GEACHTE REDACTIE

De Volkskrant berichtte jongstleden zaterdag dat studenten niet meer te porren zijn voor het leraarsvak...

Gouden jaren

Stafleu, onderwijsdirecteur van de Hogeschool Utrecht, wist een drietal verklaringen te noemen voor deze ontwikkeling. Naast het afgenomen prestige en de zuiverende werking binnen de opleiding zelf, noemde Stafleu een derde reden.

Studenten zouden van het leraarschap afzien omdat zij zich niet geroepen voelen om in de voetsporen van hun eigen leraren te treden, die zij al van zeer nabij hebben meegemaakt.

Mijn verwondering werd gewekt bij het lezen van Stafleu's verzekering dat het onderwijsniveau op de hogescholen zeker niet slechter is dan dat van de 'gouden jaren zeventig'.

Hoe kan het dan dat deze 'gouden generatie' van de jaren zeventig geen voorbeeldfunctie weet te geven die (toekomstige) studenten motiveert om voor het onderwijs te kiezen?

NIJMEGEN Joep Hermans

Millennium

Veel ingeburgerde 'nieuwe' woorden blijken logisch gezien niet helemaal juist. Zo ook het woord 'millenniumprobleem'.

Dat dit probleem zich aandient bij een millenniumwisseling is gewoon toeval. Het probleem had namelijk net zo goed kunnen ontstaan bij een 'gewone' eeuwwisseling (bijv. 1900 of 2100) indien de automatiseringsgolf honderd jaar eerder of later had plaatsgevonden.

UTRECHT Michel Jeuken

Fietsen

Op een 'flitspad' van Dom naar Dam, oftewel een fietsroute langs het Amsterdam-Rijnkanaal van Utrecht naar Amsterdam zitten veel forensen te wachten, denkt de voormalige Utrechtse wethouder van verkeer Van der Steenhoven.

Dit idee zou bovendien een rol kunnen spelen bij het terugdringen van de files. Verbaasd las ik afgelopen zaterdag in de Volkskrant over dit initiatief.

Al ben je een professional op de tweewieler, dan nog zal het van Dom naar Dam wel een uurtje in beslag nemen, lijkt mij. En zou dat aantrekkelijk zijn? Lekker bezweet aankomen op kantoor in wielrennerstenue met je paperassen in de rugzak in plaats van in het koffertje?

Het verleden heeft uitgewezen dat Van der Steenhoven, die op 6 mei voor GroenLinks een gooi doet naar een zetel in de Tweede Kamer, een echte fietsliefhebber is; de mensen in Utrecht weten daarover mee te praten. De alom beruchte 'fietsstraat' werd onder zijn verantwoordelijkheid aangelegd. Een hele dure flop! En was dat nou maar het enige dat mis ging.

De bereikbaarheid van de Utrechtse binnenstad is nog nooit zo'n groot probleem geweest als nu; het afsluiten hiervan zonder voor voldoende parkeergelegenheid te zorgen, de verkeersdrempels op de Croeselaan en ga zo maar door.

Ik zie het niet zitten dat forensen worden verleid door een 'flitspad', met als gevolg dat er elke dag een grote karavaan wielrenners met een deelnemersveld van tien keer het aantal van de Tour de France, gebruik gaat maken van een dergelijke fietsroute.

Ik hoop dat de ANWB nog voor 6 mei aan Van der Steenhoven een mooie job aanbiedt.

UTRECHT Huub Mertens

Sudan

Ik roep de ministers Voorhoeve, Van Mierlo, Kok en Pronk op een plan te ontwikkelen om op korte termijn voedsel in het zuiden van Sudan te krijgen. Niet door praten, maar door vliegen. De internationale gemeenschap zal hun voorbeeld navolgen of op zijn minst ondersteunen.

Negeer het vliegverbod van de a-sociale regering in Sudan die haar burgers in het zuiden laat verhongeren. Sudan heeft toch niet de middelen om een dergelijk initiatief te dwarsbomen.

SOEST H. Konig

Cadeautjes

Wat is het toch fijn dat er eens in de vier jaar verkiezingen zijn. Dan is het tijd voor cadeautjes. Ikzelf werd goed bedeeld dit keer: mijn AOW ging maar liefst met zes gulden omhoog.

Maar gelukkig krijgen ook de zieke en invalide mensen er wat bij. Net als de studenten (al vind ik voor die jonge mensen f 100.- wel wat erg veel). En nu lees ik in de krant dat de 'nabestaanden' een extraatje krijgen. Alles dankzij Wim.

Over vier jaar hoop ik weer op zes gulden!

AMSTELVEEN Karel Abbing

Meer over