Geachte redactie

Directeur Bart Engbers van het Vader Rijn College in Utrecht verdient een pluim (Binnenland, 9 november)...

Pluim
Ik vind het moedig dat hij de normen en waarden van de school uitdraagt. De focus ligt nu erg op het orthodoxe geloof, maar ik durf te beweren dat de heer Engbers hetzelfde had gedaan met een autochtone docent die weigert handen te schudden.

Pluim
Deze ene islamitische lerares blijft hopelijk een uitzondering en de Commissie Gelijke Behandeling had anders moeten oordelen. Vader Rijn College, veel succes.

Pluim
Amsterdam Brenda van Wijk

Thuiszorg
De taken van de thuiszorg worden overgenomen door schoonmaakbedrijven (Binnenland, 7 november). Herinneringen aan mijn tijd in de thuiszorg komen boven.

Thuiszorg
Wat deed je zoal? Zorgen dat er boodschappen in huis waren, dat de kinderen op school kwamen, dat er eten op tafel zou staan. En poetswerk natuurlijk. Lijkt eenvoudig. Maar het was wel in heel bijzondere situaties.

Thuiszorg
Bij een gezin hing een voortdurende dreiging omdat een volwassen, verwarde zoon zich had opgesloten in zijn kamer. Bij een hoogbejaarde man werd ik eerst niet binnengelaten omdat hij geen vreemden over de vloer wilde. Maar het huisvuil had zich opgestapeld en te eten was er niet meer. Al deze mensen konden het zelf niet meer voor elkaar krijgen, echt niet.

Thuiszorg
Zonder een vertrouwensband kon ik niets betekenen in deze precaire situaties. De rol die je in de thuiszorg hebt, is uiterst complex. Daarvoor moet je goed geschoold zijn en daarin moet je ook goed begeleid worden.

Thuiszorg
Ik ben ervan overtuigd dat talloze ontsporingen – totale vereenzaming, verloedering, huisuitzettingen en (seksueel) geweld voorkomen worden door thuiszorgmedewerkers. Je kunt er natuurlijk een schoonmaakbedrijf op afsturen voor het poetswerk, maar de trieste gevolgen zijn makkelijk te voorspellen.

Thuiszorg
Utrecht Mathilde Bos

Voeten
We weten allemaal dat over smaak niet valt te twisten. Dus aan het feit dat ik Collignon een goede tekenaar, maar een slechte karikaturist vind, hoeft niemand een boodschap te hebben (Forum, 9 november).

Voeten
Maar ik meen dat deze vraag wat objectiever van aard is: dat Collignon een Turk als een Arabier afbeeldt, pleit al niet echt voor hem, maar waarom heeft de Turk onwelriekende voeten?

Voeten
Hengelo Birol Akkus

Meer over