GEACHTE REDACTIE: KNVB toont met zender dat het balletje raar kan rollen

Hoera! Hoera!! Hoera!!! De kogel is door de kerk: straks géén voetbalwedstrijden meer op de 'gewone' zenders; wie ze toch wil zien, moet apart betalen....

Ik hoop wel dat de kabelexploitanten, als ze deze nieuwe zender aan het pakket toevoegen, die kosten niet omslaan over de abonnementskosten, maar het kijkgenot alléén gunnen aan degenen die er extra voor betalen. Wat is nu 24 gulden per jaar? Dat kan heel goed wat verder omhoog; de ware liefhebber heeft dat er best voor over.

En Van der Louw die boos is over de 'sociale verantwoordelijkheid' van de KNVB. Is hij dan zó naïef dat hij nog steeds dacht dat die term voorkomt in hun woordenboek? Wanneer dringt het door dat de KNVB bestaat uit een aantal door winstbejag gedreven bedrijven, die geen boodschap hebben aan degene die niet betaalt? Staatsen praat zalvend over 'een zo breed mogelijk publiek'; hij bedoelt 'een zoveel mogelijk dokkend publiek'.

Ik zie er reikhalzend naar uit: geen door elkaar gegooide programmering meer, omdat op het laatste ogenblik is besloten een voetbalwedstrijd uit te zenden; geen urenlange verslagen meer van de verrichtingen op de voetbalvelden.

Zalige rust!

Als de fiscus goed oplet, krijgen we een massa vennootschapsbelasting binnen van de superwinsten die Ellendemol gaat maken uit die nieuwe zender. En als onze gemeentepolitici een beetje lef hebben, stoppen ze acuut met de miljoenensubsidies die nu naar de KNVB gaan. Vorder die tientallen miljoenen subsidie terug die onder andere aan dat nieuwe Ajaxstadion zijn weggegooid. Breng de miljoenenkosten van al die politie-inzet, van al die door supporters verbouwde treinstellen en van al het overige voetbalvandalisme in rekening!

Het is te mooi om waar te zijn. Het zal er wel weer op neerkomen dat de politici geen lef hebben, dat de subsidies gewoon doorgaan, dat de prijs van het kabelabonnement wordt verhoogd, dat we vrolijk verder gaan met brood en spelen en dat de belastingbetalers tegen heug en meug doorgaan dat alles op te brengen. Toch was het aardig even stil te staan bij hoe het had kunnen zijn.

AMSTERDAM H. van den Brink

Brutaal stelletje

Een zeldzaam brutaal stelletje, die lui van dat nieuwe sportnet. Men laat de gemeenschap de kabelinfrastructuur financieren en denkt dan middels handigheidjes daar misbruik van te maken.

AMSTERDAM L. Klarenbeek

Macht

Wilt u macht? Laat u afsluiten van de kabel en wacht af wie er met een concurrerende aanbieding komt!

HOOGEZAND J.M. Mei

Kijkersstaking

Het is niet verrassend dat normen en waarden in een steeds commerciëler Nederland langzaam naar de knoppen gaan wanneer belangrijke bonden als de KNVB geleid worden door asociale figuren als Staatsen cum suis. De arrogantie van de macht heb ik zelden sterker van iemand zijn gezicht afgelezen.

Mocht zijn plan doorgaan dan heb ik deze zomer voor het laatst, na meer dan vijftig jaar supporter van Ajax te zijn geweest, naar voetbal gekeken. Ik hoop en verwacht dat het voetbal getroffen zal worden door een kijkersstaking uit protest tegen dit plan. Zo'n staking hoeft maar een paar maanden te duren, want de commercie zal beslist niet bereid zijn de verwachte gouden bergen te betalen voor een zender zonder veel kijkers.

AMSTELVEEN K.H. Ivo

Hup Holland Hup

Als ik het goed begrijp wil de KNVB ons - zowel sportliefhebbers als -haters - een voetbaltax van 24 gulden per kabelaansluiting gaan opleggen. In ruil daarvoor mogen we dan Excelsior-Eindhoven live op de buis aanschouwen, en worden we adequaat geïnformeerd over het wel en wee van het twaalfde elftal van de VV Puttershoekse Boys.

Als tegenmaatregel stel ik voor alle referenties aan het nationale saamhorigheidsgevoel in een lease-constructie onder te brengen, te exploiteren door de Nederlandse staat. In concreto: laat de KNVB en zijn sponsors in de buidel tasten voor het gebruik van het Wilhelmus, de kleur oranje, de Nederlandse Leeuw, de Nederlandse vlag, alsmede de termen 'Koninklijk', 'Nationaal', 'Wij', 'Hup Holland Hup' et cetera.

