Geachte redactie

Traditie

Graag zou ik aan de 13 redenen die Raoul du Pré geeft voor een verbod op consumentenvuurwerk (Commentaar, 31 december) een 14de toevoegen. In onze buurt waren wij gewoon op oudejaarsavond om 24.00 uur naar buiten te gaan om alle buren een goed Nieuwjaar te wensen. Oliebol en glaasje champagne in de hand. Een oudejaarsavondtraditie. De laatste jaren blijft echter, als gevolg van het vuurwerkgeweld, iedereen binnen. Ramen en deuren gesloten vanwege de rook, het lawaai en de dreiging. We wachten lijdzaam tot alles voorbij is en de goede wensen roepen wij elkaar toe op nieuwjaarsochtend. Deze traditie is in rook opgegaan.

Corrie Zeeuw, Leiden

Huisdierenbestand

In het Commentaar van 31 december blijft één van de belangrijkste argumenten tegen de vuurwerktraditie in Nederland onvermeld. Dagenlang ligt het halve huisdierenbestand in Nederland piepend en jankend onder kast of bed en op oudjaarsavond zelf zal dat 100 procent zijn.

Piet Vermeer

Verbod

Afgerukte ledematen, verminkingen, volle EHBO-posten, zelfgemaakte bommen, vrij verkrijgbare explosieven, belaagde hulpverleners, vernielingen... Nee, dit is niet Syrië, maar Nederland tijdens Oud en Nieuw. In plaats van een verbod op vuurwerk in te stellen piept de politiek over 'eigen verantwoordelijkheid van de burger'. Maar als de burger hier niet mee kan omgaan, moet de overheid die nemen. Die heeft tenslotte de plicht de burger zo nodig tegen zichzelf te beschermen.

Hans van Noord, Utrecht

Bestwil

Laten we, voor ieders bestwil, een verbod uitvaardigen op:

ramen lappen op een keukentrapje, daar komen maar ongelukken van;

thuis oliebollen bakken, er komen maar brandwonden van;

champagne en bier, je wordt er maar dronken van;

loterijen, je krijgt er valse hoop van;

fietsen zonder helm, je krijgt er fracturen van;

irritante brieven schrijven, je krijgt er tweespalt van;

het krijgen van kinderen, je krijgt er echtelijke ruzie van;

het leven zelf, je gaat er alleen maar dood van.

Gert Klein, Amsterdam

Knalfeest

In België zijn de grote steden blij met het verbod op vuurwerk. Dat verbod betekent dat vuurwerk niet mag worden afgestoken en dat het bezit van vuurwerk vanaf 1 november t/m 31 december strafbaar is. Als compensatie zorgen de grote steden zelf voor een spectaculair knalfeest. Dit is een stuk goedkoper dan de massale inzet van politie, brandweer en ME en voorkomt een groot aantal ongelukken. De gemeentebesturen in België zijn er blij mee en de bevolking ook. In Antwerpen kwamen 70 duizend mensen kijken naar de show.

Wat Nederland betreft wordt het bovendien hoog tijd notoire relschoppers te traceren en te confronteren met een straatverbod.

Ton Overbeek, Terneuzen

Illegaliteit

Ze hebben het door in Den Haag. Een verbod lost niets op. 'Het vuurwerk gaat dan de illegaliteit in en wordt alleen maar zwaarder en duurder.' Nu nog toepassen op de softdrugs.

Henri Bos, Utrecht

Top 2000? FIP!

Natuurlijk gun ik Kees Toering zijn succes met de Top 2000 (Ten eerste, 30 december). Toch geldt hier misschien dat in het land der blinden éénoog koning is.

Dat je Bon Jovi en Jacques Brel niet na elkaar kunt draaien is onzin. De succesvolle Franse publieke muziekzender FIP radio doet dit al vanaf haar oprichting (40 jaar!) en het verklaart mede haar succes en dat allemaal zonder irritante reclame. Volgens een recensie in de Volkskrant van 19 juni 2012 is FIP ook het station om nieuwe muziek te ontdekken. Voor alle Top 2000 haters is er nu een alternatief. Respirez vous-êtes sur FIP.

André Doorlag, Groningen

Pechtold

Wat gaat Pechtold doen met de macht (Ten eerste, 31 december)? Rutte en Samsom hoeven echt niet te piekeren of ze de gedoogsteun van Pechtold in 2014 kunnen behouden. Hij zal blijven steunen. Pechtold denkt namelijk ver vooruit. Hij mikt op de volgende verkiezingen en voorziet een situatie à la Barend Biesheuvel in 1971. De ARP van Biesheuvel was niet de grootste in het vijfpartijenkabinet, maar omdat de twee grootste partijen elkaar het minister-presidentschap niet gunden, kon Biesheuvel dat worden.

Zoals het er nu naar uitziet, komt er straks ook een kabinet met meer dan drie partijen. Pechtold is nu de benodigde steun al aan het berekenen om minister-president te kunnen worden, hoewel D66 niet als grootste partij uit de verkiezingen zal komen. VVD en/of PvdA zijn daarbij onontbeerlijk.

Jan Oldebesten, Meppel

Specialist

Dat u ruim aandacht geeft aan het skiongeval van Michael Schumacher siert u (Sport, 31 december). Er is vast geen ander blad dat dat doet. 'Schu-mi' is in goede handen, zoals blijkt uit uw beschrijving van de specialist, die gelukkig in het ziekenhuis aanwezig is: professor Gerard Saillant. 'Hij is gespecialiseerd in hersenletsel en stond Schumacher in 1999 al bij toen hij (...) een been had gebroken.'

Een specialist naar mijn hart!

Maarten Versteegh, Geldermalsen

undefined

Meer over