GEACHTE REDACTIE: Goed fatsoen houdt ontgroeningen tegen

'Er moeten regels komen voor ontgroeningen' stond in de Volkskrant (18 september), maar de regels die nu overschreden zijn, bestaan allang....

Als iedereen die regels in acht zou nemen, zijn excessen als ontgroeningen ondenkbaar. Iemand die zichzelf respecteert, drinkt geen liter jenever om bij een clubje te mogen horen, mensen die een ander respecteren laten iemand geen liter jenever drinken enkel en alleen om zichzelf te vermaken. Bij ontgroeningen wordt al jaren de grens van het toelaatbare overschreden. Het is wreed spel waarbij macht en onmacht de belangrijkste factoren zijn.

ENKHUIZEN Mariska Stouten

Niets veranderd

Eindelijk aandacht voor afzichtelijke corps-ontgroeningspraktijken. Daarvoor moet eerst iemand overlijden en een ander zwaar gewond raken. Het had mijn zoon kunnen zijn, vorig jaar tijdens zijn 'corps'ontgroening.

Hoewel het verboden is (contractueel) voor 'foeten' iets naar buiten te brengen is mij wel het een en ander ter ore gekomen: alcoholvergiftiging, ziekenhuis, dronken studentenchauffeurs in busjes, drinken van bier met jenever tot je erbij neervalt, en alle andere dingen die ik niet weet.

Niets is veranderd sinds de roetkappen-affaire zeer lang geleden.

HAARLEM K. van Baren

Vrijwillig

Het heeft me altijd verbaasd hoe sommige eerstejaars zich vrijwillig overgeven aan de sadistische grillen van ouderejaars. Wordt het niet eens tijd om de ontgroeningstraditie te moderniseren? Laat de energieke eerstejaars hun creativiteit en intellect samen met anderen omzetten in een positieve bijdrage aan de gemeenschap door een goed doel te adopteren. Op die manier kweek je toch een teamgeest?!

AMSTERDAM

Marjon Kuys

Walgelijk

Diep geschokt waren wij van de Zaanse Studenten Vereniging toen wij hoorden over de Groningse student die kwam te overlijden na overmatig drankgebruik.

Wij vinden het walgelijk dat van iemand verwacht wordt zulke hoeveelheden alcohol in zo'n korte tijd te gebruiken om bij een bepaalde groep te horen. Bij onze vereniging bijvoorbeeld gaat het erom wie je zelf bent en niet hoe je volgens de vereniging moet zijn. Natuurlijk wordt er bij ons ook een borreltje gedronken, maar niet in die hoeveelheden.

ZAANDAM Joep Logjes

Meer over