Geachte redactie

KEES BOGAARD,

Solidariteit

In de discussie over de solidariteit van de hoger opgeleiden met de lager opgeleiden bij de zorgkosten wordt weleens vergeten dat het bij de pensioenen precies omgekeerd is. Door de 6 à 7 jaar hogere levensverwachting van de hoger opgeleiden worden die pensioenjaren in hoge mate betaald door de lager opgeleiden. De jaarlijkse pensioenopbouw is immers een bedrag dat afhangt van de betaalde premie en de gemiddelde levensverwachting. Wellicht kan het CPB dat ook eens berekenen.

Kees Bogaard, Den Haag

Veelverdieners

Bij lezing van het artikel 'Meer publieke veelverdieners' (Ten eerste, 9 januari), ook bij de VARA, moest ik denken aan de trieste gevolgen van de bezuinigingen bij het Muziekcentrum van de Omroep. Daar verdwijnt helaas (ook) de voortreffelijke Radio Kamer Filharmonie, een pijler onder de (door de VARA destijds bedachte) Zaterdagmiddagmatinees in het Concertgebouw.

Een serie met ook internationaal in hoog aanzien staande programmaformules, de zaal altijd vol met enthousiaste muziekliefhebbers, overal vandaan. Je vraagt je af hoeveel van de weggestuurde eersteklas musici uit dit om zeep geholpen toporkest zouden kunnen worden gefinancierd uit salarissen die de VARA en de andere publieke omroeporganisaties betalen aan hun veelverdienende beroepsbabbelaars.

Bob Berkemeier, Uithoorn

Solidariteit en veelverdieners

Het CPB maakt zich zorgen over de 'Solidariteit Zorg' en vindt dat deze onder druk is komen te staan. Men wil de kosten afwentelen op de lagere inkomens, laag opgeleiden kosten meer. Dat dit door economen geconstateerd wordt, geeft vooral aan dat zij alleen maar naar cijfers kijken, niet naar mensen.

Boven dit artikel staat vermeld wat grootverdieners jaarlijks innen, dat gaat dus over de hogere inkomens. Even tellen en kijk: er staan zeker 16 mensen vanuit de zorg(verlening) in dat rijtje. Is het dan niet zo dat deze grootverdieners duurder zijn voor de zorg dan de mensen met een lager inkomen?

P. Molendijk, Dongen

Artsen

Ernst Jansen Steur geeft aan 'artsen zonder grenzen' wel een heel macabere betekenis (O&D, 9 januari).

Melanie de Wit, Sassenheim

Demotie

Hoezo gaan ouderen steeds meer verdienen? Die redenering snap ik toch niet helemaal. Ik ben nu 50, en zit al een aantal jaren aan de top van mijn salarisschaal. U weet wel, zo'n systeem van schalen en treden dat via de cao is geregeld - dat zal in meer bedrijfstakken gelden.

En zolang ik geen andere functie krijg of ambieer, blijft dat dus gewoon zo. Niks niet elke jaar een periodiek erbij, die tijd is voorbij. Hopen dat er in de cao nog een algemene loonsverhoging wordt afgesproken, dan ga ik er wellicht niet zo hard op achteruit. Dit zal toch voor heel veel mensen op heel veel plekken gelden, of zijn er bedrijven waar je oneindig lange schalen hebt? Dan wil ik daar ook wel werken. Maar zo dom acht ik ons bedrijfsleven niet.

Carla Heldens, Amsterdam

Pastoor

Pastoor Schilder spijkert naam en foto van afvalligen op in zijn kerk (Binnenland, 9 januari). Is het nog niet voldoende dat zijn verlosser aan het kruis gespijkerd werd?

Ik hoop dat de afvalligen zich niet alleen laten uitschrijven uit de katholieke kerk, maar ook tot het verhelderende inzicht komen dat álle geloofswaarheden door mensen bedacht zijn.

Ongelofelijk, de wereld die voor me openging na mijn uittreden. Ik kan niet bewijzen dat er geen god is, maar ik kan ook niet bewijzen dat er geen kabouters bestaan. Als ik niet jaren geleden al afgevallen was, zou ik dat nu wel doen.

Anton Mullink, ex-priester, Haarlem

undefined

Meer over