GEACHTE REDACTIE

Koninginnedag 1994, de traditionele vrijmarkt. Tussen alle muziekspelende kinderen en dekens vol uitgestalde zolderinhoud stond daar ineens, midden in het Vondelpark, Maarten van Traa....

Van Traa

Enkele dagen later waren de Tweede-Kamerverkiezingen. Ik vond het een mooi gezicht. Tussen het volk uitleggen waar je voor staat en niet alleen voor de cameraploeg van Den Haag Vandaag. Het beeld schoot me direct te binnen toen ik hoorde van zijn dood. Een echte volksvertegenwoordiger.

AMSTERDAM

Mathijs Raijmakers

Haanstra

Schitterend, het subtiele kleurgebruik op de voorpagina bij zo'n prachtige foto uit de oude doos van Bert Haanstra in actie. Een groot cinematograaf waardig! Al langer valt de Volkskrant op met zijn voorzichtig getinte zwartwitfoto's. Genieten voor de liefhebbers.

DELFT Jan Ridder

Sfeer

Christelijke scholen zijn geliefder bij ouders dan openbare. Dat vindt zijn oorzaak niet in de eerste plaats bij een ander bestuur, meer geld of iets dergelijks (de Volkskrant, 23 oktober). Christelijke scholen hebben een andere sfeer. Ze hebben gemeenschapsgevoel en dat proeven ouders.

Dat komt omdat het omzien naar elkaar, zorg voor de ander, het christelijk personeel in de genen zit, het is een way of life. Deze andere benadering van de mensen op de werkvloer is ook niet te leren uit lesbrieven of bij scholingscursussen.

PUTTENJ. de Boer

Opmerkelijk

Het artikel van Robbert Sikkes naar aanleiding van het boek Verzuiling in het onderwijs vraagt aandacht voor een opmerkelijk fenomeen. Terwijl de ontkerkelijking toeneemt, gaat ruim tweederde van de leerlingen toch naar een christelijke school. Hoe sterk deze trend is, wordt geïllustreerd door een situatie in Driemond, Amsterdam-Zuidoost. Daar staan naast elkaar een openbare en christelijke school. Op de openbare school zijn klassen van soms twaalf leerlingen. Bijna individueel onderwijs. Toch gaat het merendeel van de kinderen uit Driemond naar de christelijke school.

Daaruit zou je kunnen concluderen dat het aantrekkelijke van kleinere klassen op het tweede plan komt bij de schoolkeuze.

AMSTERDAM Z.O.

J. Vos

Meer over