Geachte redactie

Ik ben werkzaam als leraar aan een van de mbo-opleidingen waarvan de examenlicentie is afgenomen door de staatssecretaris van Onderwijs (Binnenland, 24 april)....

Gedrocht
Ik kan niet anders dan verbijsterd concluderen dat het (mbo-) onderwijs is verworden tot een log bureaucratisch gedrocht. Waar docenten met veel vakkundigheid, flexibiliteit en met liefde en passie leerlingen opleiden en begeleiden, wordt het bestaansrecht van een opleiding afgemeten aan de verzorging van toetsmatrijzen, beoordelingsprotocollen en andere papieren verantwoordingen. Was leraar niet ooit een educatief beroep met als primaire werkterrein de ruimte waarin zich leerlingen bevonden?

Gedrocht
Nu zit hij veelal aan een bureau in een administratieve functie waarop hij kennelijk moet worden afgerekend!

Cruijff in China
Vanaf de jaren tachtig was ik geregeld in China, en ik kan u verzekeren dat Cruijff toen voor de man op straat een begrip was . Zo zeer zelfs dat Cruijff – en voetbal – één van de beste manieren was om ook met onbekenden op straat een praatje te maken. Tot het afgelopen jaar waren ook veel Chinezen onder mijn studenten en de meeste kenden Cruijff’s naam – tenminste wanneer je hem goed op z’n Chinees uitspreekt.

Cruijff in China
De kop op de voorpagina ‘Alleen in China kennen ze Klouif niet’ wordt vervolgd met: ‘Het is wel verklaarbaar, deze lelijke hiaat in het Chinese geheugen. In de periode dat JC zijn piek beleefde, was China nog niet aangesloten op het wereldgebeuren’.

Cruijff in China
Ik vrees dat deze lelijke hiaat eerder bij uw correspondent ligt, die de Chinese kennis van en liefde voor buitenlands voetbal schromelijk onderschat. Misschien had hij ook problemen bij het uitspreken van JC’s naam in het Chinees?

Kampioensschaal
Ik kan me zo voorstellen dat de KNVB aanstaande zondag een koerier achter de hand heeft die zich moet opstellen ergens tussen Rotterdam, Tilburg en Eindhoven.

Voorgeborchte
Als Benedictus aan de hemelpoort klopt en Petrus hem naar God leidt, zal deze paus ongetwijfeld zeggen: Sorry Heer, maar u zit op mijn stoel (Binnenland, 25 april).

Meer over