GEACHTE REDACTIE

'We zijn bezig met een geweldige cultuuromslag', aldus NS-topman Den Besten in de Volkskrant van 30 juni. Wat hij daarmee bedoelt blijft onduidelijk: hij gedraagt zich nog precies zo aanmatigend als zijn voorgangers....

Huisregels

1. Laat iedere zweem van arrogantie varen; leg weer de nadruk op dienstverlening (en vertel dat ook aan je reclamebureau).

2. Luister naar je personeel en je reizigers.

3. Probeer niet steeds om verstokte automobilisten de trein in te lokken, maar vecht voor het behoud van iedere passagier die je nu hebt.

4. Mijd alles wat naar bureaucratie riekt (dus geen nieuwe 'reisregels' en dergelijke).

5. Neem nimmer de woorden 'opheffing' en 'inkrimping' in de mond en handel daar ook naar.

6. Stop onmiddellijk de sloop van stationsgebouwen.

7. Houd op met het binnenhalen van branchevreemde elementen in je stations; dassen en cd's kun je overal kopen, treinkaartjes niet.

8. Zorg voor een optimale communicatie tussen personeel en reizigers, opdat ergernis over vertragingen tot het absolute minimum wordt beperkt.

9. Laat weer gewoon 's nachts aan de baan werken; jarenlange stremmingen 'omdat aan verbeteringen wordt gewerkt' kun je niet aan je klanten verkopen.

10. Leg de nadruk op de milieuvriendelijkheid van het spoor en laat je daarom zo min mogelijk in met omstreden werken als flitstreinen en Betuwelijnen.

Uitknippen, ophangen en driemaal daags hardop lezen. Dán zul je eens zien wat een 'cultuuromslag' eigenlijk inhoudt!

KAMPEN F.D. Zeiler

Telefoonrekening

Wie met vakantie gaat kan zijn telefoon door de PTT tijdelijk af laten sluiten voor 06-nummers (de Volkskrant, 1 juli). Dat kost 55 gulden.

Veel goedkoper is het de stekker van de telefoon uit het contact te halen en de telefoon te verstoppen. Dan kan geen enkele inbreker hoge telefoonrekeningen veroorzaken.

IJSSELSTEIN Rietje ten Berge

Hollandermop

In zijn column over de Tour de France (de Volkskrant, 4 juli) ergerde Bert Wagendorp zich aan het vakmanschap van de Belgische verslaggevers en hemelde de hemeltergende televisieverslaggeving van de Jut en Jul van de NOS op als 'gezellig'. En natuurlijk, och arme, kon hij die Belgen 'meestal niet eens verstaan'.

Afgelopen woensdag kon ik de Belgische radioverslaggever fantastisch verstaan. Bij het oversteken van de Pont de Normandie zei de reporter dat hij en zijn collega's 's morgens geconstateerd hadden dat de tolhuisjes aan het eind van de brug wel érg dicht op elkaar stonden. Daar konden nog wel eens ongelukken van komen met zo'n peloton van 180 man.

Maar ach, hadden de montere Belgen elkaar een hart onder de riem gestoken: als er een renner komt te vallen zal het zeker en vast een Hollander zijn, want die verdomd het natuurlijk om te betalen.

ENSCHEDE Joseph Stender

Meer over