Geachte redactie

De hoge kosten van het inpolderen van een deel van de Noordzee zijn niet te verantwoorden zolang er niet veel compacter en hoger gebouwd wordt (Binnenland, 8 november)....

Simon ten KateBadhoevedorpAnita BenthemRoermondarts-psychotherapeutJan KempersNuenenPeter Smaal en Nijmegen

Privacy voor patiënt
Ik was erg blij met de plaatsing van twee artikelen over hoe de privacy van cliënten wordt aangetast met de invoering van het gedrocht DBC, de declaratiemethode Diagnose-Behandel-Combinatie (Forum, 7 november).

Privacy voor patiënt
Als arts en psychotherapeut en ook als ex-cliënt (onderdeel van de opleiding), vind ik geheimhouding van wat een cliënt of patiënt de therapeut in een behandeling toevertrouwt de basis van een therapie. Waar kun je anders nog met je meest intieme aangelegenheden terecht? De (toekomstige) cliënten blijken niet op de hoogte van de aantasting van hun privacy, zoals met de DBC gaat gebeuren. Niemand verlangt ernaar hen hierover te informeren, omdat men er erg toch wel erg mee in de maag zit. Ik heb besloten mijn vrijgevestigde praktijk op die manier niet voort te zetten, met het risico dat ik word vervolgd vanwege het plegen van een economisch delict.

Jacuzzidebat
De Tweede Kamer wil een debat over energieverspillend consumentengedrag. Leuk dat minister Cramer denkt aan een mentaliteitsverandering, maar dit is helaas weinig realistisch. Geef elk huishouden recht op een basishoeveelheid energie en water tegen kostprijs. Op alles wat er meer verbruikt wordt, wordt een flinke milieubelasting geheven.

Ontknoping
Je bent op pagina 124 van de 1051 pagina’s tellende roman van A.F.Th. van der Heijden. Je komt er net lekker in. Je leest op de voorpagina van de Volkskrant dat A.F.Th. de AKO Literatuurprijs wint. En dan verklapt de Volkskrant in de laatste zin en passant de ontknoping van het boek (Voorpagina, 6 november). Bedankt!

Meer over