GEACHTE REDACTIE

De betaalde nevenfunctie van procureur-generaal Steenhuis bij het bureau Bakkenist is hem van harte gegund. Zijn mening, dat er geen sprake is van vermenging van functies in relatie tot het onderzoek in de zaak Lancee getuigt echter van een naïviteit, die een magistraat in zijn positie niet past....

Nevenfunctie

ARNHEM J.A. van Vliet

Falen

De hele gebeurtenis in Groningen geeft weer eens het volledige falen van onze 'democratie' aan. En de werkelijke verantwoordelijke hiervoor? Het volk, want dat kiest hiervoor. Zonder het 'echt' te beseffen. Het heeft de macht, maar gebruikt die niet.

Het geluk ligt vaak in 's mensen eigen hand. Maar men begrijpt het nog steeds niet. Groningen, een van de vele democratische blunders, toont dit aan.

HOUTEN E.M. Broekman

Super Bowl

Eens per jaar is er ook in de Volkskrant aandacht voor de sterkste (American) 'football'-competitie ter wereld: de Amerikaanse National Football League (NFL). Begin januari maakt een select aantal teams onderling uit wie aan het eind van het seizoen mogen strijden in de 'Super Bowl' om het (wereld)kampioenschap.

Dit jaar staat er zowaar een Nederlander in de 'Super Bowl' (de Volkskrant, 8 januari). De Denver Broncos hebben in de persoon van Harald Hasselbach namenlijk een verdediger van formaat (letterlijk en figuurlijk).

Mijn familie volgt de verrichtingen van het team uit Denver al bijna 25 jaar en steunt het door dik en dun. Vier eerdere Super Bowl finales betekenden voor de 'Broncos' evenzovele smadelijke nederlagen. Nu spelen de Denver Broncos na acht jaar eindelijk weer een kampioenswedstrijd om de 'Super Bowl' (de Volkskrant, 12 januari)!

Mocht Harald Hasselbach op 'Super Sunday' (25 januari) met 'onze' Denver Broncos eindelijk de 'Super Bowl' winnen, dan wacht hem bij zijn eerstvolgende aankomst op Schiphol een dol-enthousiast onthaal door mij en mijn familie.

ALMERE Peter van Muijen

Ideologie

Het blijft verbazingwekkend dat er steeds maar lieden blijven die, zodra er iets onaardigs over het communisme (lees het rode fascisme) geschreven wordt, de moeite nemen om de ideologie te verdedigen. Wat voor ideologie bedoelt men eigenlijk. De ideologie die twaalf miljoen zigeuners, joden en hele volkeren uitmoordde? Of de ideologie van: luister naar mijn woorden, maar let niet op mijn daden.

De ideologie die in de praktijk in alles precies het tegendeel is van wat het pretendeert te zijn. De ideologie waaronder partijbonzen, sportlieden en kunstenaars een goed leven hebben en waar de arbeiders en de eenvoudige werkende mens meer dan onder welk systeem dan ook wordt uitgebuit en gekoeioneerd. Wanneer willen die mensen nou eens erkennen dat het communisme en het systeem puur fascistisch is?

GELDROP J. Heere

Watertaal

We willen eens wijzen op het merkwaardige taalgebruik in de media zodra het gaat om groepen asielzoekers of vluchtelingen die een land binnenkomen, zoals nu met de komst van vluchtelingen vanuit Turkije. Alsof het ministerie van Waterstaat aan 't woord is.

Het gaat voortdurend over 'toevloed', 'migratiegolf' of 'overstroomd worden'. De sociaal-geograaf Philip Muus noemt dit wel 'watertaal' en stelt terecht dat dit soort taalgebruik suggereert dat migratie vergelijkbaar is met het natuurverschijnsel dat water altijd het laagste punt zoekt. Maar migratie wordt veroorzaakt door politieke, menselijke en sociale oorzaken en is dus van een heel andere orde.

Door zulk taalgebruik wordt de Nederlandse krantenlezer of tv-kijker op een heel verkeerde manier 'voorgelicht' over het ernstige en ingewikkelde probleem van vluchtelingen en asielzoekers.

HAARLEM Mostafa Alahyarian

Hans Bosma

Meer over