Geachte redactie

Framing

Wouter Bos gebruikt het woord 'framing' in zijn column (O&D, 31 oktober), maar hij vat dat veel te inhoudelijk op: waar willen we dat de verkiezingen over gaan.

In dezelfde krant staat een duidelijk voorbeeld van het echte 'framen': de terloopse opmerking van Wilders (zelf leider van een uiterst democratische partij waarbij om de haverklap hele volksstammen over besluiten en richting mogen meestemmen) dat Olli Rehn een 'ongekozen eurocraat' is.

Het woord 'ongekozen' is een frame: wij hebben daar automatisch bepaalde negatieve gevoelens bij. Als je er logisch over nadenkt, is het eigenlijk vanzelfsprekend dat je voor bepaalde functies geen verkiezing houdt, maar een deskundige benoemt.

Het voorkomt bijvoorbeeld (om maar eens een voorbeeld te noemen, dat op geen enkele wijze verband houdt met de werkelijkheid of bestaande personen) dat een omhooggevallen verpleegkundige minister van Onderwijs wordt.

Annelies Jacobsen, Dordrecht

Prins Van Vollenhoven

Och meneer Van Vollenhoven, wees blij dat die titel u onthouden is.

In de Psalmen staat: vestig op prinsen geen vertrouwen waar men nimmer heil bij vindt... Een uiterst wijze spreuk die in uw schoonfamilie meer dan bevestigd is indertijd!

Tjerk Westerterp, Middelburg

Studiefinanciering

In de tijd dat baby's boomden en ik de kweekschool volgde was er een systeem van studiebeurzen, waar vooral veel leerlingen (studenten) die ver van huis naar school gingen gebruik van maakten. Ze konden dan ergens intern en gingen slechts om de paar weken een keer naar huis.

Die studiebeurs werd gegeven als voorschot. De studenten kregen per jaar dat ze na hun studie werkelijk in het onderwijs werkten 20 procent van de schuld afgestempeld. Na 5 jaar actieve dienst was men dus schuldenvrij.

Deze regeling was bedoeld om het toenmalige onderwijzerstekort weg te werken, net als bijvoorbeeld de (gedeeltelijke) vrijstelling van militaire dienstplicht voor jongens die een aantal jaren in een afgelegen oord wilden werken. Babyboomers hadden een zwaar leven!

Het voorstel voor gratis studeren in technische studies (O&D, 30 mei) zou in die vorm gegoten kunnen worden. Voordeel is dat de vrijstelling pas achteraf gegeven wordt.

Impulsstudenten die een technisch vak kiezen om gratis de student denkt uit te kunnen hangen zullen zich wel bedenken. De regeling uit mijn jeugd had verder als voorwaarde dat men gemiddeld een zeven haalde. Het probleem van de 'zesjesstudenten' bestond dus niet voor de beursstudenten. Zoals ik al zei, babyboomers hadden het zwaar. Daardoor blijken ze nu zo taai te zijn.

Hans Koster, Leiderdorp, babyboomer

Hypotheek en reiskosten

Ik wil graag een kleine kanttekening maken bij de aanstaande veranderingen op de woningmarkt en van de reiskostenvergoeding

Ik was 34 jaar werkzaam in Duitsland en heb om privéredenen besloten in Nederland te blijven wonen. Ondanks het ontbreken van hypotheekaftrek hebben wij toch onze prachtige boerderij lineair in 20 jaar afgelost en ook nog een appartement in Duitsland grotendeels afbetaald.

De reiskostenvergoedingen moesten daar ook gewoon bij het brutosalaris worden opgeteld. Tot 20 procent van de onkostenvergoedingen werd belast dus de maatregelingen zoals nu voorgesteld komen ons niet ongebruikelijk voor.

H. Veerkamp, Leudal

Graaiers

Het gegoochel met miljoenen bij NRCHandelsblad laat maar weer eens zien dat mensen die eenmaal geld hebben, er altijd voor zullen zorgen dat zij het houden (Economie, 31 mei). Dat zoiets ten koste van anderen gaat, boeit hen kennelijk helemaal niet. 'Het valt binnen de afspraken', zegt Sauer. Viel het ook binnen de afspraken dat 30 mensen hun baan verloren? En is het normaal om geld uit een bedrijf te halen dat er kennelijk niet is? 8 miljoen lenen, een schuld van 23 miljoen, maar wel 12,5 miljoen uitgeven.

Ach, zal Sauer denken, dan ontslaan we er straks toch gewoon nog 40.

Eens een graaier, altijd een graaier.

Peter Nierop, Purmerend

WC-pot gooien

Met gekromde tenen las ik dat de kroonprins zich schaamde voor wc-pot gooien. Dit kwam niet omdat de schaamte achteraf opkwam. De prins realiseerde zich iets te laat dat het werpen van een wc-pot misschien niet zo goed zou vallen als 2,6 miljard mensen niet over de luxe beschikken van een deugdelijke wc-pot.

Deze schaamte is bijna aandoenlijk maar wel compleet misplaatst. Als dit de prins in verlegenheid brengt, dan heeft hij vast ook met knikkende knieën de koop van zijn stulpje van 4,5 miljoen euro (hoeveel hypotheekrenteaftrek krijgen ze in Griekenland?) ondertekend. In zijn achterhoofd dacht hij uiteraard aan de 18 duizend mensen die in Nederland dak-, wc- en thuisloos zijn.

Lindy Folkers, Groningen

Rijksmuseum Twenthe

Als aanvulling op het schrijven van Hille Engelsma over het Rijksmuseum Twenthe dat moet blijven (O&D, 29 mei) deze tip.

Als inwoner van Eindhoven (met Enschedese roots) vind ik het mooi dat de ontstaansgeschiedenis van het Van Abbe Museum is verankerd in de naam die ze draagt.

Ik hoop van harte dat de gemeente Enschede wakker wordt en alles in het werk stelt om dit prachtige museum voor Enschede en de regio te behouden. Wees er vooral trots op en noem het Van Heek Museum, naar de grondleggers van de Twentse textielindustrie.

Karin van Lotringen, Eindhoven

undefined

Meer over