GEACHTE REDACTIE

Boeren worden uit Zuid-Limburg verdreven, aldus de Volkskrant van 27 juni. Groningen en Zeeland bieden mogelijkheden, maar boer Prickaerts denkt opnieuw te kunnen beginnen in de Noordoostpolder....

Poldergronden

Het zou kunnen dat hij verwacht aldaar een bedrijf te kunnen kopen dat vrij komt of in de aanbieding is. Maar ik krijg de indruk dat hij bedoelt in aanmerking te komen voor een geheel nieuw bedrijf in Zuidelijk Flevoland.

Wat op het ogenblik nog rest aan poldergronden is echter een klein stukje in Zuidelijk Flevoland. De buffer aan ruimte die tientallen jaren de mogelijkheid bood tot oplossing van knelpunten, is vrijwel verbruikt. Het wordt dan ook hoog tijd dat de wet tot afsluiting van de Zuiderzee geheel wordt uitgevoerd en het kabinet de plannen voor de Markerwaard, die ten onrechte in de la zijn gelegd, er weer uithaalt.

Dat zou ook de oplossing kunnen betekenen voor de discussie rondom Schiphol; dit nieuwe gebied komt tegemoet aan alle bezwaren die bij de uitbreiding van het huidige Schiphol spelen.

LELYSTAD A.W. Berkers

Specialisten

'Een op twintig specialisten werkt slecht', aldus de Volkskrant van 30 juni. Negentien op twintig specialisten werken goed, denk ik dan. En bovendien kan 'specialisten' worden ingevuld door elk ander beroep. We zijn tenslotte mensen: feilbaar, onzeker, stressgevoelig.

In de afgelopen jaren heb ik veelvuldig met specialisten te maken gehad. Een chirurg vertelde me onlangs dat hij per ochtend veertig tot vijftig patiënten 'zag' en 's middags operaties uitvoerde, soms tot in de avond toe. Een internist draaide extra uren om kankerpatiënten naar tevredenheid te kunnen behandelen en begeleiden. Een huisarts liet zijn agenda zien die bijna 24 uur omvatte: consulten, bijscholingen, thuisbezoeken, werkbesprekingen en groepspraktijkbijeenkomsten.

Ga er maar aan staan. Hoeveel beroepsgroepen gaan (stiekem) eerder naar huis of staken al als ze 2 procent looncompensatie missen?

Het is niet fair artsen te portretteren zoals de Volkskrant met dit artikel doet. De openheid bij medici is uniek en brengt ook een druk met zich mee. Iedereen weet alles over wat je doet, iedereen weet wat je verdient (de laatste tien jaar alleen maar minder) en iedereen weet welke fouten er worden gemaakt.

Geen beroepsgroep werkt zo mensgebonden, kent zoveel werkdruk, zo'n sterke controle en zoveel veranderingen als de artsen. De huisarts krijgt het als poortwachter steeds drukker, niet in de laatste plaats door het groeiend aantal patiënten met chronisch klaaggedrag (15 procent van het totaal) die je niet de wachtkamer kunt laten zitten. Journalisten en ambtenaren die met chronische klagers te maken krijgen kunnen gewoon niet thuis geven, het loket dichtschuiven of de telefoon ophangen.

Artsen die fouten maken moeten aangepakt worden, natuurlijk. Maar wees voorzichtig met de vermelding van dit soort 'nieuws'. Het enige positieve aan dit soort artikelen is de bevestiging dat artsen ook maar mensen zijn.

Goddank.

AMSTERDAM Ben Claessens

Lokale omroep

In de Volkskrant van 4 juli betoogt Peter Bronsgeest in een brief dat een brandje bij u om de hoek mogelijk reeds nationaal gecoverd wordt, nog voordat de brandweer is gearriveerd. Op deze schaal zou het verschil tussen lokale en landelijke omroep nauwelijks relevant zijn.

Nu er ook nog eens regionale televisie op komst is, vreest Bronsgeest in de toekomst maar liefst tien maal met dat brandje geconfronteerd te worden. De opzet van regionale televisie lijkt mij echter dat het brandje bij u om de hoek (zeg: in Utrecht) niet in Rotterdam wordt uitgezonden. In plaats daarvan kan ik dan bijvoorbeeld kijken naar een interview met Hans Kombrink, waarin hij zijn opvolger feliciteert met de vorming van een stadsprovincie.

Regionale (commerciële) televisie biedt dan ook juist de mogelijkheid verschoond te blijven van allerlei lokale branden met nationale aspiraties. Daarentegen kan ik dan geïnformeerd worden over zaken die bij mij in de regio actueel zijn.

ROTTERDAM

Ronald Wesselink

Dandy collectie

In het artikel over de modeshows van diverse hogescholen voor de kunsten (de Volkskrant, 24 juni) werd vermeld dat de dandy collectie, getoond op de show van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, werd ontworpen door Annalieke Brouwer. Dit had moeten zijn: Stella van Himbergen.

UTRECHT Hans van Kooten

Hogeschool voor de Kunsten

Utrecht

Meer over