Geachte redactie

Oekraïne

In het commentaar in de Volkskrant van 2 juli stelt Bert Lanting dat de enige westerse inmenging in Oekraïne een uitnodiging aan Kiev was voor een samenwerkingsverband.


Sinds de omwenteling is er politieke en financiële steun vanuit het Westen voor Oekraïne. De nieuwe regering in Kiev heeft het hoofd van de CIA John Brennan en de minister van Buitenlandse Zaken van Amerika John Kerry al mogen ontvangen. Dat waren geen beleefdheidsbezoekjes.


Voeg daarbij de instelling van sancties tegen Rusland vanwege het inlijven van de Krim en het moge duidelijk zijn dat de westerse landen een actieve partij zijn in het conflict.


Lanting doet het voorkomen alsof de burgeroorlog alleen bestaat bij de gratie van een open grens met Rusland voor de onbelemmerde aanvoer van wapens en vrijwilligers. Inderdaad zou het met de militaire slagkracht van de opstandelingen gauw zijn gedaan als deze levenslijn werd afgesneden. Wat niet wil zeggen dat het conflict daarmee is opgelost.


Misschien zal de huidige president Porosjenko zich na een militaire overwinning, die onafwendbaar lijkt, grootmoedig tonen en alsnog een groot deel van de grieven van de opstandelingen inwilligen. Soms is het makkelijker om toe te geven vanuit een positie van macht. Mocht hij, zoals ik vrees, de grote overwinnaar gaan uithangen en de verslagen rebellen nog verder vernederen, dan zal het conflict nog lang voortsudderen, om af en toe weer op te laaien. Daar is geen gestook van Rusland voor nodig.


Fred de Vries, Almere

Papoeavlag

Nadat ik mij zeven jaar in Nederlands Nieuw-Guinea had ingezet voor de economische ontwikkeling der Papoeabevolking, moest ik eind 1962 Nieuw-Guinea verlaten. Mijn hart is nog steeds bij de door de Indonesische bezetter onderdrukte Papoea-bevolking . En nu wordt het heffen van de Papoeavlag ook in Nederland verboden en beboet. Schande!


Voor mij, als Maastrichtenaar, dus afkomstig uit de 'Hollandse Bezettingszone Limburg' (in 1840 door koning Willem I bij Holland ingelijfd) is de Papoeavlag van meer waarde dan de Nederlandse vlag.


Toen na 1945 de Limburgse mijnwerkers gevraagd werd om ook op zondag in de mijnen steenkolen te delven om het bevrijde Holland van voldoende brandstof te voorzien, hebben die mijnwerkers dat met plezier gedaan. Maar wat deed Den Haag? De in die jaren geheven 'ondernemingsbelasting' zou ten goede komen aan de gemeenten waarin die ondernemingen gevestigd waren. Maar de Limburgse mijn-gemeenten hebben van die belastingopbrengst geen rooie cent gezien, want met een smoesje werd de hoofdzetel der staatmijnen geplaatst in Den Haag, zodat daar die belastingopbrengsten terechtkwamen. Het lijkt wel alsof Indonesië het voorbeeld van Holland in Limburg nageaapt heeft.


P.J. van Dooren, Bussum

Jazzsolo

In Volkskrant Magazine (28 juli) zegt Wilfried de Jong over een geïnspireerde jazzsolo: 'Zodra het in de lucht is, is het weg, ben je het kwijt. Het publiek heeft het misschien nooit gehoord. Weg is het, en er blijft niks over.'


Dit is - bedoeld of onbedoeld - een parafrase van de uitspraak van Eric Dolphy op zijn laatste plaat Last Date, een halve eeuw geleden (Wilfried moest nog 7 worden) opgenomen in Nederland met Mengelberg, Schols en Bennink als begeleiders.


Dolphy zei en bedoelde iets anders: 'When you hear music, after it's over, it's gone in the air - you can never capture it again.'


Maar het is - anders dan bij De Jong - wel gehoord.


Evert Schoorl, Staphorst

Hoorzittingen corporaties

Tijdens de hoorzittingen wordt de schuld van uit de rails lopen van de corporaties veelal verweten aan anderen. Naar mijn mening is in eerste instantie de Tweede Kamer schuldig. De Kamer is immers destijds akkoord gegaan met het voorstel van minister Heerma ( CDA) - daarvoor in Amsterdam wethouder Economische Zaken - om de woningcorporaties te verzelfstandigen. Waarom was dat nodig? Sinds de Woningwet van 100 jaar geleden hadden die corporaties - toen nog woningbouwverenigingen genoemd - als bouwers en exploitanten van sociale huurwoningen voortreffelijk gefunctioneerd.


Henk Oosterhuis, Beekbergen

Aanvallen!

Meneer Van Gaal, wilt u alstublieft uw onzalige opvatting dat 'alleen het resultaat telt' van u afschudden. Laat onze jongens niet alleen naar voren voetballen wanneer ze op achterstand worden gezet. Als u toch vast blijft houden aan uw 5-3-2 of 6-2-2 systeem - u zegt het maar - dan hoop ik dat Costa Rica Nederland in de eerste 5 minuten op een 2-0-achterstand zet, waarna het Nederlands elftal niets ander rest dan al hun voetbaltalenten in de strijd te gooien. Dan wordt het een prachtige voetbalavond. Ja, dan kunnen we verliezen.....nou en?!


Jos Blaas, De Bilt

Meer over