GEACHTE REDACTIE

Met veel plezier las ik het artikel over het verdwijnen van veel jaren-zestigarchitectuur (De Voorkant, 3 januari). Ik ben daarbij gestruikeld over uitlatingen van prof....

Slopen

Het feit dat een gebouw veel gekost heeft, of door een wereldberoemde architect is ontworpen, betekent nog niet dat het mooi is, laat staan bruikbaar of functioneel. Een winkel voelt de 'verkeerde' uitstraling van Hoog Catharijne in de portemonnee, de energierekeningen van jaren-zestigkantoren leggen hun beslag op het milieu, personeel is ziek van de airconditioning en woningbouwverenigingen hebben grote moeite om de Bijlmerflats te verhuren.

Het was allemaal gebouwd met de beste bedoelingen, uit idealisme vaak, maar het is gewoon achterhaald. Ik begrijp best dat de gebouwen een weergave zijn van de tijdgeest, en dat er monumenten ontstaan die niet gesloopt mogen worden. We kunnen het ons in dit krappe landje echter niet permitteren er een vitrinekast van de architectuurgeschiedenis van te maken. Een goed ontworpen gebouw behoudt zijn waarde vanzelf, en over het algemeen is een monument pas een monument als er geen gelijke in zijn soort is.

Wat dat betreft mogen er ook best vraagtekens gezet worden bij het bewaren van al die monotone volksbuurten van de Amsterdamse school, al is die nog zo toonaangevend geweest.

HOOFDDORPArno Witte

Tellegen

Voor iedere beginneling in de Amsterdamse architectuurkennis is het prachtige Amsterdamse-school Burgemeester Tellegen-plein in De Pijp meer dan een begrip. Vernoemd naar J.W.C. Tellegen, van 1915 tot zijn dood in 1921 burgemeester van onze stad.

Waarom behandelt Jaap Huisman de architectuur-historisch interessante afbraak van het Maupoleum als hij als officiële naam van dat gebouw 'Burgemeester van Tellingenhuis' aangeeft?

AMSTERDAMAnton Gerritsen

Warenhuis

In 'De zwarte jaren zestig' staat dat het warenhuis Entre Deux in Maastricht drie jaar geleden tegen de vlakte is gegaan. Maar op die plek is niets tegen de vlakte gegaan. Entre Deux staat er nog.

MAASTRICHT Henri Weijl

Pijn

Over het algemeen lees ik met plezier de Volkskrant. Toen ik echter het stuk las van Jeroen Brouwers 'Gedroomd paardrijden' (Voorkant, 27 december) viel mijn mond open van verbazing. De manier waarop Jezus Cristus daar belachelijk wordt gemaakt heeft mij zeer geërgerd.

Het heeft mij zeer veel pijn gedaan hoe Hij door Brouwers door het slijk is gehaald. Jezus, die al het mogelijke heeft gedaan om de mens te redden van de eeuwige dood, verdient dit niet!

SOESTHeidi Lagerweij

Strafschop

'Strafschop voor Duits elftal in WK-finale 1974 was 'vergissing' (de Volkskrant, 2 januari 1998). Ik heb in mijn knipselverzameling een fragment uit een artikel (uit de Volkskrant, 1994, nadere datumaanduiding ontbreekt) dat luidt: Holzenbein gaf het jaren later pas toe: hij had een fraaie Schwalbe gemaakt. 'Ik liet mij vallen.'

Berti Vogts bevestigde tegenover Bild slechts wat Holzenbein reeds in 1994 had toegegeven.

WAGENINGEN

Paul Hendriks

Zuiderstorm

Een verslaggever meldt dat het vliegverkeer weinig hinder ondervond van de storm (de Volkskrant, 5 januari). Alleen de Kaagbaan was in gebruik. Die verslaggever woont niet in de binnenstad van Amsterdam of in Zuid, zoals ik. Op de grond werd wel degelijk hinder ondervonden van het vliegverkeer! Door gebruik van alleen de Oostbaan, over onder andere de binnenstad en Zuid, als landingsbaan van 12.00 uur tot 13.10 uur, van 14.40 uur tot 15.10 uur, van 17.10 uur tot 19.10 uur en niet te vergeten de gehele avond van 21.00 uur tot 22.50 uur; ofwel 5,5 uur elke 1,5 à 2 minuten een vliegtuig laag over onze huizen! Ongeveer 180 vliegbewegingen. Pas om 23.00 uur werd de Kaagbaan voor landingen opengesteld.

Ik hoop dat er snel veel zuiderstormen volgen. Dan is het toegestane jaargebruik van deze baan vlug op en hebben we in ieder geval een rustig najaar.

AMSTERDAMGertjan Gubbi

Meer over