GEACHTE REDACTIE

Al maanden vult deze platvloerse straatvechterij, waarbij gezag op allerlei manieren en door alle betrokken instanties - Brinkman, burgemeester(s), ondernemingsraad en minister(s) - wordt ontdaan van respect en realiteit, de kranten....

Affaire Brinkman

Het wordt de hoogste tijd dat ieder van hen de betekenis van het woord waardigheid (weer) leert kennen.

Met dat al is de naam van iedere officier van de krijgsmacht feitelijk in het geding gekomen. Zij die een burgerbaan ambiëren zijn gewaarschuwd bedachtzaamheid te betrachten en niet 'uit het zadel' gezag uit te oefenen.

DEN HAAGH.J.E. van der Kop

Vrouw/man

Het 'omkatten' van de vrouw neemt ergerniswekkende proporties aan. Vrouwen zijn tegenwoordig secretaris, woordvoerder, voorzitter en monteur. Hebben al deze tantes een buitenboordantenne? Nee dus! dan blijven ze vrouw.

De grootste gillers zijn dijkgraaf en ombudsman. Brieven aan de directeur (wat achteraf een vrouw blijkt te zijn) kan heel vervelende situaties opleveren. Een gek heeft het uitgevonden, en de media bezondigen zich voortdurend aan deze gekheid.

Wat klinkt nu mooier dan doctoranda, rectrix, masseuse, autrice en agente, en staat er straf op het gebruik van die woorden?

Onze Vlaamse en Duitse buren blijven nuchter. Daar is het nog altijd kokkin, ontwerpster, schipperin en Ärtztin, Beraterin en geologe.

Vast staat, dat schoolkindereren er nu geen touw meer aan vast kunnen knopen. En wat zegt de Nederlandse Taalunie van deze ongein?

Gaan jullie hier onverhoopt toch mee door, wees dan consequent, en noem een kapster kapper, een stewardess steward, en hare majesteit koning Beator. Dan is de chaos compleet.

AMSTERDAMP.S. Weissensteen

Stroomstoring

Er gebeurt eindelijk weer eens wat waar de gemiddelde mens over mee kan praten.

Op het moment van de inmiddels beruchte stroomstoring bevonden wij ons in het symbolische epicentrum: Utrecht Centraal Station.

We voelden ons verzeild geraakt in een totaal uit de hand gelopen theatervoorstelling. Een voorstelling waarin de onmacht van de verwende mens door een simpele factor als een stroomuitval genadeloos aan het (kaars-)licht kwam.

De paniek was totaal, en mensen richtten hun woede op voornamelijk de verkeerde personen. Het was charmant om te zien dat mensen in Nederland zich blijkbaar in dit soort 'heftige noodsituaties' nooit bij hun lot kunnen neerleggen. Persoonlijk waren wij al op zoek naar de soep en broodjes, om over een gezellig ingerichte gymzaal met militaire britsen nog maar te zwijgen.

Het was echt jammer dat de storing opgelost werd, waardoor het leven weer zijn normale maar enigszins saaie gangetje ging.

Een paar dagen later echter ontstond er bij ons kortsluiting toen wij vernamen dat er op Amerikaanse wijze gezocht werd naar schadevergoedingen. De kleinzieligheid hiervan is lachwekkend. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die werkelijk gedupeerd zijn, maar waar is in Godsnaam ons befaamde Hollandse relativeringsvermogen gebleven?

Wij vinden eigenlijk dat we in een land waar zo zelden iets misgaat op dit soort momenten juist even moeten stilstaan bij de luxe en de vanzelfsprekendheid waar we van mogen genieten.

Is het geen goed idee om het geld dat we verspillen aan het gekibbel over schadevergoedingen over te maken naar landen en mensen die dagelijks met stroomstoringen te maken hebben?

AMERSFOORTNanette Reitsma

Michiel van Zuijlen

Racelift?

Woensdag bracht de Volkskrant op de voorpagina groot de mededeling, dat 'Christus' met het oog op de naderende millennium-wisseling een 'facelift' zal krijgen en dat Hij op publicaties naar aanleiding van het heilig jaar 2000 zal worden afgebeeld met een Braziliaans uiterlijk.

Een paar kanttekeningen daarbij. Ten eerste: 'Christus' is geen naam, maar een titel. De náám is 'Jezus'.

En dan: Wat er ook in de loop der eeuwen met Hem en zijn herkomst en uiterlijk (in de kunst) gesold mag zijn - Hij was toch een jood?

Daarom ten slotte: van Hem een Braziliaan maken - steekt daar toch niet enig antisemitisme achter? Hoeveel nazi's hebben indertijd niet beweerd dat Hij géén jood was? Krijgen zij alsnog gelijk van het Vaticaan? En is er daarom geen sprake van een 'racelift' in plaats van de 'facelift' waarvoor deze exercitie doorgaat?

DEN BOSCHW.K. Post

Zelfmoord

Uw Parijse correspondent stelde de lezers woensdag in kennis van de zelfgekozen dood van een door de Franse Justitie gezochte man. Hij zou zich hiertoe van de brug over de Gironde bij Bordeaux hebben geworpen. Dat verbaast mij.

Bordeaux - hoofdplaats van het departement Gironde - ligt aan de rivier de Garonne. Deze Garonne vloeit, ruim 15 kilometer ten noordwesten van Bordeaux samen met de Dordogne tot de Gironde.

Over de Gironde is geen brug.

AMSTERDAMAnton Gerritsen

Meer over