Geachte redactie

Wouter Bos

Als, volgens Wouter Bos (O&D, 21 maart), een winst in de peilingen ten opzichte van de verkiezingen van twee zetels een teken is dat je als partij op de verkeerde koers zit, wat betekent een verlies van twintig zetels in de peilingen dan?

Floris Takkenberg, Lelystad

Wouter Bos (2)

In zijn column van 21 maart schrijft Wouter Bos dat een partij maar in beperkte mate kan veranderen en vernieuwen zonder geloofwaardigheid te verliezen.En gelijk heeft hij. De verandering die zijn eigen PvdA na de verkiezingen op 12 september 2012 heeft ondergaan is zo ingrijpend geweest dat zij op heel veel punten haar geloofwaardigheid inmiddels volledig verloren heeft.

Emile Grivel, Nieuwegein

Cyprus en rendement

Onze minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep heeft een grote kans voorbij laten gaan om de spaardersheffing uit te leggen en de kou uit de lucht te halen over het depositogarantiesysteem.

Toen iedereen over hem heen viel en de markten negatief reageerden op het reddingsplan voor Cyprus vanwege het onbedoelde effect voor het imago van het depositogarantiestelsel, had hij zich gemakkelijk kunnen verweren.

In plaats van het zwakke verweer dat dit eenmalig was en bij de andere eurolanden nooit zou gebeuren, had hij moeten verwijzen naar de praktijk in eurolanden. Daar is een spaardersheffing namelijk doodnormaal.

Neem Nederland met de jaarlijks terugkerende rendementsheffing over spaargeld, aandelen, tweede huis enzovoorts van 1,2 procent. Ik heb nooit gehoord dat deze heffing ons geloof in het garantiestelsel ondermijnt.

Wat Cyprus is voorgelegd, is een soort inning van achterstallige heffingen (zo'n vijf jaar) waar tegenover staat dat daar veel hogere rentes worden gegeven dan in Nederland.

Jan Hazeveld, Hilversum

Yunus

Hoewel de biologische moeder van Yunus wanhopig riep: 'Wat zou u doen als uw kind bij een lesbisch stel moest opgroeien?', hebben verschillende mensen uit de Turkse gemeenschap laten weten dat hun verontwaardiging over de plaatsing van Yunus in een westers pleeggezin niet gaat over het feit dat dit gezin uit een lesbisch stel bestaat, maar meer over dat een Turks kind een Turkse opvoeding behoeft.

Eén vraag heb ik node gemist: wat als zich een Turks lesbisch stel als pleeggezin aandient?

Miranda Huls, Vleuten

Turk

'Eens een Turk, altijd een Turk', zo luidt het spreekwoord dat de Turkse premier Erdogan overal in het buitenland bezigt. De Franse president De Gaulle had daar ook een handje van. Zo sprak hij in 1967 tienduizenden verzamelde Canadezen toe als 'vrije Fransen' met de woorden: 'Vive le Quebec libre, vive la France!' Een overweldigend applaus viel hem ten deel.

Het wordt tijd dat er een Europeaan opstaat die zegt: 'Vive l'Europe, vive les peuples Turc, Français, Allemand, Anglais, Flamand et Hollandais libres.' Het zou goed zijn als Henk Krol hiervoor gevraagd zou worden. Want eens een goed politicus, altijd een goede volksmenner.

Eric Baars, Haarlem

Biseksuele stagiaire

Het is jammer dat Wilbert van Rijen zo'n somber en beperkt beeld geeft van islamitische migrantenjongeren en vooral over de jongere docenten van wie zij les krijgen (O&D, 20 maart).

Ik werk al jarenlang op een 'zwarte' vmbo-school. Laatst besloten twee stagiaires biologie de biseksuele geaardheid van een van hen in een les over voortplanting aan de orde te brengen. Puike voorlichting.

Het is de kunst persoonlijk te zijn en vermeende groepsdruk te doorbreken. Dan blijken jongeren zich heel genuanceerd en divers te uiten en groeit de tolerantie.

Wim van Impelen, docent biologie, Utrecht

Marokkaanse jongens

Bij de 'Brief van de Dag' van 20 maart staat een foto van Marokkaanse jongeren op bezoek in Westerbork. Wat ik op de foto zie, wekt de indruk dat deze jongens er niet vrijwillig zitten en vooral dat wat hun verteld wordt, hun volstrekt niet interesseert. Het is bizar dat deze bevolkingsgroep die altijd roept dat ze respect moeten krijgen zich zo respectloos gedraagt. Er moet nog heel wat gebeuren voordat we een multiculturele bevolking weer multiculturele samenleving kunnen noemen.

Albert Willem Knop, Horn

Marokkaanse jongens (2)

Ik heb 5 minuten stil gezeten, verbijsterd over de foto bij de Brief van de Dag van 20 maart. Een zeer sterk beeld bij het artikel waarvan de inhoud mij als oud-onderwijzeres bekend is.

Ik richt mij tot alle moslim-opvoeders, ouders en imams in Nederland. Kijkt u eens goed naar deze foto, keer de situatie om en probeer u in te leven. Als u bijvoorbeeld bezoek krijgt in uw moskee om de gruwelen van een oorlog tegen moslims aan jongeren uit te leggen en u krijgt te maken met reacties zoals je die op de foto ziet. Hoe zou u reageren?

Dit gedrag is schandelijk, respectloos, onwetend en zeer intolerant, vindt u ook niet? Ik ben absoluut geen PVV'er.

Annelies Faber, Wormerveer

undefined

Meer over