Geachte redactie

Zelfrelativering

'Bos heeft vreemde rol gespeeld' (Ten eerste, 12 april). Wat een vreselijk kinderachtige conclusie van de commissie- De Wit. Natuurlijk had het achteraf gezien beter gekund, maar een beetje zelfrelativering was op zijn plaats geweest. Een parlementaire democratie is niet de meest effectieve bestuursvorm om een acute crisis te bezweren. De commissie is niet in staat gebleken tot een objectief oordeel te komen over het handelen van de hoofdrolspelers tijdens de bankencrisis. Jammer.

Rolf Steenwinkel, Amsterdam

Jongeren

Sheila Sitalsing beweert dat al sinds mensenheugenis de gevestigde belangen de rekening doorschuiven naar mensen die nog geboren moeten worden (Ten eerste, 11 april). Zij heeft weinig kennis van de ontwikkeling van onze samenleving.

Jongeren studeren tegenwoordig minimaal tot hun 18de, en in zeer veel gevallen tot midden in de twintig. Ik (80 jaar) begon te werken toen ik 15 was, ja u leest het goed, vijftien. Daarna heb ik mijzelf voornamelijk door avondstudie ontwikkeld. Ja, ik heb een goed pensioen, maar ik heb wel tot mijn 72ste gewerkt.

Bram Bakker, Laren (Nh)

Witte woede

Niet wachten op welke politieke interventie van welke politieke partij dan ook, René Dijkgraaf! (O&D, 11 april) Zullen we gezamenlijk een nieuwe Witte Woede initiëren om de gezondheidszorg in Nederland te redden van de verzekeraars en de managers?

Begin jaren zeventig leerde ik letterlijk 'beschaafd verplegen', nu sta ik daarom op de nominatie ontslagen te worden, want dat is niet meer efficiënt, zorgen met hart, hoofd en handen.

Mariska Jansen, Franeker, verpleegkundige & vakbondsconsulent

Rekeningen

Ik sta geheel achter het stuk met de kop 'Gezondheidszorg is een overheidstaak' (O&D, 11 april). Wat daarin niet ter sprake is gekomen, is dat de zorgverzekeraars veel zorgvuldiger naar de rekeningen moeten kijken en zich er goed van moeten overtuigen dat die kloppen. Ook hierin zal waarschijnlijk een stuk bezuiniging gevonden kunnen worden.

Fred Cowan, Krimpen aan den IJssel

Hongerloontje

Hij is er weer: de pavlovreactie van een hardwerkende grootverdiener, die zich bedreigd voelt door de nivelleringsplannen van de PvdA. Iemand die beweert dat dan 'de sjeu van het presteren volledig vernietigd wordt' (O&D, 12 april). Wim Everwijn vraagt zich af waarom mensen zouden gaan studeren, en 80 uur per week werken als ze in 35 uur per week aan de tubevulmachine nagenoeg hetzelfde salaris zouden kunnen verdienen.

Hij legt de mentaliteit van veel grootverdieners goed uit: de sjeu van het presteren is verbonden aan veel geld, niet aan de belangenbehartiging van dat bedrijf. Men vindt geen motivatie in een goede prestatie op zichzelf, maar in de grootte van de zak met poen. En de resultaten ervan tekenen zich af.

Ik heb gestudeerd én enkele weken aan een vergelijkbare machine gewerkt. Als ik de tandpasta uit mijn tube knijp ben ik nog steeds dankbaar dat ik niet mijn hele leven voor dat hongerloontje dat loodzware werk hoef te doen. Het is diep triest dat zulke mensen denken dat zij alleen een prestatie leveren als je veel verdient.

Ga maar door met het uitknijpen van de laagstbetaalden, en diskwalificeer hún prestatie maar. Als alles blijft zoals het nu gaat, krijg je het vroeger of later nog veel harder voor je hagelwitte kiezen.

Paul Steijnen, Utrecht

Lui

Toen ik de titel boven de column van Aleid Truijens las: 'Havisten zijn geen mislukte vwo'ers', moest ik direct denken aan wat mijn dochter een aantal jaren geleden zei: 'Mam, ik zit op de havo, omdat ik geen zin heb om hard te leren. Ik ben dus eigenlijk een luie vwo-leerling.'

Inmiddels heeft ze al een paar jaar een mastertitel. Er zat dus een kern van waarheid in haar uitspraak. Niet alle kinderen zijn op 12-jarige leeftijd even rijp.

Lijnie van Wijk, Meerssen

Haan

Annemarie Oster ( V, 12 april) heeft 15 Matthäus Passionen, maar niettemin laat ze de haan drie keer! ( uitroepteken is van haar) kraaien. De haan kraaide echter maar één keer nadat Petrus zijn meester drie maal verloochend had. Ehe der Hahn krähest wirst du mich driemal verleugnen, zegt Jezus. Zie ook Matteus 26 vers 75. Toch nog maar eens alle cd's beluisteren?

Nico Ridder, Amstelveen

Schaken

Cees Andriesse verwijt premier Rutte dat hij 'op twee borden tegelijk schaakt'. Daar is toch niets tegen; er zijn mensen die op twintig of meer borden schaken en alle partijen winnen. Probeert Andriesse nou te zeggen dat Rutte niet kan schaken of bedoelt hij dat Mark op twee paarden wedt?

F.W. Steutel, Eindhoven

Bijbels

Jammer van die molen. Maar nog een geluk, dat het geen korans zijn geweest...

Frans Lammerts, Nuenen

Ziel

De ziel huist niet in het hoofd, maar in het hart. Logisch dus dat 'hersenwetenschappers' haar niet hebben kunnen vinden (het Vervolg, 7 april).

K.B. Bijdevaate, Dreischor

undefined

Meer over