Geachte redactie

Outletsales

De reactie van Paul te Grotenhuis (Ten eerste, 7 april) op de outletsales getuigt van een schrijnend gebrek aan zelfkennis. In plaats van eens te rade te gaan bij zichzelf en zijn branche krijgen anderen de schuld van de teruglopende verkopen in de kledingbranche. Maar zolang het in deze branche normaal blijft om 30 tot 60 euro te vragen voor een T-shirt, 80 tot 140 voor een trui en 90 tot 150 voor een spijkerbroek, ben ik bang dat ik de gezellige winkels van zijn branchegenoten nog even links laat liggen en wacht op de volgende uitverkoop. Te oordelen aan de 'sprinkhanenplaag' aan outletsales waarvan hij spreekt denken er meer mensen zo over.

Casper Weekhout, Utrecht

Oorlogsbodem

In de V van 8 april staat op pagina 3, bij het artikel 'Oorlogsbodem', een foto, gemaakt in Oorlogsmuseum Overloon, voorstellende een zo te zien Duitse militair (uiteraard een pop) getooid met de bekende Duitse helm en een Duits uniformjasje uit de Tweede Wereldoorlog.

Ik heb de afbeelding aandachtig bekeken en kan mij moeilijk voorstellen dat de inrichters van Oorlogsmuseum Overloon (die ik zeer deskundig acht) niet opgemerkt hebben dat de Duitse soldaat een Russisch machinegeweer 'bedient' van het type DPM in het kaliber 7.62x54R. De meest in het oog springende kenmerken van de D(egtyarev) P(echotny= Infanterie) M( van gemoderniseerd, dat wil zeggen pas ingezet vanaf eind 1943 ) zijn de 'pan'-magazijnen en de kolf met 'wangzak' aan de linkerachterzijkant.

De bij mij rijzende vraag was: heeft de Duitser een Russisch machinegeweer buitgemaakt of is de schutter een Rus die een Duits uniform heeftbuitgemaakt? Misschien toch eens navraag doen in Overloon; directeur E. van den Dungen heeft wellicht een perfecte verklaring voor dit mysterie.

H. Limonard, Roosendaal

Kavafis

Ik ben ook voor onderzoek en weten, maar moet bekennen dat een illusie hier of daar het bestaan een stuk plezieriger kan maken (Max Pam, O&D, 9 april).

Geheel in lijn met de Griekse dichter Konstantinos Kavafis: 'Laat mij nu tenminste mijzelf bedriegen met illusies, opdat ik niet de leegte van mijn leven merk.'

Martin Hartog, Berkel en Rodenrijs

Voer oude Ziektewet weer in

De Belastingdienst gaat de schijnzelfstandigen aanpakken (Voorpagina, 9 april). Dat is al een oud probleem. Met de invoering van de VAR (verklaring arbeidsrelatie) in 2005 is geprobeerd het probleem op te lossen. Toen werd duidelijk dat mensen met een VAR-wuo (winst uit onderneming) geen recht hebben op een uitkering. Deze duidelijkheid is winst, daar hoeven geen procedures meer over gevoerd te worden. De belastingdienst derft geen premies omdat die niet verschuldigd zijn voor mensen met een VAR-wuo. Belastingen worden toch wel betaald via de inkomstenbelasting.

Wat is dan wel het probleem? Dat de zelfstandigen te veel belastingvoordelen (ondernemersaftrek en dergelijke) genieten. Daar kan dan wat aan gedaan worden lijkt mij. Het is geen optie om de zzp'ers weer in loondienst terug te duwen. Dat lukt toch niet omdat werkgevers bang zijn dat ze tijdens ziekte twee jaar lang het loon moeten doorbetalen.

Ik zou zeggen: voer de oude Ziektewet weer in zoals die was vóór 1996. Niks loondoorbetaling van een jaar of twee jaar tijdens ziekte, maar ziekengeld van het UWV. Eventueel pas na zes weken, zoals in Duitsland.

Dure arbodiensten kunnen dan ook weg, het UWV controleert en re-integreert en de werkgever kan zich weer geheel op zijn eigenlijke taken storten. Ik denk dat werkgevers dan weer veel sneller personeel zullen aannemen, dat bevordert heel erg de werkgelegenheid en bespaart WW- kosten en bijstand. Simpel toch?

Nico Ridder, Amstelveen zelfstandig adviseur sociale zekerheid, profiteur van zelfstandigenaftrek

undefined

Meer over