Geachte redactie

'Amerikaanse' toestanden

Ik ben een tot Amerikaan genaturaliseerde Nederlander met twee kleine kinderen die hier ook naar school gaan. In Boston, niet zo heel ver bij Connecticut vandaan. Ook ik ben natuurlijk vreselijk geschokt en verdrietig over het schietincident bij een lagere school.


Ik ben alleen verbolgen over de snelheid waarmee betuttelende Nederlanders - bijvoorbeeld Twan Huys bij Pauw & Witteman - de vinger wijzen naar het probleem van handwapens in de Verenigde Staten. Het zit tenslotte heel eenvoudig. Twan kan het weten, want hij heeft hier jaren gewoond. Dit soort meningen gaan dan liefst gepaard met de term 'Amerikaanse toestanden' en zelf-felicitaties dat het in Nederland gelukkig toch allemaal veel beter is.


Op dezelfde dag dat dit drama zich afspeelde in de VS heeft een man in China 22 kinderen op een school neergestoken. Met een mes. Dus messen moeten ook worden verboden. Ik bezit zelf geen wapen en ben geen aanhanger van de NRA (National Rifle Association), maar ze hebben gelijk als ze zeggen dat guns don't kill people, people kill people'. Dat geldt overigens ook voor messen en auto's.


In Zwitserland hebben de meeste volwassen mannen een legerwapen in huis. Tenzij het over sneeuw gaat, hoor ik zelden iemand over 'Zwitserse toestanden' hebben. In Alphen aan de Rijn heeft vorig jaar een man zijn pistool leeggeschoten in een winkelcentrum. Nederlandse toestanden. Toontje lager, Twan.


Thomer Gil, Brookline, Massachusetts


Levertraan

Levertraan is afkomstig van de kabeljauw en niet van de walvis. Een veel voorkomend misverstand (zie bijvoorbeeld de column van Bert Wagendorp van zaterdag). Traan van de vin-walvis was nodig voor margarine vlak na 1945. Het kostte ons toentertijd heel veel moeite de voedselvoorziening van ons land aan te vullen.


A.Jansen, Zutphen, ex-walvisvaarder m.s. Willem Barendsz


Schulden

Jesse Frederik ziet de schuldenproblemen uitsluitend als een financiële kwestie (Vonk, 15 december). Het gaat echter niet in de eerste plaats over geld maar over gebrekkig bestuur. In Duitsland was na de oorlog een regering mogelijk die hulp productief wist te gebruiken.


In Griekenland moet de regering onder financiële druk worden gedwongen tot het maken van een kadaster, het afschaffen van het gebruikelijke nepotisme, het opzetten van een rechtvaardige belastingsheffing enzovoorts. Het Griekse volk lijdt niet onder Duitse krenterigheid, maar onder een corrupte elite.


Jan Mulder, Westland


Kusje

Aaf Brandt Corstius schreef over de site hetexted.com, waarop vrouwen elkaar helpen om ambigue sms'en van hun vriendjes te interpreteren. Het artikel (Opening V, 13 december) begint met één letter die al vragen op kan roepen. De x aan het eind van een bericht. Volgens de schrijfster betekent het niets, 'liefs' of 'groetjes'.


Volgens mij betekent het 'kusje'. Dat hebben ze mij wijs gemaakt in de tijd dat communicatie met lettertjes nog niet via schermpjes ging.


Mannen zijn niet ondoorgrondelijk; vrouwen kijken vaak over de meest voor de hand liggende betekenis heen. Als dit een sms was zou ik eindigen met een knipogende emoticon met een kussend mondje.


Louis Godschalk, Kloosterburen


Waarheid

Na lezing van het artikel van Mark van der Voorde (O&D, 14 december) moest ik denken hoe in 1950 een geleerde pater op ons kleinseminarie nog in 1950 kon beweren dat een land met een katholieke meerderheid feitelijk verplicht is om de meningsvrijheid te beperken tot de katholieke visie want, zo zei hij: 'De waarheid heeft meer recht dan de leugen en wij weten toch honderd procent zeker dat wij de waarheid hebben.' Gelukkig zijn wij nu verder.


Thijs Dol, Zoetermeer


Meer over