Geachte redactie

Confucianisme

Suzanne Ma (Vonk, 23 november) overdrijft het belang van de infantiele grapjes van Gordon. Als Chinese kan ik me daar niet over opwinden. Wat mij en veel andere Chinezen meer irriteert, is de gestage stroom negatieve berichten in de media over de Chinese politiek.

De waarde van westerse 'democratie' wordt als dogma beschouwd, en men negeert de in China gangbare en traditionele confucianistische opvatting dat de relatie tussen regering en burgers is als tussen ouders en kinderen.

Zelfs Ma doet mee aan die politieke China-bashing. Ze zegt dat Chinezen bang zijn om hun zegje te doen omdat ze in hun thuisland daardoor in de gevangenis kunnen belanden. Onzin. Ook dat heeft te maken met de traditionele confucianistische waarde van bescheidenheid. Ik vermoed dat Ma, geboren en getogen in Canada, daar niet zo veel van begrijpt.

Shan-Hwei Nienhuys-Cheng, Waalre

Naming & shaming

Opnieuw schreef de Volkskrant woensdag ten onrechte dat de Schone Kleren Campagne naming & shaming van bedrijven afkeurt (Commentaar, 27 november). Dit naar aanleiding van recente uitspraken van minister Ploumen in de media over drie Nederlandse kledingbedrijven, waaronder Coolcat, die tot op heden het Bangladesh Veiligheidsakkoord niet hebben getekend.

Een fantastisch verhaal: een campagneorganisatie die qua activisme wordt ingehaald door een minister. Een blik op de website en/of Facebookpagina van de Schone Kleren Campagne leert echter dat naming & shaming juist de corebusiness van de organisatie is.

Het met naam en toenaam benoemen van bedrijven die zich onvoldoende inzetten voor goede arbeidsomstandigheden in de productie-

locaties van hun kleding is cruciaal om de druk op te voeren op deze bedrijven. Zonder de nodige druk gebeurt er weinig, zo blijkt ook weer uit de Coolcat-kwestie. Maar we zijn tegen een boycot van deze bedrijven. Want daarmee zijn de werknemers in Bangladesh nog verder van huis.

Dus laten we nu weer teruggaan naar de kern: Coolcat, Wibra en Prenatal, teken dat veiligheidsakkoord.

Geert-Jan Davelaar Schone Kleren Campagne

Popjihadi's

In het verslag over de 'popjihadi's' (Voorpagina, 26 november) trof mij de volgende passage: 'Mo, die in Brussel op het vliegtuig naar Turkije wilde stappen, werd teruggehaald. Hij zit nu weer in de criminaliteit.'

Zo zie je, het komt allemaal weer goed.

Erik-Jan Blommesteijn, Hilvarenbeek

Plasterk

'Houd hoog dat het beroep van politicus eerzaam is', is het opmerkelijke citaat onder het staatsieportret van minister Plasterk, dat het interview met hem illustreert (Ten eerste, 27 november). Daarin pleit hij voor het behoud van de bovenmatige wachtgeldregeling voor politici. Dat is iets anders dan werken voor 's lands eer. Motivatie: Ze moeten na aftreden toch hun hypotheek kunnen blijven betalen.

Waarom dit verschil met de gewone burger? De minister staat ver af van de moeizame bestaansrealiteit van steeds meer landgenoten. 'Pijn hebben mensen die hun winkelwagentje niet kunnen vullen of voorzieningen missen', zegt hij in het interview. Daar zou de minister dan meer beleidsconsequenties aan moeten verbinden dan alleen het handhaven van de arbeidsvoorwaarden van zwaarbetaalde politici.

De door hem voortgezette decentralisatie van rijks- en provincietaken (AWBZ, jeugdzorg, Wajong) heeft tot gevolg dat veel mensen met ernstige chronische aandoeningen, zoals blijvende psychosen, door de gemeenten moeten worden geholpen met 30 procent minder budget.

Dat het de gemeenten vrijstaat hoeveel geld ze besteden aan deze taken doet de minister af met de opmerking dat ook niet iedere gemeente een zwembad heeft. De enorme afstraffing van de PvdA in de peilingen is volgens hem te wijten aan de tobberigheid van zijn partij, terwijl de VVD succesvol met grote slagen over zwakke plekken in het ijs schaatst.

Plasterk heeft het zelf niet door, maar iedereen die dit interview heeft gelezen weet: hij zit echt bij de verkeerde partij!

André Daamen, Boxmeer, kwaliteitsfunctionaris in de ggz

Ede-Wageningen

Ede-Wageningen is geen stad (Voorpagina, 26 november) maar een treinstation. Ede en Wageningen liggen circa 10 km uit elkaar. Bennekom ligt er nog tussen.

Julie Veenenbos, Aalsmeer

undefined

Meer over