Geachte redactie

Asscher

Het zijn niet de Oost-Europeanen die de arbeidsmarkt verzieken en eerlijke concurrentie onmogelijk maken, maar de malafide werkgevers die hen uitbuiten. Lodewijk Asscher moet niet in Brussel gaan klagen, maar hier in eigen land de koe bij de horens vatten (O&D, 17 augustus).

Als de wil er is, zijn die uitbuiters best aan te pakken. Stuur ze een voorlopige aanslag voor de loonkosten die ze afgelopen jaar gemaakt zouden hebben, als ze zich aan de regels hadden gehouden. Ga niet uit van het aangetroffen aantal werknemers, maar van het aantal dat volgens de branchegegevens bij hun productieomvang hoort.

Geef ze een maand de tijd om aan te tonen dat ze die kosten ook hebben betaald en leg intussen beslag op alles behalve hun ondergoed. Bonafide werkgevers kunnen zich makkelijk verantwoorden en kunnen helpen om hun sjoemelende concurrenten aan te pakken. Door de bewijslast om te draaien ben je in een keer van alle onvindbare tussenpersonen af.

Ger van Puffelen, Brunssum

Asscher (2)

Hoe is het mogelijk dat Lodewijk Asscher zijn (Europese) voorgangers als onbenullen neerzet? Het probleem ligt veel dieper en is niet met een paar maatregelen op te lossen.

Het probleem zit in onze arbeidsmoraal. Te veel West-Europese werknemers zijn absoluut niet meer bereid om laag geschoolde (minder betaalde) arbeid te verrichten.

Daarbij wordt het verhuizen naar plekken waar wel werk is niet gestimuleerd. Voorbeeld: Duitsland heeft een flink tekort aan professionele arbeidskrachten voor kinderopvang. Bij ons staan vele duizenden professionele arbeidskrachten bij het UWV als werkzoekende ingeschreven. Bemiddeling is dus wenselijk maar wordt niet opgepakt.

Het zou goed zijn als Asscher eens kijkt naar de arbeidsmigratie van de jaren zestig. De gastarbeiders kwamen ook voor onze laagst betaalde banen. Vanaf die tijd zijn wij meer en meer gewend geraakt aan het beeld dat de laagstbetaalde arbeid niet meer bij ons past. Dit soort werk wordt door arbeidsmigranten uitgevoerd, toch? Conclusie: maak je minder druk om de stroom arbeidsmigranten maar leer Nederlandse burgers dat elk soort werk gedaan moet worden.

Jos Willemsen, Reuver

Asscher (3)

12 procent van de werknemers in de land- en tuinbouw komt uit Midden- en Oost-Europa, schrijft Asscher. Dat is vast een CBS-cijfer. Hij vergeet de illegale arbeidskrachten. Dat zijn de grootste concurrenten van Nederlandse werknemers en dat wordt gedoogd, ook door Asscher. Anders worden de producten te duur. Dan helpt nieuwe regelgeving uit Brussel hooguit om die 12 procent een menswaardiger bestaan te geven en laten we dat vooral doen. Maar als deze Polen daardoor te duur blijken, gaan ze zelf ook de illegaliteit in en neemt de verdringing van Nederlandse werknemers toe, en kan de heer Wilders zijn meldpunt weer openstellen.

Kees Bogaard, Den Haag

rijksmuseum

Eigenlijk schandalig dat er in een museum dat voor 375 miljoen euro met gemeenschapsgelden werd verbouwd anno 2013 maar twee heel kleine liften zijn. En dat terwijl we al jaren praten over de vergrijzing. Het gevolg: veel opstoppingen en gedrang van invalidenkarretjes, rollators en kinderwagens. Allemaal niet klantvriendelijk en zeker niet van deze tijd. Verbazingwekkend dat de brandweer dit heeft goedgekeurd.

E.A. van Amerongen, Amsterdam

Leugen

'Read my lips: no new taxes.' Frank Kalshoven raadt in zijn 'Het spel en de knikkers' van 17 augustus het kabinet aan een foto van George Bush op de vergadertafel te zetten tijdens de begrotingsonderhandelingen. Kalshoven ziet hier echter over het hoofd dat deze boude uitspraak de eenmaal verkozen president Bush er niet van weerhield om tijdens zijn ambtstermijn de belastingen wel degelijk te verhogen.

Omdat deze belofte een flagrante leugen bleek, is het een beroemd citaat geworden en heeft het een grote rol gespeeld in de presidentsverkiezingen van 1992 waarin Bush verloor van Bill Clinton. Het illustreerde de onbetrouwbaarheid van Bush.

Het doen van loze beloften, daar heeft Rutte echt geen inspiratie voor nodig; daarin heeft hij zich al bijzonder bedreven betoond. Laat die foto dus maar zitten.

Jacco de Vreede, Nieuw-Lekkerland

undefined

Meer over