GEACHTE REDACTIE

Een lange klaagzang van ex-Mothers Of Invention drummer Jimmy Carl Black (Kunst en cultuur, 27 februari). Hoewel hij beweert dat hij zich net zo kwiek voelt als dertig jaar geleden, laat zijn geheugen hem in de steek....

Klaagzang

Zo zou er bij Zappa geen droog brood te verdienen zijn geweest in de Mothers periode van Jimmy Carl Black en dat terwijl bandleider Zappa zijn muzikanten voorzag van een vast inkomen. Ook in tijden van weinig optredens en studiowerk. Een unieke situatie; een band die doorbetaald wordt zonder te hoeven werken.

Verder zouden Blacks drumpartijen op het legendarische album We're Only In It For The Money onnodig zijn vervangen. Enkele jaren geleden verschenen de oorspronkelijke versies alsnog op CD, waaruit Black de conclusie trekt dat Zappa aanvankelijk 'gewoon nieuw speelgoed had' dat hij wilde uitproberen. De waarheid is dat Zappa vlak voor zijn dood nog gewerkt heeft aan het in ere herstellen van We're Only In It For The Money, inclusief de oorspronkelijke drumpartijen.

Daarnaast zouden er nog bandopnames zijn van Black en Don van Vliet, alias Captain Beefheart, in 1964 opgenomen in de kelder van de familie Zappa. 'Gail (Zappa's weduwe) zal die wel onder haar bed verstopt hebben', haalt de ex-Mother nog even naar haar uit.

DEN HAAGRob van Dalen

Burgemeester

Uw correspondent te Maastricht berichtte over een vergadering van de gemeenteraad van Beek, die ging over de resultaten van een accountantsonderzoek (de Volkskrant, 28 februari). Dat onderzoek was in opdracht van de raad uitgevoerd nadat Dagblad De Limburger gemeld had dat de burgemeester duizenden guldens gedeclareerd had zonder daar recht op te hebben.

Uw correspondent meldde: 'In het onderzoek van Deloitte & Touche is van die beschuldigingen weinig overgebleven.' Het onderzoek van de accountant bevestigde echter de door de regionale krant gepubliceerde feiten of, in een enkel geval, ontkende ze niet. De burgemeester declareerde, bijvoorbeeld, in de onderzochte periode ten onrechte de werkelijke verblijfkosten. In het accountantsrapport valt te lezen dat het om enkele duizenden guldens gaat.

Het Volkskrantbericht zet Dagblad De Limburger in één regeltje weg als krant die wat valse beschuldigingen heeft gedaan. Juist deze regionale krant heeft in onderzoeksjournalistiek afgelopen jaren tijd en geld gestopt. Daarbij stond en staat zorgvuldigheid voorop, in het belang van de persoon over wie de krant schrijft en in het belang van de krant zelf. De rechter leest immers mee.

MAASTRICHT Joep Dohmen

redacteur Dagblad De Limburger

Dartel

Gerard Cox beklaagt zich zo nu en dan over 'Feyenoord-onvriendelijke' verslaggeving. Ik kan me daar wel wat bij voorstellen.

Zondag won de Rotterdamse club een voor de competitie redelijk cruciaal duel op een manier, die op de voorpagina (de Volkskrant, 2 maart) zelfs dartel werd genoemd. Wat voor afbeelding verwacht je daar dan bij? Lustig combinerende Heerenveeners of Rotterdammers misschien. Of Dudek, die een penalty stopt met een fraaie duik?

Nee, we kiezen het enige ontluisterende moment uit de wedstrijd. Een overtreding van Vos, in drie fasen breed uitgemeten boven het artikel.

DELFT J.A. Touw

Hella Haasse

Aleid Truijens (Cicero, 20 februari) en uitgeverij Querido noemen de novelle Oeroeg (1948) het prozadebuut van Hella S. Haasse. Maar in 1947 verscheen bij uitgeverij C.V. Allert de Lange in Amsterdam het boek Kleren maken de vrouw van haar hand. Het is een roman voor jongedames in de reeks Carrière-boeken, volgens de uitgever 'prettig geschreven boeken over beroepen, die méétellen'. Kleren maken de vrouw gaat over enkele oudere meisjes die een opleiding voor modeontwerpster volgen, maar ook in aanraking komen met vlotte jonge mannen.

BAARN F.J. Booy

Meer over