Op dit moment verdienen zij immers goed geld door hun produkten gratis te associëren met iets dat gemeenschappelijk eigendom is van het Nederlandse volk. Als de voetbalbobo's desondanks van plan zijn datzelfde volk een poot uit te draaien, wordt het tijd hun een koekje van eigen deeg te geven.

Ik verwacht dan ook dat de regering met de revenuen een lasten- dan wel bezuinigingsvermindering van een slordige 1,1 miljard gulden in zeven jaar tot stand zal brengen.

GRONINGEN Casper Bijleveld

Samenvattinkjes

Ik heb al jaren het gevoel dat een fors deel van mijn omroepbijdrage op gaat aan voetbalrechten. Nu zijn we in één klap van die onterechte voetbalcontributie af. Waarom zou de ene helft van Nederland moeten betalen voor de andere helft die zijn tijd vergooit aan eindeloze reeksen, vaak zouteloze voetbalwedstrijden?

De omroepbijdrage kan omlaag. En de publieke omroep kan volstaan met (goedkope) samenvattinkjes van tien minuten en meer tijd besteden aan ondergewaardeerde sporten als atletiek en volleybal. Die kosten tenminste geen vermogen.

VELDHOVEN H. de Bot

De buren

Wat maakt het nou eigenlijk uit? De NOS (ons kijkgeld) wil bijna hetzelfde bedrag betalen voor de rechten als de nieuwe KNVB-zender.

Als die 24 piek per jaar van het huidige kijkgeld afgetrokken wordt en alleen de buren, die wel het nieuwe kanaal kopen, ons mee laten kijken naar die tien/twaalf wedstrijden die we wel willen zien, zijn we toch allemaal tevreden? Ik neem dan wel een kratje Heineken mee.

DE RIJP Pieter de Vries

Publieke net

Ik kan de reacties van de politici en de Hilversumse kopstukken op de beslissing van de KNVB absoluut niet begrijpen. Wat is er voor een voetballiefhebber nu mooier dan één televisiestation waarop alle voetbalwedstrijden worden uitgezonden?

Doelgroepentelevisie is nu eenmaal de toekomst. De verzuiling is voorbij, dus schaf de omroepverenigingen af. Men kan een of zelfs twee netten opdoeken en meer kwaliteitsprogramma's gaan uitzenden. Alle spelletjes, slappe series en overige naar commercie riekende programma's moeten er bij de publieke netten uitgegooid worden.

Laat ze kunst, cultuur, geloof, wetenschap, de betere films en achtergrond-programma's uitzenden. Dat is namelijk de fundamentele taak van een publieke omroep. Kijkcijfers zijn daarbij absoluut ondergeschikt. Bovendien, als er een net wordt gesloten en er geen krankzinnige bedragen meer hoeven te worden neergelegd voor het binnenhalen van sportrechten, kan men uitsluitend gaan draaien op de inkomsten uit kijk- en luistergeld. Dus geen irritante reclameblokken meer.

Ik betaal liever een tientje per jaar meer voor een goed publiek net dan dat ik moet kijken naar KNVB-tv dat bomvol zit met reclame.

SCHELLINKHOUT A.J. Sluis

Simultaandamnet

Het wachten is nu nog op het tennisnet, het schoonspringnet, het simultaandamnet, het kunstrijden-op-de-schaats-net, het jeu des boules-net en. . . . het Elfstedentochtnet!

LEEUWARDEN P.J. Caesar

Een feest

Nog niet zo lang geleden was het voor mij een feest om uit te kijken naar een voetbalwedstrijd. Ik voorzie nu echter een overdosis sport, wat een uiterst negatieve invloed gaat krijgen in huiskamers; hangen met eten in je linker- en de zapper in je rechterhand.

Liever hoop ik dat Mart en die Kale en al die anderen ons blijven verrassen, soms zelfs ergeren.

MAARSSEN Ben Roest

Prietpraat

Nou, ik betaal niks, want vaderlands voetbal van enige importantie komt vanuit België gratis via de kabel mijn huiskamer in rollen. Voorzien van rustig en objectief commentaar. Daarbij krijg ik het hele spektakel, inclusief de showband en -girls tijdens de pauze, te zien.

En in plaats van de prietpraat van Beppie Babbelspicht of mister Smartmeest of, nog erger, van dat enge kappertje spelende luierkind, zie ik zelfs de aftrap van de tweede helft! Gewoon, alsof ik er bij ben. Ik hoop maar dat het zo blijft.

CUIJK M.A.H. van de Laarschot

Rep en roer

Staatssecretaris Nuis zegt: 'Als in een vrije markt twee gulden per maand extra geheven wordt voor de kabel, is er geen sprake van een echte vrije markt.' Geheel juist, maar als de NS of de PTT zijn tarieven verhoogt, kraait er geen minister naar. Zodra echter iemand aan het omroepbestel komt is heel politiek Den Haag in rep en roer.

