Gazprom belooft normale gastoevoer

Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom heeft beloofd dat vanavond de gasleverantie aan Europa weer op peil zal zijn. Veel Europese landen kampen met een aanzienlijk teruggelopen gastoevoer door het gasconflict van Rusland met Oekraïne....

Gisteravond meldden Hongarije en Oostenrijk dat de gasleveranties weer het normale niveau hadden bereikt. Hongarije had eerder de gasdoorvoer naar Servië en Bosnië beperkt, nadat de toevoer gehalveerd bleek.

Rusland stopte zondag de gasleverantie aan Oekraïne, dat niet akkoord wil gaan met een verviervoudiging van de gasprijs. In Italië, Duitsland, Hongarije, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Kroatië en Roemenië werd een terugloop van de gastoevoer van maximaal 50 procent gemeld.

Rusland beschuldigt Oekraïne ervan dat het de eigen tekorten aanvult met voor Europa bestemd gas, waarvoor Oekraïne een doorvoerland is. Gazprom heeft toegezegd dagelijks 95 miljoen kubieke meter extra aardgas naar Europa te zullen pompen, om de ‘gestolen’ hoeveelheid gas te compenseren.

Behalve Oekraïne krijgt ook Moldavië sinds dit weekeinde geen gas meer van Rusland. Ook deze voormalige Sovjetrepubliek weigert in te stemmen met een prijsverhoging.

Servië nam distributiebeperkende maatregelen toen het gisteren slechts de helft van de normale hoeveelheid gas had ontvangen. Het kondigde aan dat aan ziekenhuizen en scholen met voorrang zal worden geleverd als de schaarste verder toeneemt.

Door de gascrisis groeit in Europa de twijfel over de betrouwbaarheid van Rusland als energieleverancier. Duitsland zei niet meer gas uit Rusland te zullen importeren als het land zich een instabiele handelspartner betoont. Duitsland is een belangrijke afnemer met 100 miljard kubieke meter Russisch gas per jaar.

Meer over