Geachte redactie

Citotoets

Uit de brief van Noor Bos (O&D, 14 juli) over het gebruik van toetsen om de kwaliteit van onderwijs te bepalen blijkt helaas een aantal misverstanden. De grens die de inspectie hanteert om te kijken of scholen mogelijk zwak zijn ligt (flink) onder de gemiddelde eindtoetsscore. Niet op het gemiddelde, zoals de schrijfster veronderstelt. Daarbij houdt de inspectie wel degelijk rekening met de afkomst van leerlingen. Overigens ben ik het met mevrouw Bos eens dat toetsscores vooral moeten worden gebruikt door scholen zelf om hun onderwijs te evalueren en te verbeteren.

Arnold Jonk, hoofdinspecteur primair onderwijs en speciaal onderwijs, Utrecht

undefined

Makkie

In zijn column (Economie, 12 juli) prijst Frank Kalfshoven het inzetten van een arbeidsgehandicapte en/of Wajonger aan als een makkelijk te tackelen maatschappelijk probleem. Het is een klusje van niets eigenlijk, nog afgedekt door de overheid ook.

Maar kom maar op met die individuele oplossing op maat. Onze dochter met Wajong (lichamelijke aangeboren aandoening), hbo-opgeleid tot medisch laborante, met persoonsgebonden budget en een arbeidscoach, zit klaar voor een werkgever die de 'handicap' even op het lijstje 'to do' zet nu de zomervakantie begint.

Klusje van niets? Zij solliciteert geregeld, arbeidscoach kijkt mee naar advertenties en belt bedrijf eventueel op, ze heeft af en toe een gesprek maar zonder resultaat. Ze is nu bijna twee jaar bezig. Kom maar op met het inpassen van een arbeidsgehandicapte, eenvoudig klusje toch?

A . van der Veen, Vinkeveen

undefined

Wegpesten

Met stijgende ergernis heb ik het artikel gelezen over het pestgedrag van kinderen in de Haagse Schilderswijk en de nalatigheid van het 'bevoegd gezag' (Ten eerste, 12 juli). In de ambassadewijk van deze stad staan witte containers, bemand door agenten. Dit ten bate van de veiligheid van de ambassades. Zet ook zo'n container voor het gebouw waar het getreiter plaats vindt en laat bij elk incident dat van daaruit wordt waargenomen, de daar aanwezige agent het treiterkind terugbrengen naar zijn thuis.

Ik verwacht dat de ouders het niet leuk zullen vinden regelmatig een geüniformeerde politieagent aan de deur te krijgen.

Dus Van Aartsen, neem je verantwoordelijkheid. Pak de dadertjes aan en bescherm zo de slachtoffers.

Anjo Clement,Leiden

undefined

Vreemdgaan

Nou, wat een kortzichtige, beetje zure kijk op het gestrande huwelijk van Peter Blok en Maria Goos in de reactie van Lijnie van Wijk (O&D, 14 juli). Alsof een huwelijk pas goed genoemd kan worden bij de afwezigheid van een affaire. Wat een onzin. Ik las een verhaal dat echt was, over een huwelijk dat liefdevol en echt was, over een vrouw die moedig haar best doet om te dealen met een verlies. Ik wens Maria Goos alle goeds en veel liefde toe.

Maaike van der Horst, Haarlem

undefined

Compromis

Etgar Keret heeft een geweldig stuk geschreven (O&D, 12 juli). Dat 'vrede' of 'peace' beter op een T-shirt staat dan compromis ben ik niet met hem eens. Er moet staan: vrede = compromis, hang het in de straten van steden waar oorlog is . Compromis = verdraagzaamheid.

Jet Tellegen, Amsterdam

undefined

Gelikt

In haar column noemt Harriet Duurvoort 'waaromislam.nl' een 'gelikte site' (Ten eerste, 14 juli). Ik ben er eens gaan kijken. De hoofdstukken over 'Islam en Wetenschap' zijn hilarisch slecht. En de volgens Duurvoort 'mooi gefilmde bekeringsverhalen' zijn haast niet om door te komen maar stemmen mij vooral treurig. Met name dat zwaar gesluierde 18-jarige meisje dat al drie weken bekeerd is. Misschien heeft Duurvoort zich iets te veel laten verblinden door de stralende lach van haar islamitische straatmissionaris.

Jos Vroomans,

Den Haag

undefined

Athos

Prachtige bijdrage over Athos (Reizen, 12 juli). Ik kom er net vandaan en werd verrast door dit gave artikel. Het was mijn tweede bezoek, het eerste was in 2008 en overdonderend. Het is er nu veel drukker en met kinderen erbij. Het eten is inderdaad belabberd. Maar de sfeer en de discriminatie, waar vind je die nog? De beschrijving van onze Surinaamse monnik en de Fin is prima, het gezeur over het seksleven minder; het zijn ook gewoon mensen.

Bert Ploeger, Amsterdam

undefined

Meer over