Geachte redactie

Vrouwenemancipatie

Ik wil graag reageren op het twistgesprek tussen Henk Müller en Eva Jacobs, waarin Jacobs stel dat deeltijdfeminisme vrouwen niets zou opleveren (O&D, 6 februari). De tragedie voor vrouwen is dat zij zich in de positie bevinden waarin anderen zeggen wat zij moeten.

Eerst moesten ze er voor hun kinderen zijn en mochten ze niet werken en nu is er volgens Jacobs een ander moeten. We moeten economische zelfstandig zijn en als je een opleiding hebt gevolgd, moet je die gebruiken. Dit is geen bijdrage aan emancipatie, maar een nieuw juk.

Volgens mij is de emancipatie van de vrouw compleet als we haar zien als iemand die eigen keuzes maakt en daarin wordt erkend. Tot slot reageer ik op de vraag of je je niet zou kunnen ontplooien als je fulltime werkt, zoals Jacobs stelt. Nadat ik mijn twee kinderen heb gekregen, ben ik vier dagen per week blijven werken. Ik ben nauwelijks toegekomen aan een concert, film of boek. Toen mijn oudste tien jaar was, vertelde ze dat ze drie middagen per week naschoolse opvang vreselijk vond. Dat, en meer bracht mij, voluit gesteund door mijn man, er toe het 'moeten-werken-juk' van me af te gooien. Dat was de start van verdere ontplooiing en meer geluk.

Carolijn Hofte, Gouda

Afghanistan

In een al door het Afghaanse parlement aangenomen wetswijziging, die alleen nog door de president Karzai van een handtekening moet worden voorzien, wordt het familieleden verboden tegen elkaar te getuigen (Buitenland, 6 februari). Een vrijbrief om het mishandelen van vrouwen en meisjes door vaders, ooms en broers ongestraft te laten.

Onze militaire missies in Afghanistan mogen nu definitief als mislukt beschouwd worden: ook zonder de Taliban aan de macht, worden hun extreme opvattingen toch wel wet in Afghanistan. Ik roep onze regering op om gevluchte Afghaanse vrouwen en hun kinderen direct een vluchtelingenstatus te geven als zij ons land weten te bereiken. Dat zal meer zoden aan de dijk zetten dan de militaire missies. Immers: een land zonder vrouwen heeft geen toekomst. Een paar jaar wachten en dan is het probleem Afghanistan uitgestorven.

F.M. van de Breggen, Zutphen

Roeien

Zolang de medewerkers van het Institut für Forschung und Entwicklung von Sportgeraten (Sport, 6 februari) roeiers opzadelen met dit soort skiffs zal het met de Duitse roeiprestaties wel meevallen. Het enige wat deze 'skiff' zal opleveren is een nat pak. Op de foto is namelijk geen skiff te zien maar een wedstrijdkajak voor vlak water. Het enige dat hier aan een roeiboot zou kunnen doen denken, is dat de FES-medewerker met zijn gezicht naar de achterkant van de boot zit.

Jaap Kraaijenga,

Berkel en Rodenrijs

Woody Allen

In de wereld van Max Pam kan een door Woody Allen misbruikte Dylan Farrow niet bestaan. Ze herinnert zich te veel details en dat maakt haar verhaal onbetrouwbaar, zegt hij (O&D, 5 februari). Als je twintig jaar over een herinnering of trauma laat stromen, blijft er volgens Pam alleen nog een leugen over. Het onderzoek van de Ebory Universty dat hij aanhaalt zou zijn betoog ondersteunen.

Hij zegt dat kinderen van 8 en 9 over minder gedetailleerde herinneringen beschikken dan kinderen van 4 of 5. Maar het is juist andersom. Oudere kinderen herinneren zich minder gebeurtenissen, maar degene die ze wel onthouden zijn juist rijker aan details.

Veel misbruikherinneringen uit de vroegste jeugd zijn ingefluisterd. Laten we eens aannemen dat dat waar is. Dan zegt dat nog niets over de misbruikherinneringen van Dylan Farrow. Die kunnen nog steeds waar zijn. Dat ze therapeutenjargon bezigt, lijkt me niet meer dan logisch als ze therapie heeft gehad. Het gebruik van jargon zegt niets over waarheidsgehalte. Gelukkig zegt Max Pam zelf al dat zijn laatste argument het zwakst is. Mamma Farrow is namelijk gek. Wie zoveel kinderen adopteert en blijft zwelgen in wraak, omdat ze verlaten is, heeft ze niet alle zeven op een rijtje. Maar misschien blijft mamma Farrow wel zo wraakzuchtig, omdat haar kinderen trauma's hebben opgelopen.

Janine Peek, Harmelen

Woody Allen (2)

Wat een denigrerend artikel over de beschuldigingen tegen Woody Allen. Een klap in het gezicht van al die misbruikte kinderen die nog steeds niet geloofd worden. Volgens Pam zijn die beschuldigingen allemaal gebaseerd op een aangepraat jeugdtrauma. Mia Farrow zou mesjogge zijn en neemt wraak, omdat zij is verlaten Allen is in 1997 met zijn andere adoptiedochter getrouwd. Zij was toen 19 jaar en hij 35 jaar ouder. Niet mesjogge?

Ank van der Spek,

St.-Michielsgestel

undefined

Meer over