Geachte Redactie

Kunduz (1)

In de strijd tegen het terrorisme levert Nederland op verzoek van de NAVO politietrainers voor een peperdure missie in Afghanistan. Die kost circa 100 miljoen euro per jaar. Dit wordt door de Nederlandse samenleving opgebracht, een half miljoen per politieagent.

Mijn vrouw is 62 en 4 jaar geleden is de ziekte van Alzheimer bij haar vastgesteld. Ik ben thans 58 en ben gestopt met werken om mijn vrouw nog een aangenaam thuisbestaan te geven zo lang als dat mogelijk is.

Dit bekostig ik deels met mijn levensloopsaldo. Daarna maak ik gebruik van vroegpensioen, maar dit gaat wel ten koste van mijn huidige inkomen en toekomstige ouderdomspensioen.

Mijn vrouw heeft nu nog recht op een persoonsgebonden budget (pgb). Daardoor ben ik thans in staat om de zorg te bieden die mijn vrouw nodig heeft. Kan ik na de afschaffing van het pgb een beroep op de NAVO doen in mijn strijd tegen Alzheimer?

Ik vraag geen half miljoen voor deze patiënt, maar wel genoeg om haar voor de haar resterende tijd een menswaardig bestaan te geven.

Overigens, ik heet Henk en mijn vrouw heet Irma en geen Ingrid, maar we worden behoorlijk in de steek gelaten door deze coalitieregering.

Henk Naezer, Hoorn

Kunduz (2)

De opleiding van een agent in Kunduz kost een half miljoen. Schrijnend is het contrast met andere opleidingen.

Iemand die van beroep verandert en alsnog leraar in het voortgezet onderwijs wil worden moet daarvoor zelf 12 duizend euro per jaar bijleggen (tweede master). Erg zuur!

Lucia Kreuger, Lelystad

CIA in Libanon

De heer Grunberg bericht in zijn Voetnoot (Voorpagina, 24 november) over het oprollen van de Amerikaanse geheime dienst in Libanon.

Wat hij blijkbaar weer niet weet, is dat het er alle schijn van heeft dat dit oprollen een afleidingsmanoeuvre is, een dekmantel voor de CIA die nu zijn werk in Libanon efficiënter kan verrichten. Dat is het kenmerk van goede geheime diensten: niets is wat het lijkt te zijn.

Mogelijk is de heer Grunberg zelf door de CIA ingehuurd om het gerucht van het oprollen in Libanon te verspreiden.

Gerrit Mooi, Meppel

Loepzuiver

Obama steekt Monti hart onder de riem (Ten eerste, 22 november). Een loepzuiver geval van de lamme die de blinde helpt.

F. Klok, Groenekan

Racistisch

De stelling van O. Reich (O&D, 23 november) onderschrijf ik niet. Als iemand tijdens een vergadering zegt: 'Jij zit hier omdat je vrouw/zwart/homo bent', dan wordt naar mijn smaak bedoeld dat diegene er niet zit om zijn bekwaamheden.

Daar is niets racistisch of seksistisch aan. Aardig is het niet, maar soms klopt het wel. In het geval van Davids ben ik ook niet overtuigd van zijn bekwaamheden als commissaris. Een goed geformuleerde, heldere visie heb ik nog nooit uit zijn mond gehoord.

Uit die van Cruijff trouwens ook niet. Volgens mij zit die er alleen in omdat hij Cruijff is. Dát had Davids moeten zeggen.

Jeannet Bekhof, Den Haag

DSK

In het foto-onderschrift (Ten eerste, 4 november) bij het verhaal over de Strauss-Kahns staat dat DSK de verkrachtingszaak won. Dit is niet correct. Het is nooit tot een zaak gekomen, maar beperkt gebleven tot een onderzoek. De onderzoeksrechter heeft gesteld dat hij ervan overtuigd is dat er seksueel geweld is gepleegd, maar dat de enige getuige/ het slachtoffer onvoldoende betrouwbaar is om een twaalfkoppige jury unaniem te overtuigen.

Inmiddels loopt er een civiele procedure tegen hem. DSK heeft dus geen enkele zaak 'gewonnen'.

Bert Chapelle, Laren

undefined

Meer over