GEACHTE REDACTIE

Te oud..

Twee berichten van de afgelopen dagen: Wijers die roept dat ouderen moeten worden gedwongen meer te solliciteren, en Bolkestein die voorleest uit het verkiezingsprogramma van de VVD: de periode van WW-uitkering moet worden verkort.

Door de reorganisatie van het moederbedrijf ben ik anderhalf jaar geleden in de WW terechtgekomen. Ik heb een schitterende staat van dienst, met een puike cv. Veel internationale ervaring opgedaan, kortom: een must voor veel bedrijven. Dacht ik!

Nee dus. Te oud (vijftig te oud?) of te duur. (Larie: over geld valt altijd te praten.) Ik en anderen in vergelijkbare situaties solliciteren ons suf, maar men wil ons niet! Hoezo dan nog meer solliciteren, meneer Wijers?

Oh ja, ik ken vijftigplussers die uitgeblust zijn. Maar lang niet allemaal. Wij willen vaak nog zo graag die laatste vijftien jaar volmaken. En wat gedacht van de kosten? Veel vijftigplussers hebben vroeger een hypotheek afgesloten, die nu alleen nog maar aflost, en geen rente meer berekent, derhalve geen aftrekposten meer! Bovendien moeten veel van ons hun ziektekostenverzekering particulier afsluiten, ook al duur. In mijn geval komt er nog eens bij dat door wisselingen van baan en verblijf in buitenland, ik de nodige aanvullende verzekeringen heb. Eigen schuld, weet ik wel, maar dat is toch geen reden om mij niet meer een baan te geven?

Als het zo doorgaat zal het probleem alleen maar toenemen, want wat gebeurt er vanaf 2012 als de babyboom met pensioen gaat? Krijgen we dan ineens wel aanbiedingen? Of moeten degenen die dan nog werken twee banen nemen om al het werk te doen?!

VELDHOVENM.C.M. de Breet

Pedofilie

Alhoewel er in de berichtgeving over pedofilie (Vervolg, 18 oktober) ruimte is voor nuance, wil ik toch een korte reactie geven. Dat de heer Frenken op grond van wat hij in zijn praktijk tegenkomt een goed beeld meent te hebben van de pedofiel in het algemeen, getuigt niet van een erg wetenschappelijke houding. De uitkomsten van het door de Universiteit van Utrecht uitgevoerde onderzoek worden in de berichtgeving 'veralgemeniseerd' naar, wederom, de pedofiel in het algemeen. Het lijkt een beetje op wat er vroeger met homo's gebeurde: men dacht zich een beeld van hen te kunnen vormen op grond van onderzoek binnen gevangenispopulaties.

Misschien behoor ik ook wel tot een minderheid binnen een minderheid: mannen die op (jonge) jongens vallen, maar voor wie al dat andere wat mensen binnen vriendschappen en relaties met elkaar hebben, veel belangrijker is dan seks. De tijd dat men werkelijk de moeite neemt ons open minded tegemoet te treden lijkt in ieder geval nog ver weg.

(naam en adres bij

redactie bekend)

Schoonmaakster

Stel je bent in dienst van een schoonmaakbedrijf en je hebt een of twee kleine kinderen. Je moet om 6.15 uur op je werk zijn, waar je tot 8.15 uur kantoren of scholen schoonmaakt. De middagwerktijden zijn 4.45 uur tot 7.45 uur. Bij welke goede opvang kunnen je kinderen terecht?

Je partner heeft misschien ook een baan, misschien met reguliere tijden, of als oproepkracht. Laten nou de buren toevallig ook op normale tijden naar hun keurig schone school of kantoor gaan, je familie ziet het zo vroeg ook niet zitten of woont niet naast de deur.

Ik zie in de kranten nooit iets staan over deze groep (meestal) vrouwen. Het is toch schandalig dat er wel geld beschikbaar is voor crèches tijdens de 'normale' werktijden en dat er met de zeer grote groep schoonmaaksters totaal geen rekening wordt gehouden. Denk eens aan al de scholen en kantoren die door een onzichtbaar leger van werkvrouwen worden schoongehouden, zodat daar weer anderen in kunnen werken die (vaak) wel een oplossing wordt geboden wat opvang betreft!

ROTTERDAM

Paula Sundermeijer

Meer over