Geachte redactie

Koe in wei

Ik merk gezien de ingezonden stukken (O&D, 14, 17 en 20 maart) dat veel burgers zich bezig houden met koeien die al dan niet de wei in moeten. Op 1 april (geen grap) gaan onze koeien, Fabienne, Falke, Ginger, Frederika, Female, Falena, Flora, Guusje, Folkje, Gracia, Fiorentina, Fiona, Gerbrich, Aster, Gera, Farrah, Madonna, Finke, Ireen, Gien, Frederika, Fie, Firenze, Geeske, Fien, Fusion, Fiora, Fabia, Famosa, Flaca, Gerda, Femke, Fieke, Francien, Fresco, Berlina, Doortje 801, Fenna, Gabrielle, Esmee, Fresia, Sterre, Gwynneth, Georgea, Giga, Valerie, Flaquita, Greet, Frida, Geri, Truus, Fia, Fabiola, Fergie, Flo, Gemma, Gerina, Fatima, Fiesta, Gerdina, Gitte, Myrthe, Focus, Saar, Fiep, Sien, Gaia, Faiza, Flieria en Ezra voor het eerst weer naar buiten.

Eerst een maand alleen overdag. Vanaf 1 mei mogen ze dag en nacht naar buiten. De staldeuren staan dag en nacht open. Is het buiten te warm, dan kunnen ze naar binnen. Regent het, dan kunnen ze naar binnen. Wanneer de weersomstandigheden het niet meer toelaten, moeten ze weer op stal blijven. Vorig jaar was dit op 1 december.

Wij nodigen u, Volkskrant-redactie, uit om op 1 april (nog steeds geen grap) het naar buiten gaan van onze koeien bij te wonen. En vragen u om dit jaar eens een foto te plaatsen van 'dansende koeien' op een gangbaar melkveebedrijf.

Tine van Houselt, Laren (Gld)

Gangbaar melkveehouder

Walkman

Herman Koch en Wanda Reisel halen herinneringen op aan een vakantie in 1970 (V, 19 maart). 'Wat ik op mijn walkman had, weet ik niet', aldus Wanda. Kan het een cassettedeck met koptelefoon geweest zijn? De walkman kwam pas in 1979 op de markt.

Wim de Koning Gans, Den Haag

Vliegen

Een boeiend verhaal over het nieuwe vliegen (Wetenschap, 17 maart). Allerlei interessante oplossingen voor energiebesparing passeren de revue. Ik mis er nog eentje: minder vliegen. Indien wat minder mensen ieder jaar of zelfs vaker gaan vliegen dan scheelt dat veel energie. Eenvoudige oplossingen zijn meestal beter maar niet altijd sexy.

Pieter Parmentier, Diepenveen

Propaganda

Geboren in 1930 heb ik bewust de Duitse bezetting meegemaakt met antisemitische propaganda. Ligt het daaraan dat ik mij onbehaaglijk voel bij de tekening van Jos Collignon (O&D, 20 maart) waarbij Geert Wilders van Joden geld krijgt toegestopt?

Ben Ket, Utrecht

Homo's

De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede en president van Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, heeft in een interview met het Britse dagblad The Guardian laten weten dat ze niets voelt voor gelijke rechten voor homoseksuelen in Liberia.

Ze staat hierin niet alleen. In 37 van de 54 Afrikaanse landen is homoseksualiteit bij wet verboden en de tendens is negatief. Er wordt in Oeganda en Liberia gewerkt aan strengere wetgeving.

Ik weet niet naar welke van deze 37 landen Nederlands ontwikkelingsgeld gaat, maar het zullen er zeker aan aantal zijn. Nu er bezuinigd moet worden, lijkt het mij niet meer dan billijk dat er geen geld meer gaat naar ontwikkelingslanden die homoseksualiteit strafbaar stellen.

Dat een deel van mijn belastinggeld ook naar die landen gaat waar ik en mijn man niet welkom en zelfs strafbaar zijn, is voor mij onverteerbaar, maar helaas onvermijdelijk. Zo heeft iedereen wel iets waar hij zijn belastinggeld liever niet naartoe ziet gaan, maar dat deze vrouw de Nobelprijs voor de Vrede heeft ontvangen, is zo mogelijk nog kwalijker en de Nobelprijs onwaardig.

Frans Leliveld, Amsterdam

Tjitske Reidinga,

Het interview in de Volkskrant van woensdag 21 maart en dan ook nog die foto's.

Wat erg!

John Derks, Hilversum

undefined

Meer over