Geachte redactie

Goeie PVV'er

'De goede Pool heeft ook last van zijn dronken landgenoot' (Binnenland, 17 maart) is net zo'n discriminerende en subjectieve manier van spreken als 'er zijn ook normale homo's', 'de goede Marokkaan heeft ook last van de Marokkaanse crimineeltjes' en bijvoorbeeld 'er zijn ook negers die niet lui zijn'.

Brinkman realiseert zich echt niet hoe neerbuigend zijn opmerking is. Of misschien wel en dan is die opmerking des te kwalijker. Ik zou op mijn beurt willen zeggen 'er zal vast ook wel een PVV'er rondlopen die wel deugt'.

Roland Klaverstijn, Utrecht

Vrouwen

Asha ten Broeke besluit haar malle krompraat in uw bijlage (Wetenchap, 17 maart) met de vraag: 'Hoeveel van die oorlogen zijn door vrouwen begonnen?' En als antwoord geeft ze : 'Precies.'

Wat is dat nou voor antwoord? Sinds wanneer vindt een wetenschapsjournalist het niet meer nodig te tellen? Ik ben wel gaan tellen en kom op de Yom Kippoer oorlog (Meir), de Falklandoorlog (Thatcher) en de derde oorlog tussen India en Pakistan om Bangladesh (Indira Gandhi). Dat zijn er dus drie, uit mijn blote hoofd, zonder enig geschiedenisboek te raadplegen.

Jan Donkers, Amsterdam

Achter slot en grendel

Op vrijdag 16 januari staat op de website van de Volkskrant een artikel dat de aandacht vestigt op nieuwe wetenschappelijke inzichten die vragen om een totaal nieuw milieubeleid. Het staat er zo: 'Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam pleiten met een groep toonaangevende wetenschappers in het tijdschrift Science voor een dringende fundamentele verandering van het wereldwijde milieubeleid.

Zo'n verandering is nodig om het toenemende aantal milieurampen, zoals overstromingen, voedsel- en waterschaarste en afname van biodiversiteit, het hoofd te kunnen bieden.' Dat liegt er niet om!

Zo'n artikel moet onmiddellijk onder de aandacht worden gebracht van de politici die het beleid bepalen. Ik zoek het artikel op, op de website van Science. En ik weet al wat er vervolgens gebeurt. Ik mag er niet bij. Het artikel zit achter slot en grendel en alleen abonnees of betalende bezoekers van de website hebben toegang. Welke meerwaarde heeft de redactie van Science opgeleverd voor dit uiterst belangrijke artikel, zodat Science Magazine het eigendom ervan mag opeisen?

Geen enkele. Het omgekeerde is het geval: Science ontleent gewicht aan de artikelen die er in staan. En de auteurs van die artikelen weer gezag aan het feit dat ze in Science publiceren. Een gesloten systeem, bevredigend voor degenen binnen het systeem.

Maar het deugt niet: het staat de disseminatie van wetenschappelijke inzichten, van kennis en daarmee de ontwikkeling van de wetenschap zelf in de weg. Ik roep F. Biermann van de Vrije Universiteit en mede-auteurs op hun artikel Navigating the Anthropocene: Improving Earth System Governance publiek toegankelijk te maken, al was het maar door het gewoon op hun website te zetten. Of mag dat niet van Science? Van mij moet het!

Jos Engelen, voorzitter Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO

Priesterlijke burn-out

Eén op de drie priesters loopt een burn-out op, schrijft Iñaki Oñorbe Genovesi in zijn stuk over priesters in de stress (Ten eerste, 20 maart). Graag wil ik als ervaringsdeskundige een advies geven aan de katholieke priesters die psychologische problemen ervaren door het imago van de kerk en door het celibaat.

Is het evangelie wel een blijde boodschap?

Overweeg eens of verrijzenis, menswording van God en hemelvaart slechts vrome mythologische verhalen zijn en trek daar je conclusie uit. Dat deed ik. Het heeft mij na een periode van stress een gevoel van bevrijding gegeven. Misschien is dit een blijde boodschap.

Anton Mullink, Haarlem

undefined

Meer over