Geachte redactie

Tekst niks, muziek niks

'Prima le parole poi la musica', oftewel: is de tekst niks, dan wordt de muziek ook niks. Een uitspraak van Claudio Monteverdi, die door collega-musici werd neergesabeld omdat hij zich niet aan de harmonieregels hield. 'Dan doe ik het op mijn eigen manier', dacht de componist en zette door met zijn seconda prattica, de tweede wijze van componeren. De eerste was de officiële en de goede.

Tsjaikovski's vioolconcert werd volstrekt onspeelbaar geacht. Duivelse doodvonnissen waren 's componistens deel. Het middendeel trok hij terug en hij omponeerde in één dag een vervanging, de Romance. Het is nu het beroemdste vioolconcert aller tijden.

Hel en verdoemenis werden gepredikt toen men voor het eerst Strawinsky's Sacre du Printemps hoorde: 'Hels kabaal, niet om aan te horen, een verschrikkelijk slecht stuk'. Maar de componist trok het werk niet terug.

Een rapper let niet op de grammatica. Hij plakt de woorden achter elkaar zoals het hem uitkomt. Het Koningslied heeft een hoog Ali B-gehalte. Criteria kunnen niet worden aangelegd door Daniëls, Witteman of Schnabel: dat zijn geen musici.

Van een dirigent heeft men afgezien omdat een dirigent maar één functie heeft: corrigeren wat er fout gaat. Dat gaat nu eenmaal niet voor de televisie, immers de dirigent kan niet horen wat u thuis doet.

Het getuigt niet van artistieke standvastigheid dat Ewbank zijn koningslied heeft teruggetrokken. Het doet denken aan: 'Als het parlement het wil, heb ik geen bezwaar tegen ceremonieel koningschap.'

Henk van Benthem, musicus, Amsterdam

Teeven

Toen ik als huisarts aan mijn werkzame leven begon, dacht ik nog dat veel in het leven maakbaar was en dat ons aller inzet zou leiden tot een betere en rechtvaardiger maatschappij. Inmiddels niet meer werkzaam als huisarts ben ik blij dat ik afstand kan nemen van de neergang die zich op veel gebieden in Nederland heeft ingezet en waarbij met name solidariteit met de minder bedeelden en kwetsbaren in het geding is.

Meneer Teeven is nu het gezicht geworden van de falende zorg bij gedetineerden en bij mensen die onder meer om humanitaire redenen hun toevlucht tot Nederland zochten. Het falende beleid ten aanzien van Aleksander Dolmatov zou een incident zijn. Helaas, in de periode voor 2010 heb ik al gezien hoe de zorg voor gedetineerden ernstig tekortschoot.

Een van mijn patiënten consulteerde mij in verband met algehele malaise en moeheid. Bij het onderzoek dat wij hebben gedaan, bleek al spoedig dat hij een actieve hepatitis B ontwikkelde. Maar voor wij de patiënt konden doorverwijzen naar de specialist voor adequate zorg, werd hij voor enige maanden in detentie gezet. Wij hebben toen van alles geprobeerd om door te dringen tot het bastion waar hij werd vastgehouden, om in ieder geval de zorg optimaal te kunnen overdragen aan de medici van de kliniek.

Ondanks onze inzet is er tot onze verbijstering geen adequate zorg verleend. Ik kan me de exacte details niet herinneren, maar weet wel hoe er alleen een knullige poging is gedaan om bloed af te nemen in de gevangenis, maar dat er geen ander ingrijpen geweest is. Onlangs werd er in de krant melding gemaakt van een andere gedetineerde met hepatitis B zonder goede zorg.

Alleen maar incidenten?

Wilfred van Oijen, Duivendrecht

Teeven (2)

Staatssecretaris Co Verdaas moest aftreden omdat hij had gesjoemeld met declaraties. Niet eens zozeer vanuit zelfverrijkende motieven, maar meer vanuit naïviteit. Staatssecretaris Teeven is verantwoordelijk voor de dood van een mens en blijft zitten. Krom en onbegrijpelijk.

H. van Leeuwen, Leeuwarden

Giftige kruiden

Jonathan Karpathios (V, 19 april) is in 'Lessen in Lekkers' gevaarlijk bezig: 'In Nederland hebben we geen kruiden waar je aan dood gaat.' Hij kent dan duidelijk niet taxus, vingerhoedskruid, monnikskap en blauwe regen, om er maar een paar te noemen.

Meer kruiden uit het wild gebruiken is hartstikke goed, maar het is wel belangrijk dat mensen weten wat ze eten om te voorkomen dat ze straks in het ziekenhuis liggen. Vooral omdat van bovengenoemde kruiden maar weinig nodig is voor een dodelijke dosis. Van taxus bijvoorbeeld kan een handje naalden al dodelijk zijn.

Plukken in het wild, heel erg goed. Maar zorg dat je weet wat je eet!

Irene Verbeek, Sint-Oedenrode

undefined

Meer over