Geachte Redactie

ASN

Evelien Tonkens roept ontevreden klanten van ING op over te stappen naar ASN of Triodos (Opinie & Debat, 23 maart). De vraag is wat een overstap naar ASN uitmaakt. ASN is een dochteronderneming van het bank- en verzekeringsconcern SNS Reaal.

In 2008 ontving SNS Reaal 750 miljoen euro aan staatssteun. Het bestuur heeft voor het derde jaar op rij geen bonus ontvangen. Niet vanwege de staatssteun, maar omdat er - anders dan bij ING in 2010 - geen winst gemaakt is. Worden de doelstellingen wel gehaald, dan ontvangt de raad van bestuur een bonus die kan oplopen tot 100 procent van het vaste inkomen. Dan kan het inkomen van bestuursvoorzitter Ronald Latenstein oplopen van 0,7 naar 1,4 miljoen euro per jaar. Ik zie weinig verschil met de situatie bij ING. Wie overstapt van ING naar ASN komt van de regen in de drup.

Ieter Markus, Geldrop

Tegen referendum

Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, beweert dat je bij een beslissing over kernenergie de bevolking naar haar mening moet vragen (Ten eerste, 29 maart). Ik heb daar grote twijfels over. Dergelijke ingewikkelde onderwerpen zijn mijns inziens niet geschikt voor een referendum. Net als bij het referendum over de Europese Grondwet, is dit een onderwerp met een hoog emotioneel gehalte. Feiten spelen in de meningsvorming dan een ondergeschikte rol.

Ik vind dit typische onderwerpen die door een brede commissie besproken moeten worden. Breed, met voor- en tegenstanders. Laat dan pas de volksvertegenwoordiging een afgewogen besluit nemen. Daar zijn ze voor gekozen.

Referenda moet je alleen houden bij 'simpele' enkelvoudige vragen. Bijvoorbeeld: moet Nederland meer ruimte geven aan natuur of juist aan asfalt? Op lokaal niveau: moet de gemeente geld uitgeven aan een zwembad of aan een muziekschool?

Referenda over grote, ingewikkelde onderwerpen lopen op een fiasco uit, kijk maar naar de achtergrond van veel mensen om tegen de Europese Grondwet te stemmen. Die had niets met de grondwet zelf van doen.

Frans Poot, Bilthoven, fractievoorzitter D66 De Bilt

Oorlogsverklaring kunst

Aan de leden van de Tafel van Zes (vertegenwoordigers van de kunstsector die dinsdag met een plan voor hervormingen kwamen):

Uw notitie is een oorlogsverklaring aan de kunstenaars en aan de kunsten. Het is ook volkomen duidelijk dat het niet om een - overigens stupide - poging gaat het beleid van dit kabinet bij te sturen door met diens winden mee te waaien, maar dat het een doelbewuste actie is het kunstbeleid om te vormen in vermaakbeleid.

Als deze regering een keer vervangen wordt door een andere met meer voeling en begrip voor de kunsten, kan die regering niet eens meer terug, omdat 'de sector' zich zelf al in die hopeloze marketingafgrond heeft gestort. Dit is geen onkunde, dit is een bewuste keuze van uw ellendige verraderstafel.

De kunstenaars heeft u bewust en doeltreffend van uw tafel vandaan gehouden, u bent een sekte op zichzelf, één armzalig poldermonster van ambtenaren en beleids-apparatsjiks, volslagen losgezongen van iedere artistiek-inhoudelijke visie. Die oorlog zult u krijgen.

Cornelis de Bondt, Den Haag, Componist

Raadsel

Op 18 mei zal minister Schippers bekendmaken dat het zorgbudget van 2010 met 2,1 miljard euro wordt overschreden. Daarnaast is ook in het nieuws dat de invoering van het EPD door de Eerste Kamer wordt tegengehouden. Daaraan is inmiddels wel 200 miljoen euro uitgegeven.

Onze huisartsenpraktijk is afgelopen week op het landelijk schakelpunt voor medische gegevensuitwisseling aangesloten. Ik heb nog geen idee wat ik daar nu weer mee aanmoet. Maar ik ben er wel vrij zeker van dat de budgetoverschrijding teruggehaald zal gaan worden bij ziekenhuizen, artsen en patiënten.

En van wie ik onze investeringen in dat landelijk schakelpunt terugkrijg is me een raadsel.

Loet Birker, Dongen, huisarts

Louisiana

New Orleans ligt in Mississippi? Zo staat tot drie keer toe in de column van Pieter Hilhorst (29 maart). Grappig. Dan ligt Leeuwarden vast in Drenthe?

Laval Hunsucker, Breukelen

Horen, zien of ruiken

Het woord helikopter kan ik niet meer horen, zien of ruiken. Wat een gezwam, gestotter en ge..uh,uh,uh, de laatste tijd!

Als ons bedrijfsleven ook zó met een 'missertje' zou omgaan, was ons land al lang failliet en zat de grote meute in een bootje onderweg naar betere oorden.

Tjerk Westerterp, Middelburg

undefined

Meer over