Geachte redactie

Oekraïne

Over de repercussies van de escalerende crisis in Oekraïne voor de Europese Unie en het Westen wordt zo goed als niet nagedacht. Toch is daar alle reden voor. Immers het Rusland van Poetin streeft dominantie na over de meeste territoria die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie.

Als belangrijkste onder deze geldt Oekraïne. Vandaar dat Poetin er alles aan zal doen om de band tussen beide staten te verstevigen, goedschiks of kwaadschiks. Na afloop van de voor hem zo prestigieuze Winterspelen in Sotsji kan het Russisch directe dan wel indirecte interventionisme in Oekraïne een brutalere wending nemen.

Militaire verwikkelingen met eventueel dreigende escalatie aan de oostkant van de Europese Unie vallen niet uit te sluiten: een burgeroorlog in Oekraïne met Russische interventie als mogelijkheid.

Rusland - evenals China trouwens - investeert fors in de vergroting van zijn militaire capaciteiten. In Europa daarentegen zijn de politiek verantwoordelijken waar het defensie betreft als het ware eendimensionaal gevangen in een tunnelvisie van bezuinigingsdrift. Zelfs de 'grote mensen dinky toys', de tanks, zijn in Nederland afgeschaft in het perspectief van de 'eeuwige vrede'.

Echter, ook naast Oekraïne wordt de wereld om ons heen steeds onrustiger: te noemen vallen speciaal het Midden-Oosten en de Chinese claims vis-à-vis Japan en de Filipijnen. Dit alles vraagt om een vooruitziende buitenlandse politiek die preventief erop is gericht escalerende ontwikkelingen met militaire dimensies te voorkomen: 'regeren is vooruitzien'.

prof. mr. G.L. Olaf baron van Boetzelaer, hoogleraar internationale politiek, Brugge

Bizar geschil

Het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) bewonder ik zeer om zijn fantastische muzikale kwaliteit, op het podium en in de orkestbak. Maar wat een kleinzielige verspilling van bestuurlijke energie en van ongetwijfeld veel geld voor rechtsbijstand en proceskosten (V, 20 februari). Geen kinderachtig gedoe nu over de overhangende tak of het luidkeels betwiste recht van overpad, zoals in De Rijdende Rechter.

Maar een bizar geschil tussen volwassen cultuurinstellingen. Het NedPho wil niet dat het Nederlands Symfonieorkest (NedSym ) die naam gebruikt, om verwarring te voorkomen. Naast elkaar bestonden eerder het Radio Filharmonisch Orkest en het door omroepbezuinigingen destijds gesneuvelde Radio Symfonieorkest.

Wenen en het andere belangrijke muziekcentrum Berlijn kennen hun Philharmonisch én hun Symfonieorkest. Wie daar naar de Philharmoniker gaat weet heus dat hij geen kaartje heeft gekocht voor de Symphoniker.

Onbegrijpelijk dat het NedPho zich zo druk maakt over de naam van het orkest waarin de symfonische collega's in het oosten zich door Jan Willem de Vriend, met grensoverschrijdend succes, laten aanvuren.

Voor het geld voor juridische adviezen en procederen, tot aan het Gerechtshof, had het NedPho misschien bijna wel een stageplaats voor een aankomend orkestlid, een talentvolle assistent-dirigent of een zinvol jeugdproject kunnen financieren.

Bob Berkemeier,

Uithoorn

Boete NS

Dat de NS wordt beboet vanwege het gebrek aan reinheid en stiptheid van de treinen is volledig terecht. Vroeger waren treinen door de bank genomen netjes en zag je hele ploegen schoonmakers hun best doen.

Tegenwoordig is het nog slechts een enkele verdwaasde zombie die schichtig om zich heen kijkend kranten weggrist (soms bijna uit je handen) en binnen seconden weer verdwijnt, het grootste deel van de rotzooi achterlatend. We kunnen het ze niet kwalijk nemen.

Erger is de verbale terreur via de boordomroep, waar je om de haverklap moet horen dat 'de trein op tijd is aangekomen'.

Wat is er, moet ik dankbaar zijn voor zoiets? Dat een trein op tijd rijdt, dient een vanzelfsprekendheid te zijn die niet verder wordt benadrukt. Hou op!

Het allerergst zijn de conducteurs die de reiziger terroriseren met een luid 'ÉÉN hele goedemorgen/middag/avond'. Waarom maar één, waarom niet twee of drie? Hou er alsjeblieft mee op, gewoon goedemorgen is al meer dan genoeg en of het heel goed is zullen we achteraf wel beoordelen.

Hou op met het gezwets via de boordomroep. Wijlen Bob den Uyl zei het al: 'Het reizen vereist sterke zenuwen'.

Gerard de Graaf, Amersfoort

undefined

Meer over