GEACHTE REDACTIE

Hans van Wissen meent dat wat de Nederlandse sportliefhebber verlangt - een redelijk aantal medailles bij grote atletiekevenementen - niet gerealiseerd kan worden omdat de organisatie van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie niet deugt, evenmin als de mentale instelling van de atleten (de Volkskrant, 5 augustus)....

Snot voor de ogen

Het zijn onze bewindslieden die ervoor hebben gekozen de lichamelijke opvoeding van onze kinderen drastisch te beperken. Kinderen spelen veel minder buiten dan vroeger. Jongeren in de leeftijd tussen zestien en twintig jaar hebben tegenwoordig de keus uit zoveel meer bezigheden dan twintig jaar geleden. En een goede sporter staat in die groep niet meer in zo'n hoog aanzien.

Als ex-wedstrijdatleet, die voor atletiekbegrippen het bescheiden aantal van vijf trainingen per week had, heb ik gemerkt dat mijn collega's op het werk hun wenkbrauwen fronsten bij het aanhoren van mijn trainingsarbeid. Daardoor is het voor atleten aan het begin van hun sportcarrière een moeilijke keus.

Het full-time bezig zijn met topsport is in dit land voor weinigen weggelegd. Dus de meeste atleten in de Nederlandse atletiektop kiezen voor een maatschappelijke carrière en hebben een baan, of studeren. In de uren die resten wordt dan 'het snot voor de ogen' getraind om aan allerlei limieten te kunnen voldoen.

Het is voornamelijk de maatschappij die op werkdagen niet zo'n hoge prioriteit aan (top)sport geeft. Er moet geld verdiend worden! Maar eenmaal met een bak chips op de bank voor de buis willen we allemaal hetzelfde: medailles!

AMSTELVEEN J. van der Meer

Speerpunt

Is track en field niet voor Nederland weggelegd? Vrijwel alle westerse landen met een grote zwarte gemeenschap zijn fatsoenlijk vertegenwoordigt op de loopnummers. Kijk naar de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Frankrijk. Waarom Nederland niet?

Dat er geen talent is of dat zwarte jongens en meisjes niet zijn te porren voor een sprintcarrière na schooltijd, geloof ik niet. Waarschijnlijker is dat atletiekbanen, in tegenstelling tot hockeyvelden, niet daar liggen waar ze het meeste rendement opleveren. De sintelbaan in Amsterdam Zuid heeft net zoveel topsportrendement als een hockeyveldje midden in de Bijlmer.

Als het discuswerpen speerpunt blijft van de Nederlandse atletiek, heeft de volgende chef de mission heel wat uit te leggen op de spelen van 2004, in Zuid-Afrika.

AMSTERDAM Enzio Suffisant

Meer over