GDF Suez sluit deel gascentrales Nederland

De Franse elektriciteitsproducent GDF Suez sluit een deel van zijn gascentrales in Nederland. In totaal zullen vijf centrales van het bedrijf worden gesloten in Nederland en Hongarije.

Redactie
GDF Suez-topman Gérard Mestrallet in 2011. Beeld Reuters
GDF Suez-topman Gérard Mestrallet in 2011.Beeld Reuters

Het bedrijf beschikt in Nederland over vier gascentrales, in Lelystad, Eemshaven, Zwolle en Bergum. De laatste twee zijn het langst in bedrijf.

Samen vertegenwoordigen de vijf te sluiten centrales in Nederland en Hongarije een vermogen van 2,1 gigawatt (GW), vergelijkbaar met twee kleine kerncentrales. GDF Suez sloot sinds 2009 al tien centrales in België, Polen, Groot-Brittannië en Hongarije, samen goed voor 5,2 GW.

Productiekosten
Het bedrijf bezint zich op de toekomst van een aantal andere productie-eenheden, die samen een vermogen van nog eens 3,3 GW hebben. In totaal zou de Franse groep meer dan 10 procent van zijn huidige productiecapaciteit kunnen schrappen in Europa. Die lag midden 2012 op 53 GW.

Met de sluiting wil GDF Suez de productiekosten van zijn warmtekrachtcentrales met 15 procent terugbrengen. Ongeveer de helft van het Europese park van GDF Suez bestaat uit gasgestookte centrales.

Meer over