Geachte redactie

In Katern 2 van 23 juni beschrijft psychiater Bram Bakker in een interview met Maud Effting op voortreffelijke wijze waarom niemand meer behandeld wil worden in een Amsterdamse gesloten psychiatrische kliniek....

Liesbeth van den BergAmsterdam Bé WahlenZutphen Floris van de LaarNijmegen Joris Jan VelzeboerSt.Odiliënberg René van Uitert en Schiedam

Jammer dat Maud Effting de heer Bakker niet heeft gevraagd hoeveel b-verpleegkundigen en deskundigen er therapeutisch meerookten? En last but not least: waarom deed de raad van bestuur niets? Conform alle integriteitsnormen is handelen in drugs door en via patiënten verboden. Gewoon de inspectie inschakelen en een dergelijke kliniek sluiten: dat lijkt mij de enige oplossing.

Muisvriendelijk
Wat betreft uw artikel ‘Nooit meer nodeloos lijden’ (Katern 2, 23 juni), over muisvriendelijke vangmethoden. Ik heb er ook nog een. We schrijven de jaren zestig, vierhoog achter op de Overtoom in Amsterdam. Inwoning op de zolderetage. Geen eigen toilet, maar reuze knus en alle ongemakken overgoten met de kleur van de liefde.

Maar: muizen! Hele legioenen. En daar moesten we (mijn man en ik) wat mee. Humaan, dat wel. Naast ons bed plaatsten we een lege emmer. We bestreken de rand met spekvet. Tegen de emmer zetten we een dunne lat die we ook met spekvet (zwoerd) bestreken. Aan het eind van die lat, boven de emmer, hadden we een lipje van dun karton geplakt. Dat liep uit in een heel dun stukje dat gemakkelijk doorboog. Helemaal aan het eind kwam dan het stukje spek of kaas, niet te groot want dan viel het voortijdig in de emmer. Dan, in het licht van de maan – als dat er was – keken wij vanuit ons bed naar de muis die heel behoedzaam zich uiteindelijk – ja, dat kon wel even duren – naar het lokaas bewoog en, ja hoor, in de emmer viel. Om de beurt bracht een van ons de emmer met muis naar beneden. Met droog weer lieten we hem uit op straat. Als het regende ging de muis door de brievenbus van de winkel in huishoudelijke artikelen. Zo vingen wij er veel.

Oppositie
Kleine taakherschikking: ik stel voor dat de informateur zich vanaf vandaag gaat richten op de samenstelling van de oppositie. Met twee of drie partijen kom je wel uit, denk ik.

Rechtzetten
‘Economieonderwijs berokkent leerling grote schade’ (Opinie, 23 juni). De auteur van dit stuk, professor Arnold Heertje, stelt dat onbevoegde docenten (soms) door hun onwetendheid foute antwoorden goed rekenen en omgekeerd. Hij zal daar wel gelijk in hebben. Wel kan ik, die 35 jaar economie en handelswetenschappen op havo en vwo heb gegeven en ook op vmbo-tl dit jaar examenklassen had, stellen dat mijn collega-examinatoren en gecommitteerden buitengewoon zorgvuldig hebben gecorrigeerd.

Maar ik wil Heertje verzoeken zelf een deel van de schade die mijn leerlingen is toegebracht door zijn methode ‘elementaire-economie.kennisnet.nl’ komend schooljaar ongedaan te maken: er wordt namelijk voor vmbo nog steeds gesproken over (hier volgen slechts twee voorbeelden) ziekenfonds en over loonbelasting en premies volksverzekeringen zonder ooit over loonheffing te spreken.

Ik werk graag met deze methode, maar moet steeds meer zaken bij mijn leerlingen rechtzetten. Professor Heertje: doe er iets aan.

Gieter
Paars plus is van de baan, geen van de vier leiders wil zeggen op welke punten de oriënterende gesprekken zijn vastgelopen.’Het is zeer te betreuren’, zei Job Cohen. ‘Ik baal als een gieter’, zei Femke Halsema. Hopelijk is mevrouw verkeerd geciteerd. Je gaat af als een gieter. Dan kun je balen als een stekker. GroenLinks haalt 10 zetels. De PVV haalt 24 zetels. Heb ik iemand al horen roepen dat hij de ogen uit zijn hoofd schaamt?

Meer over