Geachte redactie

Ik zou graag even willen reageren op het artikel van Kees Broere over Zimbabwe (Buitenland, 27 juni). Wat een geweldig geschreven artikel....

Zimbabwe
Daarom treft het mij hoe goed Broere verwoordt hoe slecht het gaat in een land dat nog maar tien jaar geleden onder dezelfde Mugabe het heel goed deed, waar de mensen gelukkig en tevreden waren. Is er morgen geen Zimbabwe meer? Ik moet er niet aan denken.

Zimbabwe
Het gaat me aan het hart te zien hoe moeilijk de bevolking het nu heeft. Het raakt me zeer als ik de kinderen van mijn hulp aan de telefoon heb of hun brieven lees. Hoe kan de ‘baas’ van een prachtig mooi rijk land, zijn eigen mensen zo voorliegen en intimideren?

Turkse fans
In het verslag over de uitschakeling van het Turkse voetbalteam las ik dat er naast ‘Turkse fans’, oftewel ‘Turken’, ook ‘Nederlanders, Marokkanen en Surinamers’ op het Amsterdamse Surinameplein waren (Voorpagina, 26 juni). Een ‘Nederlandse vrouw’ zegt dat nu Oranje er uit ligt, zij de Turken steunt. Heeft de verslaggever de paspoorten gecontroleerd van de voetbalfans? Waren er echt zoveel Turkse toeristen op het plein? Of is een Amsterdammer die voor de duur van een toernooi zijn geboorteland steunt, ineens geen Nederlander meer?

Savanne
Hoe speels het ‘Voorspel’ van Ronald Giphart (Voorkant, 27 juni) ook is, hij moet even worden teruggefloten. Want onze verre voorvaders en –moeders woonden nooit op de savanne. Die theorie is allang achterhaald. Dan zouden we ook nu nog droge keutels produceren en niet zo uitvoerig plassen. Het laatste wijst er op dat we rechtop gingen lopen in een vochtige omgeving, zoals in groenstroken langs rivierbeddingen in overigens wel droog land.

Berggorilla’s
Mensen overlijden, moorden en/of worden vermoord. En hoewel sommige mensen zich als beesten gedragen, is het bij mijn weten nog altijd zo dat dieren doodgaan.

Berggorilla’s
Congelese berggorilla’s kunnen dus wel gedood of afgeslacht, maar niet vermoord worden (Buitenland, 27 juni).

Meer over