Geachte redactie

Kraaiende haan

Geert Wilders maakte in een Kamerdebat de klassieke fout: het is niet de haan die driemaal kraait (Ten eerste, 3 oktober). Het is Petrus die Jezus, in de nacht voor de kruisiging, driemaal verloochent. Daarna kraait de haan die Petrus aan Jezus' voorspelling herinnert. (Joh. 13 : 38).

Overigens: Wilders' hanigheid kraait al vroeg. Ik vermoed dat de nieuwe coalitie eigen kiezers op haar beurt wel meer dan driemaal zal verloochenen. Dat heet tegenwoordig elkaar iets gunnen.

Wichert van Dijk, Utrecht

Huwelijk

Na een week scharrelen zijn ze verloofd. En dat betekent dat ik een half jaar langer moet doorwerken. Ik houd mij hart vast voor het cadeautje dat ik ga krijgen als Rutte en Samsom eenmaal zijn getrouwd.

Peter Nierop, Purmerend

Staatsgreep

Demissionair premier van Curaçao Gerrit Schotte rept van een staatsgreep (Binnenland, 1 oktober). Ik zou hem willen vragen: kunt u dan een tweede land noemen waar ooit een staatsgreep is geweest binnen drie weken nadat er democratische verkiezingen worden gehouden?

Het antwoord is simpel: zo'n land bestaat niet. De inwoners van Curaçao moeten wanneer ze in hem geloven zeker op hem stemmen, maar als buitenlands investeerder zou ik nu mijn twijfels krijgen om in een land met zo'n gekozen premier mijn geld te gaan beleggen.

J. Tolsma, Genève

Perfect hattrick

Aan de uitleg van Allard van Oostveen in de Volkskrant (O&D, 3 oktober) van gisteren over de 'onvervalste' hattrick zou ik nog willen toevoegen dat er ook nog zoiets bestaat als de 'perfecte hattrick': één doelpunt met het linkerbeen gescoord, eentje met rechts en de derde met het hoofd.

Uiteraard dient ook dit in één speelhelft te gebeuren, zonder dat de serie van drie doelpunten door een andere speler wordt onderbroken.

Dick Bakker, Amsterdam

Aasgieren

In de Volkskrant (Economie, 29 september) staan enkele grote artikelen over de problemen bij afvalverwerker Van Gansewinkel. Honderden medewerkers gaan daar ontslagen worden. Als belangrijkste oorzaak komt naar voren dat bij de bedrijfsovername in 2007 de 'opkoopfondsen' - de durfkapitalisten KKR en VCV - het bedrijf zodanig 'volhingen met schulden' dat daardoor Van Gansewinkel per jaar ruim 100 miljoen euro aan rente moet betalen.

Weer zo'n voorbeeld van de wijze waarop opkoopfondsen (ook wel aangeduid als de 'aasgieren van het kapitalisme') ten koste van de werknemers van overgenomen bedrijven hun winst opschroeven. Andere voorbeelden van bedrijven die iets soortgelijks hebben meegemaakt zijn onze eigen Volkskrant (PCM), de Hema, NXP en Ziggo.

Toenmalig staatssecretaris Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) was van plan om voor de zomer van 2009 met een wetsvoorstel te komen om dit soort praktijken tegen te gaan (vooral vanwege misgelopen belastinginkomsten). Daar is nooit meer iets van gehoord (behalve dan dat het tot na die zomer uitgesteld zou worden). Wanneer durft de regering dit probleem nu eindelijk aan te pakken?

Ger Paulussen, Nijmegen

Eric Hobsbawn

Was Eric Hobsbawn (Ten eerste, 2 oktober) ook niet de man die beweerde dat na de val van de Muur de afbraak van sociale stelsels in West-Europa terstond in gang werd gezet? Daar zou hij weleens gelijk in kunnen hebben gehad. Overigens is dit proces nog in volle gang. Hervormingen, worden dit genoemd.

J. de Rooij, Ravenstein

President en baby

De Volkskrant (Ten eerste, 3 oktober) laat wel erg duidelijk zien dat haar voorkeur naar Obama uitgaat. Alle baby's op de foto's met Obama lachen of kijken tevreden; alle baby's op de foto's met Romney huilen.

Hermen Overweg, Doesburg

Natuurclubs

Ik lees dat er 80 (!) natuurorganisaties in Nederland werkzaam zijn. Dus 80 directies, kantoren, secretaresses en overige medewerkers. Zou het niet één organisatie kunnen zijn, die zich bekommert om de natuur in Nederland? Nog afgezien van het feit dat we ook nog een ministerie met veel medewerkers hebben, dat zich bekommert om het natuurbeleid in Nederland.

Pim Stegenga, Arnhem

undefined

Meer over