Geachte redactie

Het artikel van Ianthe Sahadat over de hoge kosten van een tweede studie (Binnenland, 21 september) vraagt om een korte aanvulling....

Er wordt hierin namelijk beweerd dat studenten die kiezen voor een tweede opleiding in de zorg of het onderwijs, niet geconfronteerd worden met hogere kosten. Dat is helaas maar gedeeltelijk waar. Diegenen die al eerder een opleiding binnen één van deze twee sectoren volgden, zijn wel degelijk de klos.

Voor hen geldt deze uitzondering niet. Zo wordt een hele groep leerkrachten bewegingsonderwijs of andere vakdocenten die zich willen omscholen tot leraar in het basisonderwijs benadeeld.

Kennelijk gaat de minister ervan uit dat, wie kinderen een radslag kan aanleren of de kruissteek (niets ten nadele van deze waardevolle vaardigheden), voldoende gekwalificeerd is ook een taal- of rekenles te geven. Iedereen kan immers voor de klas staan.

En wie zich dan toch zo nodig nog moet omscholen, mag dat natuurlijk doen.

Maar dan wel op eigen, torenhoge kosten.

Arnoud Rauws, Den Haag vakleerkracht>

Neus
Soms kun je zo blij zijn met een onderschrift. Zo ook bij de foto maandag van de paus op pagina 5. Ik vroeg me toch af wat die man aan het doen was. Het onderschrift, verschafte gelukkig duidelijkheid: Benedictus snoot zijn neus. Goed om te zien, goed om te weten. Heel boeiend.

G. de Jong, Alphen aan den Rijn

Contact
Ik las in de krant dat de helft van de Nederlandse werknemers nooit contact heeft met zijn of haar hoogste baas (Economie, 20 september). Dat moet dan andersom ook zo zijn.

Als de wederzijdse behoefte bestaat om hier verandering in te brengen, kunt u natuurlijk altijd een nieuwe rubriek starten.

Stuur een verslaggever op pad. Leg contact tussen werkgever en werknemer en voilà: uw eigen meet & greet wekelijks in de krant. Ondersteboven zullen we ervan raken, zo is mijn inschatting.

Gré Schilder Schokker, Volendam één van de pakweg 20 duizend personeelsleden van een zorggigant

Kinderopvang
Ik zie in de bezuiniging op de kinderopvangtoeslag (Ten Eerste, 22 september) een poging tot realisatie van het aloude katholieke ideaal: man aan het werk, vrouw thuis bij de kinderen.

Wellicht moet er minder aandacht geschonken worden aan de islam en meer aan het christen-fundamentalisme in Nederland.

Guido Deeben, Veldhoven

Troonrede
Dinsdag zag ik koningin Beatrix, terwijl ze de zoveelste holle troonrede voorlas. De ene open deur na de andere. De afgelopen weken (maanden) heb ik haar invloed op het formatieproces nauwlettend gevolgd.

Dit gaat allemaal helemaal nergens over, maar kost ons een godsvermogen. En dan hebben we nu nog Beatrix: binnenkort wordt het Willem-Alexander, niet echt het scherpste mes in het laatje. Ik houd m’n hart vast.

Zijn er nog meer signalen nodig om aan te geven dat dit archaïsche systeem snel dient te worden aangepast? Het lijkt me toch van niet. De monarchie en haar duffe koets zijn beide rijp voor het museum.

Lex Dekkers, Amstelveen

Snuitkever (I)
Ik reageer hierbij op het artikel over de snuitkevers. Er stond een verkeerde foto bij (Binnenland, 22 september).

Het insect op de foto is geen snuitkever. Het is zelfs helemaal geen kever, het is een wants. Wantsen zijn herkenbaar aan de driehoek of het kruis op hun rug. Het zijn vooral sapzuigers, maar er zijn ook exemplaren die rovers zijn.

Momenteel zijn er zeer veel wantsen te zien omdat deze dieren als volwassen insect overwinteren. Ik ben bang dat door het plaatsen van de foto in de krant van woensdag wantsen massaal om zeep worden geholpen.

Snuitkevers zien er heel anders uit. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat onze inheemse bladsnuitkevers – waaronder deze groene bladsnuitkever – gedood worden. Ik vind dat iedereen goed moet worden ingelicht voor er actie wordt ondernomen.

Jan Rijnders, Purmerend coördinator insecten en spinnen werkgroep IVN Waterland

Snuitkever (II)
Stelt u zich eens voor: een artikel over leeuwen en er staat een foto van een hamster bij, of een artikel over goudvissen en er staat een foto van een haai bij. Dat is ongeveer wat er gebeurde op de binnenlandpagina van 22 september.

De foto bij het artikel over de snuitkever toonde een wants. Snuitkevers vormen een van de grootste groepen insecten en er komen vele honderden, zo niet duizenden soorten snuitkevers gewoon in Nederland voor.

Daan Kalmeijer, Utrecht

Kraken
Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink is inzage door burgers in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van de baan omdat codes in het sms- systeem te kraken zijn (Binnenland, 18 september). De imagoschade zou dan immens zijn.

Het is ongewenst dat de ontwikkeling en invoering van het EPD zonder zo’n inzagemogelijkheid gewoon verder gaat. Het is een stap achteruit in ontwikkeling van meer regie van de burger over haar eigen zorgproces.

Inzage in eigen gegevens zou een fundamenteel uitgangspunt moeten zijn in het ontwerp van het EPD. Als die inzage technisch niet mogelijk is, dan deugt het ontwerp van het EPD niet en moet je een andere oplossing verzinnen.

Bijvoorbeeld door een kopie van medische gegevens op een usb- stick aan de burger mee te geven. Overigens is het argument van de mogelijke imagoschade gevaarlijk, want welke andere tegenvallers in de ontwikkeling van het EPD zullen worden verdoezeld om imagoschade te voorkomen?

Rob Kleissen, Enschede

Zwemmen
Leuk voor Femke Heemskerk dat ze gaat zwemmen in Marseille (Sport, 21 september). Jammer dat ze dat niet voor de zomervakantie heeft besloten.

In alle wijsheid heeft de (deel)gemeente van Amsterdam besloten dat zij en de andere negen leden van het Nationaal Zweminstituut Amsterdam (NZA) ruim baan moeten krijgen in het Sloterparkbad ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 2012.

Als gevolg daarvan zijn meer dan duizend kinderen en jong volwassenen verwezen naar ongunstige trainingstijden. Op een tijdstip waarop een normaal kind al in bed ligt, wordt er nu nog gezwommen. En nu maar hopen dat in Londen blijkt dat het de moeite waard is. Het belang van een handjevol zwemmers weegt zwaarder dan de Amsterdamse zwemjeugd.

Caterina Band en Karin Bommer, Amsterdam

Geld
Johan Cruijff heeft op iedereen bij Ajax kritiek (Sport, 21 september). Maar het zijn de spelers die het moeten doen. En die doen waar JC zelf de trend voor heeft gezet: opgeleid worden door Ajax en dan zo snel mogelijk in ruil voor een dikke zak geld naar Spanje vertrekken.

R. van Vliet, Alphen aan den Rijn

Marionet
In reactie op het prima stuk van Martin Sommer op de binnenlandpagina van 21 september: het laatste optreden van Tjeenk Willink had geen inhoudelijk doel, maar diende slechts om het gezicht van de koningin te redden.

Als zij VVD, PVV en CDA zonder meer verder had laten formeren, was zij ook een marionet van Wilders geworden.

Anne Marie Klerkx, Baarn

Meer over