, Leiderdorp

undefined

Meer over