GEACHTE REDACTIE

De VVD wil in haar komende verkiezingsprogramma pleiten voor verlaging van het minimumloon, om zo de laagstbetaalden, aantrekkelijker te maken voor de arbeidsmarkt....

Minimumloon

Bij deze nodig ik de dames en heren van de VVD-fractie uit om, per persoon, drie maanden met ons te ruilen.

Wij, een gezin, met twee opgroeiende kinderen, van 10 en 14 jaar. Mijn man, 44 jaar hoger opgeleid en 4 jaar werkloos en mezelf.

Mijn man heeft in die 4 jaar tijd 3 à 400 sollicitaties achter de rug. Tot voor kort iedere week de uitzendbureaus langs tot aan Den Bosch toe. Resultaat nog steeds geen uitzicht op werk, te oud, te duur, te hoog opgeleid enzovoort.

Ons netto inkomen per maand is ¿ 1.889,12 en als ik dan wat ga bijverdienen, wordt dit gekort op de uitkering.

Als wij ruilen, dan zitten wij de komende 10 jaren op rozen. Ach, die 3 maanden zijn zo om en dan weet de VVD-fractie waar ze over praat.

Verder wil de VVD geld investeren, om oudere mensen, de mogelijkheid te bieden om langer te werken dan 65 jaar. Dat is toch te dol voor woorden. Op dit moment zijn de mensen van 40 jaar al te oud voor de arbeidsmarkt. De enige die hier beter van worden, zijn de gesubsidieerde werkgevers.

Als de VVD iets wil verlagen, ga dan eerst de subsidie en de extra belastingaftrek bij de werkgever terughalen en doe daar iets zinnigs voor de laagstbetaalden en de hoger opgeleide werklozen mee.

NUENEN

W.C.M. Spierenburg-v.d. Berg

Nationalisme

In zijn betoog over nationalisme en democratie verwart Weststrate (Forum, 8 oktober) helaas autonomie en soevereiniteit. Het is het verschil tussen federatie (= bondsstaat) en confederatie (= statenbond).

Een federatie heeft autonome deelstaten. Een confederatie heeft soevereine lidstaten. Het gaat er nu om, deelstaten van vroegere federaties als de Sovjet-Unie, Tsjecho-Slowakije en Joegoslavië als soevereine lidstaten op te nemen in de confederatie Europese Unie.

En klein? Luxemburg, de kleinste EU-staat, doet het het beste van allemaal. Kleine staten, kleine problemen. Grote staten, grote problemen.

AMSTERDAMMr. R. Misset

Benjamin Britten

Ik weet niet hoe oud Roland de Beer is, wel weet ik dat zijn geheugen hem in de steek begint te laten. 'Het heeft 48 jaar geduurd voor het werk (de Spring Symphony van Britten) weer te horen was in het Concertgebouw. . .'

In 1982 maakte ik deel uit van het koor van het Concertgebouw. Op dinsdag 2 maart 1982 schrijft diezelfde Roland de Beer in de Volkskrant een uitvoerige recensie naar aanleiding van de uitvoering van Brittens Spring Symphony in het Concertgebouw onder leiding van Neeme Järvi.

Het is een redelijk positieve recensie, geen reden om deze uitvoering uit de historie te schrappen. Niet 48 jaar, maar 33 jaar na de première was het werk in Amsterdam te horen.

LISSEH. A. M. Tielemans

J.J. Voskuil

Sympathiek hoor, die actie van J.J. Voskuil. Maar liefst 7500 mensen namen de moeite om uit hun stoel overeind te komen en een girootje uit te schrijven voor zijn advertentie. Maar zou minister Van Aartsen hier ook maar een minuut van wakker liggen?

Voor iedereen die nog wat verder wil gaan dan dit brave burgermansprotest nog een paar praktische tips:

1. Word vegetariër of eet minder vlees.

2. Trakteer familie, buren en vrienden op een heerlijke vegetarische maaltijd en vertel erbij waarom er geen vlees op het menu staat.

3. Schrijf een protestbrief aan Van Aartsen en vermeld daarin ook hoeveel u bereid bent per pond vlees méér te gaan betalen; tenslotte zal de consument bereid moeten zijn te betalen voor de verlangde maatregelen.

4. Maak nog eens 25 gulden over naar de Dierenbescherming of de Stichting Lekker Dier. Deze organisaties zijn al jaren bezig om de misstanden in de bio-industrie onder de aandacht van de bevolking te brengen.

LEEUWARDENR. Adriaanse

Miljonair

Wat ben ik blij dat de heer Lachman, uitgever van Périodique Elitaire me eindelijk uitlegt waarom anderen miljonair worden en ik niet. 'Mensen met geld willen niet dommer, maar wijzer worden als ze een blad openslaan of televisie kijken'. Heb ik woensdag per ongeluk toch wat geleerd; een beginnetje van mijn toekomstige rijkdom?

AMSTERDAMIngrid Kwast

Meer over