Geachte redactie

Paljassen

Mijn schaterlach over de 12 kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA verstomde toen ik mij realiseerde dat deze verzameling draaikonterige paljassen, door al dat gedraai en gegoochel met principes, bijna altijd eindigt in het centrum van de macht. De partij van normen en waarden, van christelijke medemenselijkheid, wordt straks aangevoerd door opportunisten als Henk Bleker, gesteund door vreemdganger Jack de Vries. En dan vinden ze het in Den Haag gek wanneer de kiezer het vertrouwen in de politiek kwijtraakt.

Peter Nierop, Purmerend

Ruth Peetoom

Met instemming las ik vanmorgen de column van Sheila Sitalsing (Ten eerste, 7 mei). Ik mis echter nog een belangrijke naam, namelijk die van Ruth Peetoom. Gisteren keek ik met toenemende verbijstering naar het interview van Pieter Jan Hagens in Buitenhof met mevrouw Peetoom. Als iemand gestalte geeft aan het gedraai en gekonkel van het CDA is het deze dame. Wanneer de kiezers van het CDA de instelling en het gedrag van hun volksvertegenwoordigers goedkeuren, moet de verkiezing van een nieuwe partijleider geen enkel probleem opleveren; wil de achterban echter verandering van inzicht, laat ze dan meteen ook een nieuwe fractievoorzitter kiezen.

Ruth Peetoom is het ergst van allemaal!

Adri van Zwienen, Krimpen aan den IJssel

Volendamse

Hoewel ik geen sympathisant ben van het CDA, raad ik de leden aan eens te kijken naar de voordelen van het kiezen voor een heel nieuw gezicht. Niet besmet met de bekende spelletjes zoals die van Bleker en Spies, zou de Volendamse Mona Keijzer op landelijk niveau wellicht in staat zijn de PVV-kiezers in Noord-Holland terug te winnen. Het was bij de laatste verkiezingen een enorme domper om te zien dat in mijn omgeving zo veel mensen PVV stemden.

M. Dietz, Purmerend

Jeugdzorg

Naar aanleiding van de moord op de Haagse juwelier weten we dat jarenlange intensieve jeugdzorg vaak geen effect heeft. Ik denk dat dat komt omdat men in de jeugdzorg niet bezig is met effect. Daar zijn ze niet op gefocust. Ze willen kinderen gelukkiger maken en denken dat daarmee het gedrag vanzelf gecorrigeerd wordt. Maar dat gebeurt helemaal niet.

Als docent zie ik bijvoorbeeld het volgende: Als een leerling van mij begint te spijbelen heb ik uiteraard eerst een indringend gesprek met de leerling en vaak ook nog met zijn ouders. Als dat niet helpt, waarschuw ik de leidinggevende op mijn school, die heeft dan ook een indringend gesprek met de leerling en eventueel met zijn ouders. Als dat niet helpt herhaalt zich dat ritueel bij de directeur. En als dat niet helpt, waarschuwen wij leerplicht.

En wat doet leerplicht? Gaat dat daadwerkelijk over tot boetes? Welnee, die roepen die leerling op en hebben een aantal indringende gesprekken met die jongen en ook nog eens met zijn ouders.

Waarom? Ik vermoed dat dat komt omdat mensen niet van lezen houden en wel van praten (men leest elkaars verslagen niet). Of is het een kwestie van vertrouwen? Of denkt iedere nieuwe hulpverlener dat hij beter is dan de vorige en dat hij met een indringend gesprek wél succes zal hebben?

En die leerling ondertussen? Die gaat zichzelf steeds specialer voelen door al die indringende aandacht. Die aandacht in zo'n vertrouwelijke sfeer vinden leerlingen vaak heel plezierig. Onderzoek (Astrid Boon, 2009) heeft uitgewezen dat ze het in ieder geval niet als straf ervaren.

Jeugdzorg mag jonge mensen voor de korte termijn dan een beetje blijer maken, een helder normbesef krijgen ze daar niet van.

H. van de Kamp, Haarlem, docent

Jeugdzorg 2

Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie, pleit voor nieuw onderzoek naar het effect van de interventies van Jeugdzorg (Binnenland, 7 mei). Naar analogie van een discussie in een ander werkveld zou ik willen stellen dat er geen onderzoek nodig is naar het effect van het zonder parachute uit een vliegtuig springen op een hoogte van anderhalve kilometer. Nieuw onderzoek is bij Jeugdzorg helemaal niet nodig om een paar noodzakelijke veranderingen versneld door te voeren.

Het eerste dat gedaan moet worden? Jeugdzorg en aanpalende organisaties moeten in ieder geval dringend af van al die managers die onwerkbare protocollen en regeltjes maken en de last daarvan opleggen aan de werkvloer.

Als ergens bewezen is dat het 'middle management' een organisatie kan verlammen en haar effectiviteit kan frustreren dan is dat wel bij Jeugdzorg Nederland.

Henk J.Th. van Stokkom, Dordrecht

Recht op privacy

Het is toch niet zo moeilijk. Het recht op privacy beschermt de eigen levenssfeer. Wie moedwillig inbreekt in de levenssfeer van een ander (door inbraak, overval, stalken, mishandeling, moord) verliest daarmee voor zichzelf het recht op die bescherming. Als het zo niet in de wet staat, moet die wet worden aangepast.

Ton Oosterhuis, Rhoon

Spoorbrug

Betreft het artikel 'Onderhoud spoor niet langer aanbesteden' (Economie, 7 mei). De spoorbrug over de 'Eefsche Beek' bevindt zich niet in Twente (Overijssel), maar in Gelderland.

A.Jansen, Zutphen (Gelderland)

undefined

Meer over