GEACHTE REDACTIE

NS-medewerkers hebben opdracht gekregen om geen service te verlenen aan passagiers van Lovers (de Volkskrant, 12 augustus)...

Service

Niet handig van de bedrijfsleiding van NS; die had beter opdracht kunnen geven om de reizigers van Lovers op dezelfde manier te behandelen als die van NS zelf. Het resultaat is dan ongeveer hetzelfde, maar de publiciteit voor NS was een stuk positiever geweest.

BILTHOVEN Nico Spilt

Ongeboren leven

In Afrika groeit het aantal aids-wezen met de dag. In Azië werken kleine kinderen onder slechte omstandigheden voor een hongerloon. Op de Filipijnen komen jonge kinderen in de prostitutie terecht. In Brazilië worden zwerfkinderen zomaar doodgeschoten. De ellende van deze levende kinderen schijnt echter amper aanleiding tot publieke verontwaardiging.

Nu worden er eencellige embryo's vernietigd, en mensen bieden aan dit ongeboren leven te adopteren. De helft van een tweeling wordt geaborteerd, en mensen bieden de aanstaande moeder geld voor de opvoeding van het ongeboren kind.

Kan iemand mij dit uitleggen?

VENLO Ineke Hendrickx

Kaalkop

De hernieuwde discussie over lang haar in het leger riep een herinnering bij me op. In januari 1938 kwam ik als dienstplichtige bij het eerste regiment Huzaren.

De ritmeester van het tweede eskadron waarbij ik was ingedeeld, had voor die tijd nogal extreme invallen. Zo gaf hij een van de eerste dagen de order dat alle recruten van 'zijn eskadron' onmiddellijk het haar moesten laten millimeteren. Uiteraard lokte dit bevel heel wat protest uit. Te meer omdat de recruten van de andere eskadrons de al dan niet blonde lokken mochten behouden.

Kort en goed, de manschappen van het tweede eskadron maakten de gang naar de regimentsbarbier en kwamen daar vandaan met een uiterlijk de huidige houseliefhebbers waardig.

Vrijdagavond was 'de' ontspanningsavond. Je had net je weeksoldij ontvangen à raison van 1,10 gulden, zodat je je de luxe kon permitteren voor 50 cent enige uren in de bioscoop te vertoeven. De zaal was dan praktisch gevuld met in grijsgroen geklede mannen met de bekende bivakmuts als hoofddeksel.

Ook een groot aantal leden van het tweede eskadron toog na de kaalknipperij naar de film. Na op de harde stoelen te hebben plaatsgenomen, gingen de bivakmutsen af, wat onmiddellijk een reactie opriep van overige wapenonderdelen.

'Hé kaalkop, van de trap gevallen?' 'Kaalkop, ga je lekker fris?'

Als één man stonden alle kaalkoppen op: 'Wie riep er hier kaalkop?' Diep stilzwijgen volgde.

Het tweede eskadron was spontaan een 'eenheid' geworden.

EMMELOORD J.W.E. Solcer

Suïcidaal

Niet bekend

Beste dames en heren dienders. Zullen jullie het ooit leren? De meeste mensen die suïcidaal zijn vertonen geen suïcidaal gedrag. Zij willen dit voor geen geld aan de buitenwereld tonen. Toch zijn zij totaal wanhopig.

Neem in het vervolg iedere arrestant de broekriem af, alleen al uit voorzorg. Wie weet is de arrestant later blij het er levend vanaf gebracht te hebben.

DORDRECHT H. van Roosmalen

Marsmannetje

Paul Davies (Forum, 12 augustus) sluit niet uit dat hij afstamt van een marsmannetje. Kunt u alsnog, voor een betere oordeelsvorming, een foto van de schrijver plaatsen?

GRONINGEN Jan Allex de Roos

Meer over