Geachte redactie

Eindelijk vertellen Brinkgreve enTe Velde precies waar het om gaat (Voorpagina, 14 september). Als ex-werkende moeder van drie jonge kinderen en een man met een drukke carrière, heb ik mij de afgelopen weken verbaasd over het feit dat in zoveel partijprogramma’s de gratis kinderopvang een hoge prioriteit heeft....

Belangrijkste goed
Velp Leonie Boers

Fine fleur
Honderden auteursnamen staan in het jaarverslag van het Fonds voor de Letteren. Arjan Peters vist er enkele uit (Cicero, 25 augustus). Jee, waren die niet griezelig experimenteel? Foei, die schrijft in het Portugees. Hee, die was toch gek geworden? Geerten Meijsing wordt neergezet als oplichter. Mist Peters in het jaarverslag zijn eigen literaire fine fleur?

Fine fleur
Jaarlijks worden in twee rondes aanvragen voor een schrijfwerkbeurs in behandeling genomen. Pas wanneer een boek is verschenen, kan een nieuwe beurs worden aangevraagd. Beginnende schrijvers krijgen in de regel voor een boek subsidie. Door deze systematiek tref je jaarlijks andere namen aan in het jaarverslag. Erik Vlaminck vroeg van 2002 tot en met 2004 geen beurs aan. Hij adviseerde in die jaren over de aanvragen (ook een willekeurige greep) van Maria Barnas, Abdelkader Benali, Hafid Bouazza, Désanne van Brederode, Herman Franke, Piet Gerbrandy, Esther Gerritsen, Oek de Jong, Nicolien Mizee, Marcel Möring, Hagar Peeters, Sana Valiulina, Tommy Wieringa en Floortje Zwigtman.

Fine fleur
De Adviesraad bestaat niet alleen uit literatuurwetenschappers maar ook uit schrijvers en vertalers. Om die variatie mogelijk te maken zijn raadsleden niet uitgesloten van subsidie. Zij adviseren dan uiteraard niet over hun eigen aanvraag. Vlaminck nam geen zitting in de werkbeurscommissie, die positief adviseerde. Het Vlaams Fonds voor de Letteren betaalt mee aan de beurzen. Een omvangrijke roman van Vlaminck kost de Nederlandse overheid de komende vier jaar op jaarbasis pakweg 9500 euro. Bruto wel te verstaan.

Fine fleur
Amsterdam Sylvia Dornseiffer

Fine fleur
directeur Fonds voor de Letteren

Bijlage
Het lijkt me goed een aparte bijlage te maken met daarin verschijnselen als Jant(je) Smit, Goor en Geer (Media, 12 september). Kan ik die tenminste meteen weggooien.

Bijlage
Rotterdam Rob de Vroege

Meer over