Geachte redactie

Euthanasie

De KNMG wil ernstig dementerenden, die in het verleden op juiste wijze schriftelijk hebben vastgelegd dat ze niet verder willen leven op het moment dat ze dement en wilsonbekwaam zijn, de mogelijkheid tot euthanasie te ontnemen Voorpagina, 16 mei).

Alles in mij komt tegen deze bijzonder laffe benadering in opstand. Wie denkt deze beroepsgroep wel dat zij is? In ons democratisch proces hebben wij de regels rondom euthanasie bij wet geregeld en de KNMG meent dat zij deze regels aan hun laars kunnen lappen? Waarom hebben wij in de wet deze zeer grote verantwoordelijkheid eigenlijk bij artsen neergelegd?

Dat lijkt op het oog heel logisch, maar als deze beroepsgroep als beroepsgroep te laf is om deze verantwoordelijkheid te nemen, moet toch een andere oplossing worden gevonden? Dat individuele artsen vanwege hun geloofsovertuiging niet aan euthanasie mogen dan wel willen meewerken, is te billijken. Maar niet dat de beroepsgroep zich aan haar verantwoordelijkheid onttrekt. Als we dit accepteren zijn we zelf wilsonbekwaam.

Kees de Roos, Roden

Onveilig

Veilig Verkeer Nederland komt met een app om onveilige verkeerssituaties te melden (Volkskrant.nl, 15 mei). Ik ga meteen aan de slag voor een app die onveilige verkeerssituaties meldt die zijn ontstaan door mensen die bezig zijn met hun app om onveilige verkeerssituaties te melden.

Als iemand anders dan alvast nadenkt over een app die onveilige verkeerssituaties meldt die zijn ontstaan door mensen die bezig zijn met hun app om onveilige verkeerssituaties te melden die zijn ontstaan toen andere mensen bezig waren met hun app om onveilige verkeerssituaties te melden, hebben we dat ook alvast gedekt.

Dan bel ik intussen met Droste of zij willen sponsoren.

Bo de Lange, Hilversum

Airco

Net terug uit Iran, las ik het interview met Benjamin Bronsema over 'Airconditioning met zon en wind' (Wetenschap, 14 mei). Er staat dat de natuurlijke airconditioning van Bronsema bestaat uit een constructie op het dak die de wind vangt.

In Iran kom je veel van deze constructies tegen, bijvoorbeeld in Yazd, Kerman, Kashan en Teheran. Ze worden windtorens (badgirs) genoemd. Het is een oud systeem van natuurlijke airconditioning. Er zijn zelfs verschillende types, waarbij de wind uit één of meerdere richtingen wordt gevangen. De luchtstroom die het huis in gaat, wordt vaak door een waterbekken gekoeld.

Bij het antwoord op de vraag: 'Hoe kwam u op dit idee?', kan ik me bijna niet voorstellen dat hij nog nooit van dit oude, nog steeds functionerend, systeem heeft gehoord.

Neemt niet weg dat ik het een goed idee vind om deze oude, goed werkende luchtkoeling opnieuw leven in te blazen.

M. van der Horst, Amsterdam

Eerherstel

Onder het kopje 'Eerherstel' schrijft J.M. Veldhuis over de verplaatsing van de plaquette met namen van gesneuvelde Doesburgers (U, 11 mei), naar aanleiding van de Brief van de Dag van 3 januari van dit jaar.

Als schrijvers van die brief willen wij het volgende kwijt: wij wilden duidelijk maken dat de locatiekeuze voor die afvalcontainer zacht gezegd wat onhandig was. Het zicht op de monumentale zijgevel van het stadhuis werd door die container verpest (verloren erfgoed!).

Tevens wilden we aangeven dat de plaatsing bij die gedenkplaat niet van respect getuigde. Het verplaatsen van de plaquette was niet de bedoeling van onze actie. Er is vermoedelijk voor de goedkoopste oplossing gekozen. Veldhuis wijst op het goede concrete resultaat van onze ingezonden brief.

Wij voelen ons echter nogal onbegrepen door de gemeente.

Lo Cohen, Edwin Hagedoorn, Doesburg

undefined

Meer over