GEACHTE REDACTIE

Ik kan mij niet geheel aan de indruk onttrekken dat er door veel grootstedelijke journalisten denigrerend wordt geschreven over alles wat platteland is, en vooral als dat aan de andere kant van de Afsluitdijk ligt....

Workum

Zo ook Harry van Gelder in zijn artikel (de Volkskrant, 1 oktober) over het opheffen van de spoorverbinding Workum - Stavoren. Workum is weliswaar niet groot, maar bezit sinds 1399 stadsrechten en is dus geen dorp, anders had de befaamde schaatstocht wel Tienstedentocht geheten.

Het station van Workum ligt inderdaad buiten de stad, maar is waarschijnlijk altijd nog dichterbij dan het station voor menig randstedeling.

WAGENINGEN Paul Bremer

Regtien

In een artikel over een studie van Niek Pas, die nieuw licht werpt op de studentenleider Ton Regtien (de Volkskrant, 4 oktober), staat: 'Het onderzoek van Pas viel zodanig in de smaak bij de Franse ambassade in Nederland, dat hij onlangs de Prix de Paris kreeg, een beurs van 25 duizend gulden.'

De prijs wordt evenwel niet toegekend door de ambassade, maar door een onafhankelijke jury bestaande uit hoogleraren van verschillende Nederlandse universiteiten. De Franse ambassade heeft daarop geen invloed. Wel is de ambassade een van de trouwe sponsors, en is de ambassadeur zo vriendelijk de prijs uit te reiken.

LEIDEN L.L. van Maris

Fondation Prix de Paris

Tandartsen

'Hoed u voor de tandarts', lijkt prof.dr. R. Schaub te willen zeggen bij zijn aanstelling als hoogleraar in de tandheelkundige zorgverlening aan de Rijksuniversiteit van Groningen (de Volkskrant, 30 september).

'Tandartsen hebben de neiging altijd wel iets te doen ook al is het niet nodig, en dat kan schadelijk zijn.' Wellicht om zijn pupillen te promoten, wilde hij ook nog kwijt dat mondhygiënisten beter, betrouwbaarder en goedkoper zijn.

Ten eerste zijn de uitspraken zo ongenuanceerd, dat iedere tandarts zich aangesproken zou kunnen voelen en ten tweede onverstandig, omdat de tandarts nu misschien uit angst voor verdenkingen 'gaatjes' laat zitten.

Schaub heeft met dit soort uitspraken te kennen gegeven geen achting te hebben voor het beroep van tandarts. Van een hoogleraar in de tandheelkundige zorg mag je meer wijsheid en respect verwachten, want zonder dat is er weinig hoop op een juiste attitude van zijn zorgverleners in spé.

HEEMSTEDE H.L. van Nouhuys

tandarts

Rekeningrijden

In de Volkskrant van 20 september las ik dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat in maart volgend jaar een proef begint met het rekeningrijden op de A8, de A12 en de A13. Als regelmatige gebruiker van deze wegen en als ervaren openbaar vervoergebruiker kan ik het niet nalaten te reageren.

Ik woon in Monster, dat ligt ongeveer 12 kilometer van het centrum van Den Haag. Het woon-werk-verkeer betreft de afstand tussen Monster en Rijswijk (10 kilometer). Bij slecht weer laat je de fiets wel eens binnen staan. Met het openbaar vervoer naar Rijswijk kost nu ruim een uur, met de auto is dit een kwartier.

Ook de stad Den Haag geeft de indruk vlakbij te liggen, maar nog steeds ligt het centrum van Den Haag met het openbaar vervoer 50 minuten van Monster verwijderd, met de auto is dit 20 minuten. Andere voorbeelden zijn Amsterdam (openbaar vervoer 2 uur, auto 50 minuten), Zeist (openbaar vervoer 2,5 uur, auto 1 uur).

Zoals uit het voorgaande blijkt, bespaart het reizen met de auto mij al snel ruim 50 procent reistijd. Natuurlijk ben ik voor een schoon milieu en voor ontlasting van de snelwegen rondom de grote steden. Maar voordat rekeningrijden wordt geïntroduceerd, lijkt het mij niet meer dan redelijk dat de overheid een goed alternatief aanbiedt. Wanneer reistijden met het openbaar vervoer worden teruggebracht, wordt het voor de burger daadwerkelijk interessant de auto te laten staan.

MONSTER Jeroen Geelhoed

Autoverkoop

Voor het eerst sinds jaren verkopen Franse auto's (21,5%) beter dan Japanse (20,3%), schrijft de Volkskrant op 8 oktober. Een simpele zakjapanner leert echter anders: Renault (8,3%) + Peugeot (7,3%) + Citroen (3,4) = 19%. Jammer voor de Fransen, mais hïelas!

HULSBERG Rob Dijksman

Meer over