Geachte redactie

JAN MEIJER

Hoes 2

Een burgemeester die openlijk homo is, in het openbaar vreemdgaat en ook nog exhibitionistische trekjes vertoont. Lang leve het land waar dat kan.

Jan Meijer, Lelystad

Chirurg

Het door Wieteke van Zeil aangehaalde klassieke voorbeeld (V Weekend, 21 december) van de chirurg die meldt een jongen niet te kunnen opereren omdat het HAAR kind is, is inmiddels door de tijdgeest achterhaald.

Tegenwoordig zou het zomaar kunnen dat het kind van een chirurg twee vaders of twee moeders heeft.

Rob Bolman, Brielle

Winterspelen

Geachte premier Rutte,

In het land waar mensenrechtenorganisaties en advocaten overuren draaien, bezoekt u begin februari de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. In uw plaats vlieg ik graag mee met de Nederlandse delegatie naar Sotsji. U zou kunnen doen wat François Hollande, Angela Merkel en Barack Obama ook al deden. Obama laat in zijn plaats zelfs oud-tennisster en activiste Billie Jean King gaan.

Goed voorbeeld. Doet volgen? Hoewel geen verklaringen worden gegeven, weten u en ik dat de acties van Hollande, Merkel en Obama gelezen kunnen worden als kritiek op onder meer de anti-homopropagandawet. Deze vage wet maakt het er voor homoseksuelen (m/v) en transgenders in Rusland niet beter op.

Het feit dat ik deze zomer ben aangehouden in Moermansk toont daarnaast aan dat de veiligheid van homoseksuele sporters en fans in Sotsji in principe niet gewaarborgd is.

Minister van Sport Vitali Moetko vond al dat sporters en bezoekers de lokale wetten in Sotsji dienen te respecteren. En waar Rusland en het IOC schrijven dat er tijdens de Spelen niet wordt gediscrimineerd, verklaarde Poetin de stad toch ook tot een demonstratievrije zone. Kortom, u begrijpt: genoeg reden voor u om niet te gaan en voor mij om wel te gaan.

Ik heb uw hulp daar nog wel bij nodig... want hoe zorgen we ervoor dat het inreisverbod dat mij is opgelegd wordt opgeheven?

Kris van der Veen, Groningen

Cassettebandje

Het cassettebandje mag dan nostalgische gevoelens oproepen, voor een getrouwe opname en weergave via de radio van een liveconcert blijft het een onmisbare geluidsdrager. Nog steeds luister ik met veel genoegen naar het legendarische oudejaarsavondconcert op 31 december 1973 van de Allman Brothers Band, uitgezonden door de VPRO (Vrijdagavondshow) in de zomer van 1974.

Het concert staat nog als een huis als exponent van de Southern Rock door een grote band op de top van zijn kunnen. Vele concerten heb ik daarna van de radio opgenomen. Wat daarbij opvalt, is de ruimtelijke weergave in de woonkamer. Wat je hoort op de radio neemt het cassettebandje zonder verlies op.

Absolute voorwaarde voor een perfecte weergave is een Nakamichi-deck. Vroeger voor de doorsnee rockliefhebber onbereikbaar, tegenwoordig alleszins betaalbaar via Marktplaats. Een jaar of vijf geleden zo'n deck aangeschaft, en sindsdien geniet ik opnieuw van al die op cassettebandjes geregistreerde concerten. En verbaas me nog steeds over de levensechte weergave, alsof pakweg Tony Joe White, Janis Joplin, of Mark Knopfler van de Dire Straits (KRO Legendarisch Live) in je kamer staan. Kortom het cassettebandje is nog springlevend en geeft veel luisterplezier.

Ronald Besemer, Almere

undefined

Meer over