Geachte redactie

Meten is weten

Hylke ten Cate maakt zich zorgen over het niveau van het rekenonderwijs (O&D, 8 december). Op de middelbare school is dat vervangen door begrijpend lezen van verhaaltjes met getallen. Maar het begint al in groep 6 van de basischool. Bij het huiswerk van vorige week: een boer wil zijn weiland afzetten met touw. Het weiland is 20 meter lang en 8 meter breed. Hoeveel touw heeft hij nodig? Deze week was de vraag: een schuur is 18 vierkante meter. Een muur is is 6 meter lang, hoe lang is de andere muur? Woorden als 'oppervlakte' en 'omtrek' komen er inderdaad niet in voor, maar je komt wel terug van de bouwmarkt met de juiste hoeveelheden.

Jeannet Bekhof

, Den Haag

Beetje plakken

Bedroevend, al die verhalen over meer techniek in de basisschool.

In de veertig jaar dat ik voor de klas heb gestaan, heb ik alles zien verdwijnen.Wij soldeerden, zaagden, plakten, sneden, schroefden, timmerden, boorden dat het een lieve lust was.

Kortom wij creëerden! Techniek in de basisschool was standaard en veel leerkrachten hadden het in huis. Wat is er in de afgelopen jaren gebeurd? Alles is systematisch onderuit gehaald. Handenarbeidruimtes en handenarbeidtafels werden wegbezuinigd. Het gereedschap verouderde en werd niet meer vernieuwd. Geen geld en andere prioriteiten.

Wat bleef over? Een beetje verven, plakken en knippen, want veel meer kun je eigenlijk niet beginnen met dertig leerlingen in een te klein leslokaal. En nu gaan we weer roepen om techniek in de basisschool?

E. de Vries

, Maarn

Grap

Je kunt het de twee Australische dj's niet aanrekenen dat de Britse verpleegster Jacintha Saldanha suïcide pleegde na hun grap. Met deze verpleegster moet veel meer aan de hand zijn geweest. Maar laten we toch eens nadenken over het respecteren van grenzen.

Aafke Klopman

, Leeuwarden

undefined

Meer over