Zelf ben ik wel voorstander van een KNVB-zender, omdat dit eindelijk leidt tot meer privatisering van de omroep. Maar dan wel die twee gulden per maand op vrijwillige basis, verlaging van de omroepbijdrage met tenminste 24 gulden per jaar en drastische inkrimping van subsidies voor de KNVB. De NS en de PTT moeten toch ook zelfstandig?

Het beste voor de omroep zou zijn om de echte niet-commerciële omroepen (VPRO, EO, etcetera) 'publiek' te houden, zonder reclame. Hiervoor is een enkele tv-zender en misschien twee radiozenders voldoende en kan het kijkgeld drastisch omlaag, zeker als Hilversum eens flink gesaneerd wordt. Immers, Fokker en de NS moeten dat ook.

VELPKlaas van Ditzhuyzen

Schoon schip

Zou, nu de NOS de voetbalrechten heeft verspeeld, het niet een goede gelegenheid zijn om daar eens schoon schip te maken?

Dag, André van der Louw, opportunist en gemeenschapsgeldengenieter. Heulen met de vijand, HMG, en dan krokodillentranen. . . Had er zelfs 140 miljoen per jaar voor over. Gemeenschapsgeld.

Dag, vanillesuikerjournalisten van Studio Sport.

'Je bent harder gaan rijden, hoe komt dat?'

'Nou, ik heb dit seizoen meer getraind'

Dag, deskundigen.

'Hans, PSV-Volendam 7-0, jij hebt de hele wedstrijd gezien, wat is jouw indruk?'

'Nou, over de hele wedstrijd genomen was PSV duidelijk sterker'

En dan nog: Gas en electriciteit zijn duurder geworden, de huren gaan omhoog, het openbaar vervoer is duurder en nog steeds niet beter, de Ziektewet afgeschaft. Alles goedgekeurd door 'de politiek'.

Het voetbal op tv gaat twee gulden per maand kosten.

'Dat is maatschappelijk onaanvaardbaar'

Dag politiek. . .

HOOFDDORP J. de Jong

Onze sterren

Het blijkt al moeilijk genoeg voor de omroepen om een goed sportprogramma te maken. Hoe denkt de KNVB cum suis nu een aantrekkelijk programma te kunnen brengen? Temeer de verwachting dat Nederlandse voetbalwedstrijden door de zaak-Bosman minder aantrekkelijk worden; veel betere voetballers zullen hun heil elders zoeken.

Ik zou de NOS willen adviseren met buitenlandse zendgemachtigden contact op te nemen en voor bijvoorbeeld 200 duizend gulden per land per week de uitzendrechten voor voetbal te vergaren. Het totale bedrag is dan beduidend goedkoper dan wat de KNVB eerder is geboden en wij zien elke week 'onze sterren' aan het werk in veel aantrekkelijkere competities.

UTRECHT Harry Horsch

Kleine clubs

Deze stap van de KNVB bedreigt niet zozeer het voortbestaan van de publieke omroep, maar dat van de kleine clubs in het (semi) professionele voetbal. De KNVB heeft de trend gezet voor het verkopen van voetbalrechten aan de hoogste bieder. Dit zal tot gevolg hebben dat clubs als Ajax en Feyenoord hun eigen rechten zullen gaan aanbieden en individueel aan de hoogste bieder zullen verkopen.

Tot nu toe eten de kleine clubs mee uit de door grotere clubs ruim gevulde ruif van uitzendrechten. Wanneer de rechten op individuele basis verkocht worden, zullen de inkomsten van kleine clubs aanzienlijk dalen. Wie is bereid om veel geld neer te tellen voor de uitzendrechten van Eindhoven of Veendam?

In de discussie over de deal van de KNVB zou het belang van de voetbalsport als geheel voorop moeten staan. Vooralsnog mis ik dit.

ROTTERDAM M.D. van de Velde

Kokerkijken

Waarin een grote krant en een klein landje klein zijn: voetbal als het belangrijkste nieuws. De helft van de Volkskrant-voorpagina, het grootste gedeelte van het NOS Journaal wordt besteedt aan iets wat voor mij niets met nieuws te maken heeft. Ik vind het beschamend dat zelfs bewindslieden voor dit soort verenigingsonzin tijd vrijmaken.

Het is Nederlands kokerkijken ten top: meer aandacht voor een zwaar gesubsidieerde sportbond dan voor de vèrgaande veranderingen in ons sociale stelsel en wat er mondiaal gebeurt.

UTRECHT Greetje Klaassen

Verslaving

Nu overduidelijk blijkt dat sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder verslaving nummer één is, wordt het geen tijd voor een afkick-programma?

Boycot de KNVB! Bekijk geen sportprogramma's meer! Geniet van de bevrijding van de publieke zenders! En als ik helemaal utopisch ga denken: Ga naar het theater! Ga zèlf bewegen!

ROTTERDAM

Sybrich de Kramer-van Mourik

Meer over