Geachte redactie

Gecondoli

Aaf Brandt Corstius schrijft dat het woord gecondoleerd in het verdomhoekje zit en dat wat haar betreft naast 'gefeli', de afkorting voor gefeliciteerd, ook een afkorting voor 'gecondoleerd' mag worden gebruikt (V, 5 maart).

Toevallig ben ik onlangs ook door veel mensen gecondoleerd. Vrijwel iedereen zei gecondoleerd en bijna alle zeventigplussers zeiden zelfs van harte gecondoleerd. Jongeren zeggen dit waarschijnlijk meestal niet, omdat zij 'van harte' associeren met 'gefeliciteerd', terwijl het gewoon 'uit het hart' betekent. Een oudere man kortte het trouwens af in 'van harte', toen hij mij de hand schudde. 'U ook', zei ik toen maar.

PETER DE KORT, NIJMEGEN

Brood en spelen

Het Stedelijk is flink de weg kwijt' poneert Timo de Rijk (O&D, 7 maart). Afgelopen donderdag bezocht ik de door hem gewraakte overzichtstentoonstelling van Marcel Wanders. In de kelder van het nieuwbouwgedeelte was er geen gebrek aan publieke belangstelling, de opkomst was bijzonder goed.

Eind 2013 presenteerde het Stedelijk in dezelfde ruimte tekeningen van de Amerikaanse kunstenaar Lawrence Weiner. Deze tentoonstelling zag ik eveneens op een donderdagmiddag, maar behalve de suppoost was ik op dat moment de enige aanwezige.

Tegenwoordig zijn musea bijna verplicht blockbusters te organiseren dankzij een overheid die de financiële teugels flink heeft aangehaald. In zijn 'Missie en Visie' verklaart het Stedelijk geheel onomwonden dit na te streven.

Het valt daarom te prijzen dat het desalniettemin tevens minder spraakmakende tentoonstellingen organiseert. De vraag is of musea voor hedendaagse kunst uiteindelijk moeten verworden tot arena's voor een volk dat slechts brood en spelen wenst. Of dat zij (ook) de plek moeten zijn voor avantgardistische kunst .

TOM VAN DEN BROEKE, HAARLEM

Boekenweek

Bert Wagendorp zit er toch naast in zijn column (Ten eerste, 8 maart) als hij stelt dat de Boekenweek uniek zou zijn. Een voorbeeld is het Hongaarse Könyvhét (letterlijk boekenweek) op intitiatief van Géza Supka, journalist, georganiseerd door de MKKE, de Hongaarse vereniging van boekenuitgevers en -distributeurs, in 1929 voor het eerst. In juni a.s. wordt de 85ste editie gehouden. De opzet, grootte en grootsheid van de Hongaarse Boekenweek is alleszins vergelijkbaar met die van ons.

RICHARD WANK, AMSTERDAM

Loonkloof

Loonkloof is vrouwen deels zelf te verwijten omdat ze met parttimewerk hun carrière onderbreken, schrijft Carlijne Vos (Commentaar, 8 maart). Dat mannen nog steeds massaal zichzelf (en hun kroost?) tekort doen door (meer dan) fulltime te blijven werken als ze vader worden, is toch geen reden, dat vrouwen dat ook maar moeten gaan doen? Zolang er meer mensen dan banen zijn, is daar geen zinnig argument voor te vinden.

JESSY CORNET, ROSMALEN

Theo Jansen Universiteit

Hopelijk kan Theo Janssen nog lang genieten van zijn eigen universiteit. En aan het einde van zijn lange leven zal zijn getatoueerde vel een ereplaats krijgen in het Arnhemse Museum voor Moderne Kunst.

GERARD HERBERS, ARNHEM

Erdogan dictator

De ontevredenheid over de Russische inmenging op de Krim is niets vergeleken met de chronische dictatuur van premier Erdogan van Turkije. Wanneer verlaat Turkije Noord Cyprus dat ze a1 40 jaar illegaal bezet houden? Alle christenen worden dagelijks in Turkije opzettelijk gediscrimineerd.

ALPHONS MANTEL, UTRECHT

undefined

Meer over